Znate li kada je odigrana posljednja utakmica s rezultatom 5:4?

Utorak, 14. ožujka 2023. 15:06 Napisao/la  SC
Znate li kada je odigrana posljednja utakmica s rezultatom 5:4?
Foto: HNKGorica/Facebook

Gorica je ispisala povijest HNL-a u 21. stoljeću: Znate li kada je odigrana posljednja utakmica s rezultatom 5:4?

Prije dva tjedna Hrvatska nogometna liga navršila je 31 godinu svog postojanja. Pretposljednjeg dana veljače 1992., tadašnji HAŠK Građanski i Cibalia odigrali su premijernu utakmicu najvišeg ranga hrvatskog nogometa, a pobjedu je odnijela zagrebačka ekipa s 2:0. Od tada smo gledali brojne zanimljive utakmice u HNL-u, no rijetko koja može se uspoređivati s onom prošlotjednom između Gorice i Istre 1961. Utakmica je završena rezultatom 5:4 u korist Goričana te je taj susret tek treći u povijesti naše lige koji je okončan tim rezultatom, prvi u ovom stoljeću. Iako je svaka hrvatska kladionica predviđala da će susret biti neizvjestan, nitko nije mogao očekivati golijadu od devet pogodaka.

U nastavku ćemo se dotaknuti preostale dvije utakmice koje su okončane konačnim rezultatom od 5:4. Zanimljivo, prije susreta Gorice i Istre, više od 23 godine nismo vidjeli dvoboj u HNL-u nakon kojega je na semaforu stajao upravo ovaj rezultat...

Istra Pula – Hrvatski dragovoljac 4:5 (1999./2000.)

Prva utakmica koja je završena rezultatom 5:4 odigrana je na Aldo Drosini, ali prije renovacije i za vrijeme dok je na ovom stadionu igrala Istra Pula, klub koji danas igra niželigaški nogomet. Da ne bi bilo zabune, Istra Pula i Istra 1961 dva su različita kluba. Istra Pula u ljeto 1999. dočekala je Hrvatski dragovoljac te su ove dvije ekipe priuštile gledateljima pravu ljepoticu. Već nakon 25 minuta rezultat je bio 2:2, a gostima je naposljetku pomogao 22-godišnji Vlatko Đolonga koji će se kasnije promovirati u jednog od ključnih igrača splitskog Hajduka. Đolonga je zabio tri pogotka i tako donio Dragovoljcima veliku pobjedu. Istri je to bila posljednja sezona u HNL-u, dok se HD uspio izvući i odigrati još pokoju sezonu u najvišem rangu hrvatskog nogometa.

28.08.1999. Istra Pula – Hrvatski dragovoljac 4:5 (5’ Raković, 25’ Žiković, 63’ 90’ Bjelanović / 4’ 12’ 75’ Đolonga, 48’ Petričević, 65’ Franja)

Hajduk – Osijek 5:4 (1999./2000.)

Samo mjesec dana kasnije, novi “vatromet” golova na HNL-travnjacima. Susret osmoga kola igrali su Hajduk i Osijek pred 6.000 gledatelja na Poljudu. Budući hrvatski reprezentativac, Jurica Vranješ, doveo je goste u vodstvo u 17. minuti, a samo pet minuta kasnije, Mensur Mujdža donosi izjednačenje. No, već u idućem napadu Osijeka u prednost vraća Stanko Bubalo, napadač koji će sezonu kasnije odjenuti Hajdukov dres. Do kraja susreta palo je još šest pogodaka, a posljednji je zabio Mate Baturina, otac današnjeg Dinamovog “dragulja”, Martina, u 81. minuti. Bio je to veliki preokret “Bijelih”, budući da su gubili 1:3. Zanimljivo je to što se nipošto nije očekivao ovakav broj pogodaka, s obzirom na to da su mreže čuvali Stipe Pletikosa (Hajduk) i Mario Galinović (Osijek), dvojica tadašnjih mladih reprezentativaca A selekcije Hrvatske.

03.10.1999. Hajduk – Osijek 5:4 (22’ Mujdža, 58’ Leko, 60’ 64’ Vučko, 81’ Baturina / 17’ 49’ Vranješ, 23’ Bubalo, 68’ Vučko - ag)

Neslavni rekordi Radnika

Dakle, 23 godine i pet mjeseci morali smo čekati na novi susret u HNL-u koji će završiti s 5:4. Zanimljivo što se to dogodilo baš u Velikoj Gorici, kod posljednjeplasirane momčadi Hrvatske nogometne lige, te je, stoga, ovaj rezultat bio neočekivan prema hrvatskim kladionicama. Što se tiče povijesti HNL-a, Radnik iz Velike Gorice negativni je rekorder u više “gol-kategorija”, poput one kluba s najviše primljenih golova u sezoni (109), najgorom gol-razlikom (-92), klubom s najviše primljenih golova kod kuće (42) i klubom s najviše primljenih golova u gostima u jednoj sezoni (67). Također, Radnik je doživio najteži poraz u povijesti HNL-a, od Hajduka rezultatom 0:10. Svi ti rekordi “ostvareni” su u neslavnoj sezoni 1993./94., jednoj od dvije u kojima je velikogorički Radnik igrao prvoligaški nogomet

Tablice omogućuje Sofascore