UEFA: Hrvatska liga bilježi rast broja gledatelja, porastao prosječan prihod klubova

Srijeda, 21. veljače 2018. 21:48 Napisao/la  SC
UEFA: Hrvatska liga bilježi rast broja gledatelja, porastao prosječan prihod klubova

Najnoviji Uefin izvještaj o licenciranju donosi zanimljive podatke o europskim klubovima.

Uefin izvještaj obuhvatio je, između ostaloga, i ligaške parametre od 2008. godine, pri čemu je hrvatska liga prema svom koeficijentu napredovala s 27. na 16. mjesto.

To je ujedno četvrti najveći popravak plasmana u Europi, odmah iza Bjelorusije (+21) te Azerbajdžana i Kazahstana (+16).

Osim toga, hrvatska je liga među osam europskih prvoligaških natjecanja koje su bilježile rast broja gledatelja u rasponu od 5 do 15 posto.

Samo je pet europskih liga bilježilo rast iznad 15 posto.

Od 2016. godine, čak 26 europskih liga posluje s profitom, u usporedbi sa samo devet liga pet godina ranije.

Prosječan prihod hrvatskih klubova porastao je između pet i deset posto u razdoblju između financijskih godina 2015. i 2016.

UEFA pritom ističe kako je financijski fair-play osigurao stabilniju i održiviju poziciju europskih prvoligaša, a rast prihoda 700 klubova obuhvaćenih istraživanjem iznosi 10 posto na godišnjoj bazi.

Ukupan dug klubova smanjen je kroz 2016. godinu na šestinu iznosa prije uvođenja financijskog fair-playa.

Europski klupski nogomet sve je manje ovisan o donacijama i ostalim jednokratnim prihodima, a rastu prihodi od prodaje ulaznica te sponzorski i drugi komercijalni prihod.

Prihodi od televizijskih prava porasli su 64 posto, od transfera 105 posto, a od Uefinih nagrada i fondova solidarnosti čak 106 posto.

Hrvatski su klubovi, primjerice, zaradili 21 posto više novca od Uefe.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.