Direktori Juventusa uskoro na optuženičkoj klupi zbog sumnjivih transfera

Utorak, 25. listopada 2022. 10:33 Napisao/la  SC

Prenapuhani transferi odavno su u nogometu postali uobičajeno sredstvo prevara svugdje gdje država ne fukncionira, pa tako i u hrvatskom nogometu

Paratici, Neved i Agnelli
Paratici, Neved i Agnelli

Državna tužiteljica Anna Maria Loreto obavijestila je Juventusove članove uprave i direktore sa 'strateškim odgovornostima' o završetku preliminarnih istraga, koje su počele 2021. godine u vezi s navodno lažnim računovodstvenim izvještajima i sumnjivim transferima.

Loreto je u izjavi za medije otkrila da je sudac odbio zahtjev za kućni pritvor predsjednika Andree Agnellija.

Juventus je pod istragom zbog transfera s prenapuhanim vrijednostima radi stjecanja kapitalne dobiti, pregledana su financijska izvješća za 2018., 2019. i 2020. godinu.

Pod istragom je 16 osoba, uključujući Agnellija, Pavela Nedveda, Maurizija Arrivabenea i bivšeg direktora Fabia Paraticija, koji radi u Tottenhamu od 2021. godine, a koji je bio zadužen za transfere u Juventusu.

Javna tužiteljica istaknula je da postoji veliki jaz između 'pravih' brojki i onih koje je klub prikazao u poslovnim knjigama, napomenula da su istražitelji otkrili niz tzv. privatnih dogovora između kluba i igrača, koji nigdje nisu knjigovodstveno zabilježeni.

Među potencijalnim svjedocima u istrazi bio je i Cristiano Ronaldo, napadač Manchester Uniteda odbio je razgovarati bez sudskog naloga unatoč zahtjevu tužiteljice.

Inače, prenapuhani transferi odavno su u nogometu postali uobičajeno sredstvo prevara svugdje gdje država ne fukncionira, pa tako i u hrvatskom nogometu.

U čudnim transferima zadnjih godina prednjačio je Zdravko Mamić, koji je ne tako davno javno priznao da je s 10 mil. eura pomogao nekolicini klubova, kada je Dinamo u napuhanim transferima pokupovao igrače koji objektivno ne mogu igrati u najboljem hrvatskom klubu.

Problem s napuhanim transferima je uvijek isti, ne postoje jasni parametari na temelju kojih se određuje cijena igrača.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.