SP: Samaras golom u 93. minuti potopio Slonove, Kolumbija uvjerljiva protiv Japana

Utorak, 24. lipnja 2014. 23:40 Napisao/la  SC

Skupina C, 3. kolo: Japan - Kolumbija 1:4, Grčka - Obala Bjelokosti 2:1. Kolumbija u drugom poluvremenu pregazila Japan, Grčku u osminu finala odveo Samaras pogotkom s bijele točke u 93. minuti

Svjetsko prvenstvo - Skupina C, 3. kolo

JAPAN - KOLUMBIJA 1:4

Arena Pantanal, Cuiaba. Gledatelja 40.000

Sudac: Pedro Proenca (Portugal)

Strijelci: 0:1 Cuadrado (16-11m) 1:1 Okazaki (45+1) 1:2 Martinez (55) 1:3 Martinez (82) 1:4 Rodriguez (90)

Žuti kartoni: Konno (Japan) Guarin (Kolumbija)

JAPAN: Kawashima - Nagatomo, Konno - Yoshida, Uchida - Hasebe, Aoyama (62 Yamaguchi) - Kagawa (85 Kiyotake), Honda, Okazaki (69 Kakitani) - Okubo

KOLUMBIJA: Ospina (84 Mondragon) - Armero, Balanta, Valdes - Quintero (46 Rodriguez), Guarin, Mejia, Cuadrado (46 Carbonero) - Ramos, Martinez

Ulaskom Jamesa Rodrigueza u nastavku Japanci su izgubili sve šanse za pobjedu, nade u zemlji izlazeććg sunca mogle su splasnuti nakon njegove dvije asistencije i pogotka u posljednjoj minuti susreta. Ubojito je još jednom djelovala napadačka linija Josea Pekermana.

Skupina C, 3. kolo
Japan - Kolumbija 1:4
Grčka - Obala Bjelokosti 2:1
Poredak: Kolumbija 9, Grčka 4, Obala Bjelokosti 3, Japan 1 bod

Kolumbijci su jedina momčad iz skupine C koja si je mogla dopustiti luksuz da u posljednje kolo uđe potpuno neopterećena. Odličnim predstavama protiv Obale Bjelokosti i Grčke igrači Josea Pekermana pridodali su jednu vrlo solidnu kontra Japana. Iako je momčad Alberta Zaccheronija tražila pobjedu, a time i prolazak u osminu finala, ništa iz te utakmice nisu mogli izvući. Kolumbijci su ponovno pokazali svu raskoš svoje kvalitete pored nedovoljno agresivnih, i premalo konkretnih Japanaca. Sve se posložilo upravo onako kako su to htjeli Grci na drugoj utakmici ove skupine.

Kolumbijci su poveli u šesnaestoj minuti pogotkom s bijele točke. Na tome mogu zahvaliti lošoj igri i reakciji japanskog stopera Konna. Skrivio je jedanaesterac iz kojeg je nepogrešiv Cuadrado za 0:1. Prvo poluvrijeme nije oduševilo nogometne sladokusce, a trebalo je. Japan se međutim, nije imao hrabrosti otvoriti i krenuti po preokret. Prilika Kagawe (26) bila je najozbiljnija, morao se Ospina potruditi kako bi obranio nezgodan udarac igrača Manchester Uniteda. Probao je i Honda osam minuta kasnije iz slobodnog udarca, bilo je neprecizno. Nisu ni Kolumbijci pokušavali nastaviti igrati jednakim tempom, a Japan je već izjednačio.

Mondragon najstariji na SP-ima
Ulaskom s klupe šest minuta prije kraja Faryd Mondragon svrgnuo je s trona najstarijeg igrača koji je nastupio na svjetskim prvenstvima. 43-godišnji golman koji je veliki dio karijere proveo u turskom Galatasarayu nadvisio je bivšeg kamerunskog napadača Rogera Millu i time ušao u nogometne anale. 

