Niko Kovač nakon rekordne pobjede: Skidam kapu svojim igračima, ovo su plodovi našeg rada

Četvrtak, 19. lipnja 2014. 03:34 Napisao/la  SC

Ova reprezentacija ima znanje i moć za suprotstaviti se najboljima. Sada nas to čeka i protiv Meksika, to je za nas veliko finale, rekao je hrvatski izbornik nakon velike pobjede u Manausu

Moćno je na Areni Amazonia u Manausu izgledala hrvatska nogometna reprezentacija. Veliko slavlje rekordne pobjede na svjetskm prvenstvima trajalo je dugo nakon završnog zvižduka portugalskog suca Pedra Proence. Raspoloženi ofanzivci, obrana na visini zadatka i posjed lopte davali su tonus u igri koja je u nastavku podsjećala na neka od najboljih izdanja Vatrenih u povijesti. Nije štedio riječi niti izbornik Niko Kovač nakon susreta, barem kada je riječ o pohvalama za svoje igrače. 

Mandžo je veliki strijelac, ovo su veliki ljudi
- Mandžukić je veliki strijelac i pritom ima gard koji podiže cijelu momčad. Pokazao je koliko Hrvatska dobiva s njime u sastavu. Sretan sam što sam ovdje s ovim dečkima, to su veliki igrači i veliki ljudi. Ovo je sve plod našeg rada, rekao je Kovač.

- Čestitam svojim igračima, oni su odradili najveći posao, pogotovo s obzirom na teške uvjete. Nije bilo kisika, skidam im kapu s obzirom na vlagu i vrućinu, kazao je.

Dva je puta zabio Mandžukić, jednom Olić i Perišić. Trojac je to igrača iz Bundeslige koji bi Hrvatsku u ponedjeljak od 22 sata mogao odvesti u drugi krug natjecanja. Izbornik nije htio secirati igru pojedinaca već je naglasio savršenu taktičku pripremljenost, odgovornost ali i zalaganje cijele momčadi.

- Taktički, lošije smo otvorili utakmicu na lijevoj strani, što je odražavalo cijelu situaciju u momčadi, nismo dovoljno pomagali Pranjiću. Međutim, kao što sam rekao i prije susreta, tko zabije prvi gol, u velikoj je prednosti. Sve što smo pripremali prije utakmice, to se i dogodilo. Tražili smo posjed, stvorili smo i iskoristili šanse. Pokazali smo pravo lice poslije jednog nesretnog poraza. Odlična igra protiv Brazila, koju smo također taktički odlično pripremili, dala nam je snagu i vjeru te se nadam da ćemo za pet dana opet to potvrditi, riječi su Nike Kovača.

Trebat će to ponoviti protiv vrlo dobrog i taktički posloženog Meksika. Imali su snage izabranici Miguela Herrere i umalo zapaprili Brazilcima na njihovu terenu. Ta će utakmica odlučiti putnika u osminu finala, a kada je bilo najpotrebnije hrvatska je reprezentacija uvijek davala svoj maksimum. Tako je bilo i u Manausu protiv Kameruna, koji nije loša momčad. Iako se u sastavu Volkera Finkea i za vrijeme utakmice moglo primjetiti da nešto ne valja u njihovim redovima, Kovač je naglasio da je za to jednim dijelom zaslužna i izvrsna predstava njegovih pulena.

- Kamerun možda nije bio na visokoj razini, ali uvijek je za to zaslužan i protivnik. Ne želim omalovažavati ovu odličnu partiju, ova reprezentacija ima znanje i moć za suprotstaviti se najboljima. Sada nas to čeka i protiv Meksika, to je za nas veliko finale. O njima ćemo još pričati, ali svi su vidjeli da je to vrlo, vrlo dobra, agresivna i okomita momčad koja je mogla ugroziti čak i Brazil. Želimo ući svježi i odmoreni u taj dvoboj. 

Za podsjetnik, Hrvatskoj za prolazak dalje ponovno igraju dvije opcije. Dok bi pobjeda nad Meksikom u posljednjem kolu otklonila sve dvojbe, proći dalje može se i sa nerješenim ishodom. Tada bi Brazil morao izgubiti od Kameruna, a Hrvatska bi prošla dalje zbog bolje gol razlike od Brazila.