×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

MIRO ULJAN UPOZORAVA

Nogomet je na prekretnici, potrebne su hitne mjere

Ponedjeljak, 05. ožujka 2012. 09:34 Napisao/la 

Treba vidjeti kako sve posložiti. Činjenica je da ovako više jednostavno ne ide.

Kamo ide hrvatski nogomet? Poglavito kad govorimo o klupskom nogometu. Zna se jedino da se ništa ne zna. Osim relativno stabilnog Dinama i Rijeke, koja je dolaskom stranog kapitala otvorila nove horizonte, sve ostalo je teška muka. Pitanje je tko će prvi popustiti pod žestokim pritiskom neimaštine i nesređenih odnosa. Do kada će trajati beznađe u hrvatskom nogometu? Ni to se, naravno, ne zna...

Miroslav Uljan, koji je cijeli život u nogometu, ne dvoji kako je ovo točka usijanja nakon koje više ništa neće biti isto. Uljan, čije je iskustvo u klupskom i nacionalnom nogometu mjereno desetljećima, svjestan je kako naš nogomet pleše po rubu provalije.

- Nogomet je na prekretnici i potrebne su hitne mjere. Slažem se s gospodom Robertom Komenom i Zdravkom Mamićem, koji su, između ostalog, spomenuli i problem TV-prava. Klubovi dobiju nekakvu "siću" od MAXtv-a koji je generalni sponzor prvoligaškog natjecanja. Samo, to je, slobodno mogu reći, smiješno... Nešto će se u tom smislu morati mijenjati.

Mnogi se groze priča o tome kako je stiglo vrijeme da se nogomet u Hrvatskoj "modificira". Poznata je teza o amaterizaciji...

- Treba vidjeti kako sve posložiti. Činjenica je da ovako više jednostavno ne ide. Ako želimo profesionalni nogomet, onda se moramo početi ponašati kao profesionalci. I kreirati platformu za profesionalni nogomet, odnosno sport općenito. Koji je smisao da se "igramo" profesionalaca, a da klubovi grcaju u dugovima, nemaju "prebijene kune", igrači mjesecima ne dobijaju plaću... Da se razumijemo, ima krivice, i to ogromne, i u klubovima. Koji su ulazili u projekte za koje, objektivno, nemaju novaca. I onda se događa "raspad sustava". Međutim, prvi preduvjet je da se stvore zakonski uvjeti.

Posebna "stavka" su kladionice. Koje praktički egzistiraju upravo od nogometa. A nogomet od toga ne dobije gotovo ništa.

- Ma, nevjerojatna je ta priča o kladionicama i nogometu. Nevjerojatna. Sramotno je da se Hrvatski olimpijski odbor nije potrudio pronaći drugačiji model financiranja nogometa, odnosno kanaliziranja sredstava koje dobije od kladionica. Ako se ne varam, radi se o 93 milijuna kuna, od kojih nogomet dobije, čini mi se, oko 400.000. Pa nije li to prestrašno?!

Novi ministar Željko Jovanović je upoznat s problematikom. Barem tako tvrdi Uljan.

- Je, izaslanstvo u kojem sam bio i ja upoznalo ga je s problematikom. Moraju se stvoriti okviri za "normalan" nogomet, u financijskom smislu. Postojala je nekada mogućnost ulaganja u sport, koja se gospodarstvenicima isplatila, jer se iznos koji se "davao", uvjetno rečeno, klubovima, odbijao od poreza. Svi su imali koristi. Sada to nije tako, i većina je klubova na rubu, smatra Uljan.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.