SP: Samaras golom u 93. minuti potopio Slonove, Kolumbija uvjerljiva protiv Japana

Utorak, 24. lipnja 2014. 23:40 Napisao/la  SC

Skupina C, 3. kolo: Japan - Kolumbija 1:4, Grčka - Obala Bjelokosti 2:1. Kolumbija u drugom poluvremenu pregazila Japan, Grčku u osminu finala odveo Samaras pogotkom s bijele točke u 93. minuti

Svjetsko prvenstvo - Skupina C, 3. kolo

JAPAN - KOLUMBIJA 1:4

Arena Pantanal, Cuiaba. Gledatelja 40.000

Sudac: Pedro Proenca (Portugal)

Strijelci: 0:1 Cuadrado (16-11m) 1:1 Okazaki (45+1) 1:2 Martinez (55) 1:3 Martinez (82) 1:4 Rodriguez (90)

Žuti kartoni: Konno (Japan) Guarin (Kolumbija)

JAPAN: Kawashima - Nagatomo, Konno - Yoshida, Uchida - Hasebe, Aoyama (62 Yamaguchi) - Kagawa (85 Kiyotake), Honda, Okazaki (69 Kakitani) - Okubo

KOLUMBIJA: Ospina (84 Mondragon) - Armero, Balanta, Valdes - Quintero (46 Rodriguez), Guarin, Mejia, Cuadrado (46 Carbonero) - Ramos, Martinez

Ulaskom Jamesa Rodrigueza u nastavku Japanci su izgubili sve šanse za pobjedu, nade u zemlji izlazeććg sunca mogle su splasnuti nakon njegove dvije asistencije i pogotka u posljednjoj minuti susreta. Ubojito je još jednom djelovala napadačka linija Josea Pekermana.

Skupina C, 3. kolo
Japan - Kolumbija 1:4
Grčka - Obala Bjelokosti 2:1
Poredak: Kolumbija 9, Grčka 4, Obala Bjelokosti 3, Japan 1 bod

Kolumbijci su jedina momčad iz skupine C koja si je mogla dopustiti luksuz da u posljednje kolo uđe potpuno neopterećena. Odličnim predstavama protiv Obale Bjelokosti i Grčke igrači Josea Pekermana pridodali su jednu vrlo solidnu kontra Japana. Iako je momčad Alberta Zaccheronija tražila pobjedu, a time i prolazak u osminu finala, ništa iz te utakmice nisu mogli izvući. Kolumbijci su ponovno pokazali svu raskoš svoje kvalitete pored nedovoljno agresivnih, i premalo konkretnih Japanaca. Sve se posložilo upravo onako kako su to htjeli Grci na drugoj utakmici ove skupine.

Kolumbijci su poveli u šesnaestoj minuti pogotkom s bijele točke. Na tome mogu zahvaliti lošoj igri i reakciji japanskog stopera Konna. Skrivio je jedanaesterac iz kojeg je nepogrešiv Cuadrado za 0:1. Prvo poluvrijeme nije oduševilo nogometne sladokusce, a trebalo je. Japan se međutim, nije imao hrabrosti otvoriti i krenuti po preokret. Prilika Kagawe (26) bila je najozbiljnija, morao se Ospina potruditi kako bi obranio nezgodan udarac igrača Manchester Uniteda. Probao je i Honda osam minuta kasnije iz slobodnog udarca, bilo je neprecizno. Nisu ni Kolumbijci pokušavali nastaviti igrati jednakim tempom, a Japan je već izjednačio.

Mondragon najstariji na SP-ima
Ulaskom s klupe šest minuta prije kraja Faryd Mondragon svrgnuo je s trona najstarijeg igrača koji je nastupio na svjetskim prvenstvima. 43-godišnji golman koji je veliki dio karijere proveo u turskom Galatasarayu nadvisio je bivšeg kamerunskog napadača Rogera Millu i time ušao u nogometne anale. 

