Izvršni odbor HNS-a jednoglasno televizijska prava prodao švedskoj tvrtki

Ponedjeljak, 08. lipnja 2020. 14:06 Napisao/la  SC

Ugovor stupa na snagu 2022. godine i trajat će deset godina, a u prvih sedam godina klubovi će dobiti 10 milijuna eura, dok će u posljednje tri godine dobiti 11

Davor Šuker i Damir Mišković
Davor Šuker i Damir Mišković

Izvršni odbor HNS-a jednoglasno se odlučio za predloženu  opciju o prodaji TV prva te će se pristupiti dogovaranju detalja i potpisivanju ugovora s odabranom tvrtkom koji bi trebao stupiti na snagu 2022. godine.

Sastanku Izvršnog odbora prethodio je sastanak rukovodstva saveza s predstavnicima klubova na kojemu je klubovima prezentirana ponuda o prodaji TV prava. 

Klubovi Prve hrvatske lige s osam glasova su prihvatili prijedlog novog ugovora. 

Predstavnici Intera nisu bili na sastanku dok se Marin Brbić u ime Hajduka izjasnio kako se oni izuzimaju od odlučivanja.

Hajduk je poslao i priopćenje u kojem između ostalog kaže da će tražiti samostalno raspolaganje TV pravima u domaćim utakmicama.

Klubovi će navodno godišnje dijeliti od sedam do devet milijuna eura, a iznos cijelog paketa prelazi deset milijuna eura.

Sedam milijuna eura je fiksno, ostalo ovisi o dodacima poput sponzorstva i bonusa.

Dosad su imali oko milijun i pol eura.

HNS je klubovima dostavio ponudu švedske tvrtke Endorphin Magine.

Tvrtka je osnovana krajem veljače 2020. godine u Londonu, dva mjeseca prije objave HNS-ovog natječaja.

Kao odgovorne osobe navedeni su Šveđanin Gunnar Winbergh i Britanac David Barry Johnson.

Endorphin Magine LTD dio je grupacije Magine Holding koja se od 2011. godine bavi sportskim streamingom, a riječ je o broadcast platformi koja je htjela postati sportski Netflix, ali je 2014. gotovo propala.

Spasio ju je kapitalom Alejandro Pedro Bulgheroni, argentinski milijarder koji se bavi poslovima s naftom i plinom.

Bulgheroni je jedan od osam suvlasnika tvrtke Magine Holding koja zapravo stoji iza ponude koju je HNS-u poslala novoosnovana tvrtka iz Londona, a jedan od suvlasnika u švedskoj firmi matici je i Gunnar Winbergh.

Prošlu godinu prema podacima iz Švedske završili su u minusu od 115,7 milijuna kuna.

HNS-u tvrtka koja je osnovana prije tri mjeseca u Londonu sa 6 tisuća funti početnog kapitala nudi 103 milijuna eura na prava za hrvatsku nogometnu ligu, a iza te ponude stoji švedski gubitaš Magine Holding kojeg očigledno održava na životu novac naftaša Bulgheronija, jednog od najbogatijih ljudi Argentine.

 

Tablice omogućuje Sofascore