Znate li kada je odigrana posljednja utakmica s rezultatom 5:4?

Utorak, 14. ožujka 2023. 15:06 Napisao/la  SC
Znate li kada je odigrana posljednja utakmica s rezultatom 5:4?
Foto: HNKGorica/Facebook

Gorica je ispisala povijest HNL-a u 21. stoljeću: Znate li kada je odigrana posljednja utakmica s rezultatom 5:4?

Prije dva tjedna Hrvatska nogometna liga navršila je 31 godinu svog postojanja. Pretposljednjeg dana veljače 1992., tadašnji HAŠK Građanski i Cibalia odigrali su premijernu utakmicu najvišeg ranga hrvatskog nogometa, a pobjedu je odnijela zagrebačka ekipa s 2:0. Od tada smo gledali brojne zanimljive utakmice u HNL-u, no rijetko koja može se uspoređivati s onom prošlotjednom između Gorice i Istre 1961. Utakmica je završena rezultatom 5:4 u korist Goričana te je taj susret tek treći u povijesti naše lige koji je okončan tim rezultatom, prvi u ovom stoljeću. Iako je svaka hrvatska kladionica predviđala da će susret biti neizvjestan, nitko nije mogao očekivati golijadu od devet pogodaka.

U nastavku ćemo se dotaknuti preostale dvije utakmice koje su okončane konačnim rezultatom od 5:4. Zanimljivo, prije susreta Gorice i Istre, više od 23 godine nismo vidjeli dvoboj u HNL-u nakon kojega je na semaforu stajao upravo ovaj rezultat...

Istra Pula – Hrvatski dragovoljac 4:5 (1999./2000.)

Prva utakmica koja je završena rezultatom 5:4 odigrana je na Aldo Drosini, ali prije renovacije i za vrijeme dok je na ovom stadionu igrala Istra Pula, klub koji danas igra niželigaški nogomet. Da ne bi bilo zabune, Istra Pula i Istra 1961 dva su različita kluba. Istra Pula u ljeto 1999. dočekala je Hrvatski dragovoljac te su ove dvije ekipe priuštile gledateljima pravu ljepoticu. Već nakon 25 minuta rezultat je bio 2:2, a gostima je naposljetku pomogao 22-godišnji Vlatko Đolonga koji će se kasnije promovirati u jednog od ključnih igrača splitskog Hajduka. Đolonga je zabio tri pogotka i tako donio Dragovoljcima veliku pobjedu. Istri je to bila posljednja sezona u HNL-u, dok se HD uspio izvući i odigrati još pokoju sezonu u najvišem rangu hrvatskog nogometa.

28.08.1999. Istra Pula – Hrvatski dragovoljac 4:5 (5’ Raković, 25’ Žiković, 63’ 90’ Bjelanović / 4’ 12’ 75’ Đolonga, 48’ Petričević, 65’ Franja)

Hajduk – Osijek 5:4 (1999./2000.)

Samo mjesec dana kasnije, novi “vatromet” golova na HNL-travnjacima. Susret osmoga kola igrali su Hajduk i Osijek pred 6.000 gledatelja na Poljudu. Budući hrvatski reprezentativac, Jurica Vranješ, doveo je goste u vodstvo u 17. minuti, a samo pet minuta kasnije, Mensur Mujdža donosi izjednačenje. No, već u idućem napadu Osijeka u prednost vraća Stanko Bubalo, napadač koji će sezonu kasnije odjenuti Hajdukov dres. Do kraja susreta palo je još šest pogodaka, a posljednji je zabio Mate Baturina, otac današnjeg Dinamovog “dragulja”, Martina, u 81. minuti. Bio je to veliki preokret “Bijelih”, budući da su gubili 1:3. Zanimljivo je to što se nipošto nije očekivao ovakav broj pogodaka, s obzirom na to da su mreže čuvali Stipe Pletikosa (Hajduk) i Mario Galinović (Osijek), dvojica tadašnjih mladih reprezentativaca A selekcije Hrvatske.

03.10.1999. Hajduk – Osijek 5:4 (22’ Mujdža, 58’ Leko, 60’ 64’ Vučko, 81’ Baturina / 17’ 49’ Vranješ, 23’ Bubalo, 68’ Vučko - ag)

Neslavni rekordi Radnika

Dakle, 23 godine i pet mjeseci morali smo čekati na novi susret u HNL-u koji će završiti s 5:4. Zanimljivo što se to dogodilo baš u Velikoj Gorici, kod posljednjeplasirane momčadi Hrvatske nogometne lige, te je, stoga, ovaj rezultat bio neočekivan prema hrvatskim kladionicama. Što se tiče povijesti HNL-a, Radnik iz Velike Gorice negativni je rekorder u više “gol-kategorija”, poput one kluba s najviše primljenih golova u sezoni (109), najgorom gol-razlikom (-92), klubom s najviše primljenih golova kod kuće (42) i klubom s najviše primljenih golova u gostima u jednoj sezoni (67). Također, Radnik je doživio najteži poraz u povijesti HNL-a, od Hajduka rezultatom 0:10. Svi ti rekordi “ostvareni” su u neslavnoj sezoni 1993./94., jednoj od dvije u kojima je velikogorički Radnik igrao prvoligaški nogomet

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.