Škotska - Hrvatska: Jedini izbornik koji je izgubio od Škotske može postati prvi koji je pobijedio Škotsku

Utorak, 15. listopada 2013. 10:34 Napisao/la  SC

Hrvatska nikada nije pobijedila Škotsku! Blažević je smijenjen nakon remija (1:1) u Maksimiru 2000. godine, Jozić je u kvalifikacijama za SP 2002. osvojio bod (0:0) u Glasgowu, Bilić je odigrao neodlučeno (1:1) u prijateljskoj utakmici 2008. godine.

Hrvatska reprezentacija u utorak (21) igra zadnju kvalifikacijsku utakmicu za plasman na SP 20014. godine. Šanse za izravni plasman propuštene su upravo u utakmici protiv Škotske, koja je 7. lipnja pobijedila (1:0) u Zagrebu i uskratila Hrvatskoj pravo na nadu da će biti bolja od Belgije. Ako se u utorak ne dogodi čudo (Hrvatska mora izgubiti, Armenija mora pobijediti Italiju u Napoliju…), Hrvatska će plasman na SP pokušati ostvariti kroz doigravanje. U natjecateljskom smislu, utakmica u Glasgowu nema posebni značaj.

-Imamo priliku eksperimentirati, isprobati neke varijante uoči doigravanja, ali nećemo podcijeniti protivnika, koji nas je pobijedio u Zagrebu. Pokušavam nešto promijeniti u igri i istovremeno ostvariti rezultat, što nije lako. Prošli izbornik vodio je reprezentaciju šest godina i vjerujem da moji igrači mogu ostvariti više. Nastavit ću raditi ovaj posao kako sam ga i počeo, uvjeren sam da ćemo otići u Brazil, rekao je izbornik Igor Štimac.

- Sigurno da nam ta utakmica može povratiti samopouzdanje izgubljeno u očima javnosti. Ne možemo reći da nismo poljuljani. Mislim da se u nama probudio jedan inat. U sličnim situacijama, a ovako je bilo i poslije Grčke prije dvije godine, znali smo reagirati. Utakmica je bitna jer pobjedom moramo učvrstiti status nositelja, koji će nam olakšati ždrijeb. Iako, tko god dođe u dodatnim kvalifikacijama, neće biti nimalo lagano, smatra Stipe Pletikosa.

- Meni je kao kapetanu najteže priznati da je netko bolji od Hrvatske, ali Belgija je u ovom trenutku bila bolja. Mi svoju šansu imamo. Šanse su za odlazak na Svjetsko prvenstvo su 50 prema 50. Motiv je uvijek prisutan, a u ovih mjesec dana svi moramo dići formu na najvišu moguću razinu. Jedino tako možemo u Brazil, poručuje kapetan Darijo Srna.

Dok naši igrači podsvjesno razmišljaju o doigravanju, prije utakmice u Glasgowu treba podsjetiti da je Hrvatska četiri puta igrala protiv Škotske i nikada nije pobijedila. Ćiro Blažević je čak smijenjen nakon remija (1:1) u Maksimiru 2000. godine. Mirko Jozić uspio je u kvalifikacijama za SP 2002. godinu dana kasnije osvojiti bod (0:0) u Glasgowu, Slaven Bilić odigrao je neodlučeno (1:1) u prijateljskoj utakmici odigranoj 2008. godine.

Igor Štimac je jedini hrvatski izbornik, koji je izgubio od Škotske. Možda postane prvi koji je pobijedio Škotsku.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.