ANTONIE GRIEZMANN Najbolji francuski igrač u sjeni Zinedinea Zidanea i Michela Platinija

Petak, 08. srpnja 2016. 10:38 Napisao  I. V.

Platinijeva i Zidaneova generacija bile su nogometne avangarde, Griezmannova generacija nije igrala najbolji nogomet ni na aktualnom Europskom prvenstvu


Antoine Griezmann najbolji je igrač i strijelac Europskog prvenstva, s ukupno šest pogodaka odveo je Francusku u finale.

- Jako sam zadovoljan igrom. Znali smo da će biti teško, ali smo bili čvrsti u obrani, naš je vratar igrao jako dobro. Na drugoj smo strani pokušali biti opasni i postići pogodak. Sada se moramo odmoriti. Jako smos retni i možemo krenuti sanjati o 10. srpnju. Moramo ostati čvrsto na zemlji, pred nama je još uvijek jedna utakmica. Stvarno sam želio izvesti jedanaesterac u jednoj velikoj utakmici, i sretan sam što sam donio tu odluku. Nisam razmišljao dva puta. Kod prvog pogotka sam vrebao pogrešku i lopta mi je jednostavno došla na nogu. Utakmica s Portugalom će biti zeznuta, a šanse su 50-50, rekao je Griezmann nakon što je Njemačkoj postigao dva pogotka.

Francuska je ponovo u velikom finalu nakon 2006. godine i Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, gdje je momčad predvođena isključenim Zinedineom Zidanom izgubila u finalu od Italije.

Zidane je predvodio zlatnu francusku generaciju, koja je 1998. postala svjetski, a 2000. europski prvak. Zidane se time prometnuo u najboljega francuskog igrača modernog doba, uspješnijega od Michaela Platinija koji je Francusku doveo do naslova europskog prvaka 1984. godine.

Nakon Platinija i Zidanea pojavio se predvodnik nove generacije koja ima priliku osvojiti veliki trofej, ali može li se Griezmann uspoređivati s Platinijem i Zidaneom?

U poimanju nogometa ne može, jer se današnji nogomet drastično razlikuje s nogometom u osamdesetima, kada je Michel Platini slovio ponajboljim igračem na svijetu. Današnji nogomet puno je brži, jači i okomitiji nego što je bio prije dvadesetak godina, kada je Zinedine Zidane bio najbolji vezni igrač na svijetu.

U kontekstu promjena načina igre Griezmannov nogomet fizički je neusporedivo moćniji. Impresivan je radijus kretanja najboljega francuskoga igrača, kvaliteta i kvantiteta trke najveće su odlike predvodnika današnje francuske generacije.

Ni po čemu drugome Griezmann se ne može uspoređivati s dvojicom ponajboljih francuskih igrača svih vremena, čak ni ako Francuska pobijedi Portugal u nedjeljnom finalu.

Platinijeva i Zidaneova generacija bile su nogometne avangarde u svojim razdobljima, Griezmannova generacija nije igrala najbolji nogomet ni na aktualnom Europskom prvenstvu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.