Direktori Juventusa uskoro na optuženičkoj klupi zbog sumnjivih transfera

Utorak, 25. listopada 2022. 10:33 Napisao/la  SC

Prenapuhani transferi odavno su u nogometu postali uobičajeno sredstvo prevara svugdje gdje država ne fukncionira, pa tako i u hrvatskom nogometu

Paratici, Neved i Agnelli
Paratici, Neved i Agnelli

Državna tužiteljica Anna Maria Loreto obavijestila je Juventusove članove uprave i direktore sa 'strateškim odgovornostima' o završetku preliminarnih istraga, koje su počele 2021. godine u vezi s navodno lažnim računovodstvenim izvještajima i sumnjivim transferima.

Loreto je u izjavi za medije otkrila da je sudac odbio zahtjev za kućni pritvor predsjednika Andree Agnellija.

Juventus je pod istragom zbog transfera s prenapuhanim vrijednostima radi stjecanja kapitalne dobiti, pregledana su financijska izvješća za 2018., 2019. i 2020. godinu.

Pod istragom je 16 osoba, uključujući Agnellija, Pavela Nedveda, Maurizija Arrivabenea i bivšeg direktora Fabia Paraticija, koji radi u Tottenhamu od 2021. godine, a koji je bio zadužen za transfere u Juventusu.

Javna tužiteljica istaknula je da postoji veliki jaz između 'pravih' brojki i onih koje je klub prikazao u poslovnim knjigama, napomenula da su istražitelji otkrili niz tzv. privatnih dogovora između kluba i igrača, koji nigdje nisu knjigovodstveno zabilježeni.

Među potencijalnim svjedocima u istrazi bio je i Cristiano Ronaldo, napadač Manchester Uniteda odbio je razgovarati bez sudskog naloga unatoč zahtjevu tužiteljice.

Inače, prenapuhani transferi odavno su u nogometu postali uobičajeno sredstvo prevara svugdje gdje država ne fukncionira, pa tako i u hrvatskom nogometu.

U čudnim transferima zadnjih godina prednjačio je Zdravko Mamić, koji je ne tako davno javno priznao da je s 10 mil. eura pomogao nekolicini klubova, kada je Dinamo u napuhanim transferima pokupovao igrače koji objektivno ne mogu igrati u najboljem hrvatskom klubu.

Problem s napuhanim transferima je uvijek isti, ne postoje jasni parametari na temelju kojih se određuje cijena igrača.

Tablice omogućuje Sofascore