Škotska - Hrvatska: Jedini izbornik koji je izgubio od Škotske može postati prvi koji je pobijedio Škotsku

Utorak, 15. listopada 2013. 10:34 Napisao/la  SC

Hrvatska nikada nije pobijedila Škotsku! Blažević je smijenjen nakon remija (1:1) u Maksimiru 2000. godine, Jozić je u kvalifikacijama za SP 2002. osvojio bod (0:0) u Glasgowu, Bilić je odigrao neodlučeno (1:1) u prijateljskoj utakmici 2008. godine.

Hrvatska reprezentacija u utorak (21) igra zadnju kvalifikacijsku utakmicu za plasman na SP 20014. godine. Šanse za izravni plasman propuštene su upravo u utakmici protiv Škotske, koja je 7. lipnja pobijedila (1:0) u Zagrebu i uskratila Hrvatskoj pravo na nadu da će biti bolja od Belgije. Ako se u utorak ne dogodi čudo (Hrvatska mora izgubiti, Armenija mora pobijediti Italiju u Napoliju…), Hrvatska će plasman na SP pokušati ostvariti kroz doigravanje. U natjecateljskom smislu, utakmica u Glasgowu nema posebni značaj.

-Imamo priliku eksperimentirati, isprobati neke varijante uoči doigravanja, ali nećemo podcijeniti protivnika, koji nas je pobijedio u Zagrebu. Pokušavam nešto promijeniti u igri i istovremeno ostvariti rezultat, što nije lako. Prošli izbornik vodio je reprezentaciju šest godina i vjerujem da moji igrači mogu ostvariti više. Nastavit ću raditi ovaj posao kako sam ga i počeo, uvjeren sam da ćemo otići u Brazil, rekao je izbornik Igor Štimac.

- Sigurno da nam ta utakmica može povratiti samopouzdanje izgubljeno u očima javnosti. Ne možemo reći da nismo poljuljani. Mislim da se u nama probudio jedan inat. U sličnim situacijama, a ovako je bilo i poslije Grčke prije dvije godine, znali smo reagirati. Utakmica je bitna jer pobjedom moramo učvrstiti status nositelja, koji će nam olakšati ždrijeb. Iako, tko god dođe u dodatnim kvalifikacijama, neće biti nimalo lagano, smatra Stipe Pletikosa.

- Meni je kao kapetanu najteže priznati da je netko bolji od Hrvatske, ali Belgija je u ovom trenutku bila bolja. Mi svoju šansu imamo. Šanse su za odlazak na Svjetsko prvenstvo su 50 prema 50. Motiv je uvijek prisutan, a u ovih mjesec dana svi moramo dići formu na najvišu moguću razinu. Jedino tako možemo u Brazil, poručuje kapetan Darijo Srna.

Dok naši igrači podsvjesno razmišljaju o doigravanju, prije utakmice u Glasgowu treba podsjetiti da je Hrvatska četiri puta igrala protiv Škotske i nikada nije pobijedila. Ćiro Blažević je čak smijenjen nakon remija (1:1) u Maksimiru 2000. godine. Mirko Jozić uspio je u kvalifikacijama za SP 2002. godinu dana kasnije osvojiti bod (0:0) u Glasgowu, Slaven Bilić odigrao je neodlučeno (1:1) u prijateljskoj utakmici odigranoj 2008. godine.

Igor Štimac je jedini hrvatski izbornik, koji je izgubio od Škotske. Možda postane prvi koji je pobijedio Škotsku.