Izvršni odbor HNS-a jednoglasno televizijska prava prodao švedskoj tvrtki

Ponedjeljak, 08. lipnja 2020. 14:06 Napisao/la  SC

Ugovor stupa na snagu 2022. godine i trajat će deset godina, a u prvih sedam godina klubovi će dobiti 10 milijuna eura, dok će u posljednje tri godine dobiti 11

Davor Šuker i Damir Mišković
Davor Šuker i Damir Mišković

Izvršni odbor HNS-a jednoglasno se odlučio za predloženu  opciju o prodaji TV prva te će se pristupiti dogovaranju detalja i potpisivanju ugovora s odabranom tvrtkom koji bi trebao stupiti na snagu 2022. godine.

Sastanku Izvršnog odbora prethodio je sastanak rukovodstva saveza s predstavnicima klubova na kojemu je klubovima prezentirana ponuda o prodaji TV prava. 

Klubovi Prve hrvatske lige s osam glasova su prihvatili prijedlog novog ugovora. 

Predstavnici Intera nisu bili na sastanku dok se Marin Brbić u ime Hajduka izjasnio kako se oni izuzimaju od odlučivanja.

Hajduk je poslao i priopćenje u kojem između ostalog kaže da će tražiti samostalno raspolaganje TV pravima u domaćim utakmicama.

Klubovi će navodno godišnje dijeliti od sedam do devet milijuna eura, a iznos cijelog paketa prelazi deset milijuna eura.

Sedam milijuna eura je fiksno, ostalo ovisi o dodacima poput sponzorstva i bonusa.

Dosad su imali oko milijun i pol eura.

HNS je klubovima dostavio ponudu švedske tvrtke Endorphin Magine.

Tvrtka je osnovana krajem veljače 2020. godine u Londonu, dva mjeseca prije objave HNS-ovog natječaja.

Kao odgovorne osobe navedeni su Šveđanin Gunnar Winbergh i Britanac David Barry Johnson.

Endorphin Magine LTD dio je grupacije Magine Holding koja se od 2011. godine bavi sportskim streamingom, a riječ je o broadcast platformi koja je htjela postati sportski Netflix, ali je 2014. gotovo propala.

Spasio ju je kapitalom Alejandro Pedro Bulgheroni, argentinski milijarder koji se bavi poslovima s naftom i plinom.

Bulgheroni je jedan od osam suvlasnika tvrtke Magine Holding koja zapravo stoji iza ponude koju je HNS-u poslala novoosnovana tvrtka iz Londona, a jedan od suvlasnika u švedskoj firmi matici je i Gunnar Winbergh.

Prošlu godinu prema podacima iz Švedske završili su u minusu od 115,7 milijuna kuna.

HNS-u tvrtka koja je osnovana prije tri mjeseca u Londonu sa 6 tisuća funti početnog kapitala nudi 103 milijuna eura na prava za hrvatsku nogometnu ligu, a iza te ponude stoji švedski gubitaš Magine Holding kojeg očigledno održava na životu novac naftaša Bulgheronija, jednog od najbogatijih ljudi Argentine.

 

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.