Akciju je pokrenuo Honda u posljednjem napadu prvoga dijela. Prošao je po desnoj strani i ubacio za samoga Okazakija u srcu kaznenog prostora. Okrenut je leđima bio Okazaki, na njemu je bio Valdez, no uspio je uputiti udarac glavom i postići pogodak iz vrlo teške pozicije. Izjednačenje je Japanu došlo u pravom trenutku, taman kad su Grci poveli u Fortalezi. Situacija na poluvremenu značila je da upravo Grčka ide u osminu finala.

Bilo je prošlo deset minuta igre u nastavku, a Kolumbija je ponovno povela. Akciju u tri poteza iskreirali su Arias i James Rodriguez, kreativna je snaga ušla na poluvremenu. Rodriguez je krasno uposlio Martineza, a ovaj zabija za 1:2. Grcima je to još više išlo na ruku, a Japanci su potpuno potonuli. Priliku za novo izjednačenje propustio je Honda u 65. minuti, ubacio je Uchida s desne strane, a Honda iz voleja puca preko gola. Japanci međutim nisu uspjeli utakmicu dovesti u za njih povoljno stanje, uznemiriti Kolumbijce na bilo koji način, već su Pekermanovi izabranici kontrolirali susret i ostali prisebni za deveti bod na svome kontu. Treći pogodak u kolumbijskoj trećoj pobjedi u grupnoj fazi stavila je kontra koju je ponovno realizirao Martinez. Uchida je ostao zavaljan na travi, Yoshida ga nije mogao blokirati, Kawashima nije imao šanse. Točku na i stavio je James Rodriguez, igrač koji je dva pogotka Martinezu namjestio i sam je pogodio i tako postavio točku na i.

Japancima se osim na njihovoj utakmici stvari nisu poklopile ni na onoj drugoj između Grčke i Obale Bjelokosti. Trebala je Japanu pobjeda od dva pogotka razlike kako bi prošli dalje uz poraz Grčke, a prikazanom igrom dobro su protiv goropadnih Kolumbijaca i prošli.


GRČKA - OBALA BJELOKOSTI 2:1

Estadio Castelao, Fortaleza. Gledatelja 60.000

Sudac: Carlos Vera (Ekvador)

Strijelci: 1:0 Samaris (42) 1:1 Bony (74) 2:1 Samaras (90+2-11m)

Žuti kartoni: Drogba, Kalou, Die (Obala Bjelokosti)

GRČKA: Karnezis (24 Glikos) - Holebas, Sokratis, Manolas, Torosidis - Karagounis (77 Gekas), Christodoulopoulos, Maniatis - Samaras, Kone (12 Samaris) - Salpingidis

OBALA BJELOKOSTI: Barry - Boka, Bamba, K. Toure, Aurier - Die, Tiote (61 Bony) - Gervinho (83 Sio), Y. Toure, Kalou - Drogba (79 Diomande)

Povijest se ponovila. Svi su ih otpisali, kao i s prošlog europskog prvenstva, a oni su unatoč svima i svemu prošli skupinu. Pogotkom Giorgiosa Samarasa s bijele točke u drugoj minuti sudačke nadoknade slave Grci 2:1, veliku pobjedu protiv Obale Bjelokosti.

U prvih dvadeset i pet minuta Fernando Santos je morao povući čak dvije prisilne zamjene. Ozlijedio se vratar Karnezis i pokretač veznog reda Kone, no Grci su poveli u 42. minuti. Samaris, čovjek koji je ušao umjesto Konea dovodi Grčku u vodstvo. Trajalo je to do 75. minute kada Bony, nakon četrnaest minuta boravka u igri izjednačio rezultat. Slonovima je za prolazak dalje bio dostatan i bod, no nisu ga uspjeli dohvatiti jer je Samaras realizirao najstrožu kaznu. Sio je u kaznenom prostoru srušio Samarasa, koji je sam realizirao jedanaesterac i zabio svoj prvi pogodak za reprezentaciju nakon dvije godine. Pobijedili su potpuno zasluženo, dva je puta pogodak Grka spriječavala greda.

Grci u osmini finala idu na Kostariku, dvoboj je to u kojem se mogu nadati i četvrtfinalu, a nigdje ih nije bilo do kraja trećega kola.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.