ANTONIE GRIEZMANN Najbolji francuski igrač u sjeni Zinedinea Zidanea i Michela Platinija

Petak, 08. srpnja 2016. 10:38 Napisao  I. V.

Platinijeva i Zidaneova generacija bile su nogometne avangarde, Griezmannova generacija nije igrala najbolji nogomet ni na aktualnom Europskom prvenstvu


Antoine Griezmann najbolji je igrač i strijelac Europskog prvenstva, s ukupno šest pogodaka odveo je Francusku u finale.

- Jako sam zadovoljan igrom. Znali smo da će biti teško, ali smo bili čvrsti u obrani, naš je vratar igrao jako dobro. Na drugoj smo strani pokušali biti opasni i postići pogodak. Sada se moramo odmoriti. Jako smos retni i možemo krenuti sanjati o 10. srpnju. Moramo ostati čvrsto na zemlji, pred nama je još uvijek jedna utakmica. Stvarno sam želio izvesti jedanaesterac u jednoj velikoj utakmici, i sretan sam što sam donio tu odluku. Nisam razmišljao dva puta. Kod prvog pogotka sam vrebao pogrešku i lopta mi je jednostavno došla na nogu. Utakmica s Portugalom će biti zeznuta, a šanse su 50-50, rekao je Griezmann nakon što je Njemačkoj postigao dva pogotka.

Francuska je ponovo u velikom finalu nakon 2006. godine i Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, gdje je momčad predvođena isključenim Zinedineom Zidanom izgubila u finalu od Italije.

Zidane je predvodio zlatnu francusku generaciju, koja je 1998. postala svjetski, a 2000. europski prvak. Zidane se time prometnuo u najboljega francuskog igrača modernog doba, uspješnijega od Michaela Platinija koji je Francusku doveo do naslova europskog prvaka 1984. godine.

Nakon Platinija i Zidanea pojavio se predvodnik nove generacije koja ima priliku osvojiti veliki trofej, ali može li se Griezmann uspoređivati s Platinijem i Zidaneom?

U poimanju nogometa ne može, jer se današnji nogomet drastično razlikuje s nogometom u osamdesetima, kada je Michel Platini slovio ponajboljim igračem na svijetu. Današnji nogomet puno je brži, jači i okomitiji nego što je bio prije dvadesetak godina, kada je Zinedine Zidane bio najbolji vezni igrač na svijetu.

U kontekstu promjena načina igre Griezmannov nogomet fizički je neusporedivo moćniji. Impresivan je radijus kretanja najboljega francuskoga igrača, kvaliteta i kvantiteta trke najveće su odlike predvodnika današnje francuske generacije.

Ni po čemu drugome Griezmann se ne može uspoređivati s dvojicom ponajboljih francuskih igrača svih vremena, čak ni ako Francuska pobijedi Portugal u nedjeljnom finalu.

Platinijeva i Zidaneova generacija bile su nogometne avangarde u svojim razdobljima, Griezmannova generacija nije igrala najbolji nogomet ni na aktualnom Europskom prvenstvu.