Niko Kovač nakon rekordne pobjede: Skidam kapu svojim igračima, ovo su plodovi našeg rada

Četvrtak, 19. lipnja 2014. 03:34 Napisao/la  SC

Ova reprezentacija ima znanje i moć za suprotstaviti se najboljima. Sada nas to čeka i protiv Meksika, to je za nas veliko finale, rekao je hrvatski izbornik nakon velike pobjede u Manausu

Moćno je na Areni Amazonia u Manausu izgledala hrvatska nogometna reprezentacija. Veliko slavlje rekordne pobjede na svjetskm prvenstvima trajalo je dugo nakon završnog zvižduka portugalskog suca Pedra Proence. Raspoloženi ofanzivci, obrana na visini zadatka i posjed lopte davali su tonus u igri koja je u nastavku podsjećala na neka od najboljih izdanja Vatrenih u povijesti. Nije štedio riječi niti izbornik Niko Kovač nakon susreta, barem kada je riječ o pohvalama za svoje igrače. 

Mandžo je veliki strijelac, ovo su veliki ljudi
- Mandžukić je veliki strijelac i pritom ima gard koji podiže cijelu momčad. Pokazao je koliko Hrvatska dobiva s njime u sastavu. Sretan sam što sam ovdje s ovim dečkima, to su veliki igrači i veliki ljudi. Ovo je sve plod našeg rada, rekao je Kovač.

- Čestitam svojim igračima, oni su odradili najveći posao, pogotovo s obzirom na teške uvjete. Nije bilo kisika, skidam im kapu s obzirom na vlagu i vrućinu, kazao je.

Dva je puta zabio Mandžukić, jednom Olić i Perišić. Trojac je to igrača iz Bundeslige koji bi Hrvatsku u ponedjeljak od 22 sata mogao odvesti u drugi krug natjecanja. Izbornik nije htio secirati igru pojedinaca već je naglasio savršenu taktičku pripremljenost, odgovornost ali i zalaganje cijele momčadi.

- Taktički, lošije smo otvorili utakmicu na lijevoj strani, što je odražavalo cijelu situaciju u momčadi, nismo dovoljno pomagali Pranjiću. Međutim, kao što sam rekao i prije susreta, tko zabije prvi gol, u velikoj je prednosti. Sve što smo pripremali prije utakmice, to se i dogodilo. Tražili smo posjed, stvorili smo i iskoristili šanse. Pokazali smo pravo lice poslije jednog nesretnog poraza. Odlična igra protiv Brazila, koju smo također taktički odlično pripremili, dala nam je snagu i vjeru te se nadam da ćemo za pet dana opet to potvrditi, riječi su Nike Kovača.

Trebat će to ponoviti protiv vrlo dobrog i taktički posloženog Meksika. Imali su snage izabranici Miguela Herrere i umalo zapaprili Brazilcima na njihovu terenu. Ta će utakmica odlučiti putnika u osminu finala, a kada je bilo najpotrebnije hrvatska je reprezentacija uvijek davala svoj maksimum. Tako je bilo i u Manausu protiv Kameruna, koji nije loša momčad. Iako se u sastavu Volkera Finkea i za vrijeme utakmice moglo primjetiti da nešto ne valja u njihovim redovima, Kovač je naglasio da je za to jednim dijelom zaslužna i izvrsna predstava njegovih pulena.

- Kamerun možda nije bio na visokoj razini, ali uvijek je za to zaslužan i protivnik. Ne želim omalovažavati ovu odličnu partiju, ova reprezentacija ima znanje i moć za suprotstaviti se najboljima. Sada nas to čeka i protiv Meksika, to je za nas veliko finale. O njima ćemo još pričati, ali svi su vidjeli da je to vrlo, vrlo dobra, agresivna i okomita momčad koja je mogla ugroziti čak i Brazil. Želimo ući svježi i odmoreni u taj dvoboj. 

Za podsjetnik, Hrvatskoj za prolazak dalje ponovno igraju dvije opcije. Dok bi pobjeda nad Meksikom u posljednjem kolu otklonila sve dvojbe, proći dalje može se i sa nerješenim ishodom. Tada bi Brazil morao izgubiti od Kameruna, a Hrvatska bi prošla dalje zbog bolje gol razlike od Brazila.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.