Akciju je pokrenuo Honda u posljednjem napadu prvoga dijela. Prošao je po desnoj strani i ubacio za samoga Okazakija u srcu kaznenog prostora. Okrenut je leđima bio Okazaki, na njemu je bio Valdez, no uspio je uputiti udarac glavom i postići pogodak iz vrlo teške pozicije. Izjednačenje je Japanu došlo u pravom trenutku, taman kad su Grci poveli u Fortalezi. Situacija na poluvremenu značila je da upravo Grčka ide u osminu finala.

Bilo je prošlo deset minuta igre u nastavku, a Kolumbija je ponovno povela. Akciju u tri poteza iskreirali su Arias i James Rodriguez, kreativna je snaga ušla na poluvremenu. Rodriguez je krasno uposlio Martineza, a ovaj zabija za 1:2. Grcima je to još više išlo na ruku, a Japanci su potpuno potonuli. Priliku za novo izjednačenje propustio je Honda u 65. minuti, ubacio je Uchida s desne strane, a Honda iz voleja puca preko gola. Japanci međutim nisu uspjeli utakmicu dovesti u za njih povoljno stanje, uznemiriti Kolumbijce na bilo koji način, već su Pekermanovi izabranici kontrolirali susret i ostali prisebni za deveti bod na svome kontu. Treći pogodak u kolumbijskoj trećoj pobjedi u grupnoj fazi stavila je kontra koju je ponovno realizirao Martinez. Uchida je ostao zavaljan na travi, Yoshida ga nije mogao blokirati, Kawashima nije imao šanse. Točku na i stavio je James Rodriguez, igrač koji je dva pogotka Martinezu namjestio i sam je pogodio i tako postavio točku na i.

Japancima se osim na njihovoj utakmici stvari nisu poklopile ni na onoj drugoj između Grčke i Obale Bjelokosti. Trebala je Japanu pobjeda od dva pogotka razlike kako bi prošli dalje uz poraz Grčke, a prikazanom igrom dobro su protiv goropadnih Kolumbijaca i prošli.


GRČKA - OBALA BJELOKOSTI 2:1

Estadio Castelao, Fortaleza. Gledatelja 60.000

Sudac: Carlos Vera (Ekvador)

Strijelci: 1:0 Samaris (42) 1:1 Bony (74) 2:1 Samaras (90+2-11m)

Žuti kartoni: Drogba, Kalou, Die (Obala Bjelokosti)

GRČKA: Karnezis (24 Glikos) - Holebas, Sokratis, Manolas, Torosidis - Karagounis (77 Gekas), Christodoulopoulos, Maniatis - Samaras, Kone (12 Samaris) - Salpingidis

OBALA BJELOKOSTI: Barry - Boka, Bamba, K. Toure, Aurier - Die, Tiote (61 Bony) - Gervinho (83 Sio), Y. Toure, Kalou - Drogba (79 Diomande)

Povijest se ponovila. Svi su ih otpisali, kao i s prošlog europskog prvenstva, a oni su unatoč svima i svemu prošli skupinu. Pogotkom Giorgiosa Samarasa s bijele točke u drugoj minuti sudačke nadoknade slave Grci 2:1, veliku pobjedu protiv Obale Bjelokosti.

U prvih dvadeset i pet minuta Fernando Santos je morao povući čak dvije prisilne zamjene. Ozlijedio se vratar Karnezis i pokretač veznog reda Kone, no Grci su poveli u 42. minuti. Samaris, čovjek koji je ušao umjesto Konea dovodi Grčku u vodstvo. Trajalo je to do 75. minute kada Bony, nakon četrnaest minuta boravka u igri izjednačio rezultat. Slonovima je za prolazak dalje bio dostatan i bod, no nisu ga uspjeli dohvatiti jer je Samaras realizirao najstrožu kaznu. Sio je u kaznenom prostoru srušio Samarasa, koji je sam realizirao jedanaesterac i zabio svoj prvi pogodak za reprezentaciju nakon dvije godine. Pobijedili su potpuno zasluženo, dva je puta pogodak Grka spriječavala greda.

Grci u osmini finala idu na Kostariku, dvoboj je to u kojem se mogu nadati i četvrtfinalu, a nigdje ih nije bilo do kraja trećega kola.