×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

Kažnjavajte pojedince, a ne navijačke skupine

Četvrtak, 19. travnja 2012. 16:51 Napisao/la 

Odluka o zabrani putovanja navijača na gostujuće utakmice je vrhunac nonsensa u hrvatskom nogometu

Nekad je među starijim generacijama navijača važila poštapalica "samo nemoj po glavi, druže plavi". Olovna vremena, reći će mnogi, u kojima je "milicija prvo tukla, a onda pitala za podatke". Danas su na programu sofisticiranije metode,  pa se "ultrase" napada paragrafima i odlukama koje su definitivno zagazile u domenu apsolutne neshvatljivosti. Gostujući navijači ne smiju na utakmice svoga kluba? To, iskreno, još nismo čuli, pogotovo u ovom obliku, unaprijed konstituiranom "zakonu" koji u velikoj mjeri ograničava i pravo na slobodno kretanje, što je jedno od temeljnih ljudskih prava. Barem u normalnim društvima, ako je ovo, uopće, još uvijek takvo...

I u inozemstvu se donose slične mjere zabrane odlaska "tifosima" na gostovanja.  Ali, tamo se radi o sporadičnim slučajevima i utakmicama. Namjera Hrvatskog nogometnog saveza o suzbijanju nereda na nogometnim terenima, odnosno tribinama vjerojatno je krajnje plemenita i ispravna. Postoje, međutim, određeni problemi u provođenju, odnosno oblikovanju mjera, koje su trapave, nezgrapne i nemaju veze s logikom. Uostalom, moderna Europa na koju se tako često i tako rado pozivamo ima daleko većih problema s navijačkim divljaštvom, pa se do sada ovakvih rigidnih zabrana nisu sjetili. Tko će ga znati, možda primjer iz Hrvatske potakne i ostale da se pomnije posvete "odstranjenju" gostujućih navijača s tribina, možda je idući korak da se zabrani dolazak i – gostujućoj momčadi.

Zakoni su i do sada postojali, ali je ključno pitanje što rade policija i pravosuđe. Imaju sve potrebne aparate za detektiranje pojedinaca koji rade nerede, ali to se događa vrlo rijetko. Umjesto toga, stižu masovne zabrane usmjerene prema kompletnim navijačkim grupacijama i, što je još gore, svim navijačima određenog kluba. Bilo bi zanimljivo znati zbog čega se ne izoliraju pojedinci, neka ih se kazni radikalnim kaznama, umjesto da se svi trpaju u priču o zabranama odlaska na gostovanje. Koji je smisao toga? I tko će odrediti tko je "navijač na gostovanju". Je li to možda obiteljski izlet ljubitelja nogometa, koji će, hipotetski, krenuti put Karlovca u posljednjem kolu pogledati Rijeku? Tko će ih "skenirati" i proglasiti navijačima koji ne smiju na gostovanje. I koja je kazna? Transfer na Goli otok?

Bez da se itko naljuti, sve je to hrpa akumuliranih gluposti na jednom mjestu. Jer, dodatni je problem kažnjavanje klubova "recipročnim kaznama", pa je tako Hajduk kažnjen zbog bakljade Torcide na Kantridi, Rijeka zbog bakljade Armade u Puli... Što ako se, opet hipotetski, netko iz lože u subotu na Kantridi  toliko iznervira pa odapne, primjerice, upaljač u smjeru pomoćnog suca. Tko plaća kaznu? I tko utvrđuje je li dotični navijač Rijeke ili Dinama? Vjerojatno će uz svu ostalu opremu na stadionima biti i detektori laži, da se otkrije ubačeni gostujući navijač koji je nekim čudom uspio izbjeći sve rigorozne kontrole.

Cirkus je preblaga riječ. Iako smo odavno naučeni na sve i svašta, ovo je ipak malo previše...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.