Zdravko Mamić, gospodar domaćeg nogometa

Srijeda, 25. travnja 2012. 17:00 Napisao  I. V.

Mamić je svoj trgovački talent razvio do takvih razmjera da ga uvažavaju i ministri koji trguju iluzijama

I Željko Jovanović nedavno je shvatio da budućnost hrvatskog nogometa određuje Zdravko Mamić. Baš kao što je odavno shvatio da MRK Zamet nagradu Franjo Bučar, inače najviše priznanje HOO-a, sigurno može dobiti jedino ako je dopredsjednik kluba blizak Zoranu Gopcu.

Čim je postao ministar, Jovanović je podnio ostavku na mjesto dopredsjednika Zameta i nadobudno počeo isušivati "nogometnu močvaru". Brzo je zaglibio! Nešto zbog partijskog ukora nakon nekoliko izjava nedostojnih ministra, nešto zbog vlastite nemoći!

Kada je na Kantridi, pred utakmicu između Rijeke i Dinama,  prvi put razgovarao sa Zdravkom Mamićem  tijekom unaprijed pripremljenog neformalnog sastanka, ministar sporta prvi je put praktički priznao da nije dovoljno politički moćan promijeniti odnose unutar HNS-a. U ovom trenutku unutrašnji ustroj učmale nogometne organizacije može promijeniti jedino Zdravko Mamić.

Mamić je prije svega autohtoni hrvatski društveni fenomen čije su konferencije za novinare postale "breaking-news".  Zašto javnost pozorno sluša svaku riječ čovjeka, koji prema uljuđenim kriterijima komunikacije narušava europske standarde? Zato što je Hrvatska postala država u kojoj kriterije komunikacije postavljaju Mamić i Jovanović! Ako se parafrazira izjava jednog riječkog ministra u vladi, neka se obojica pogledaju u ogledalo da vide sliku i priliku hrvatske zbilje.  

Odakle Zdravko Mamić crpi takvu društvenu moć da javno određuje tko će biti predsjednik HNS-a ili izbornik reprezentacije? U civiliziranim društvima takva vrsta moći naziva se autokratska i počiva na sprezi interesa između karizmatičnog vođe i uskog kruga ljudi unutar kojega se oblikuje vladajuća volja. Upravo tako danas funkcionira HNS!

Svima je jasno da je demokratski ustroj HNS-a obična formalnost ako Mamić unaprijed  kaže da će predsjednik biti Davor Šuker! Skupština HNS-a većinom glasova podržava Mamićev prijedlog prije nego što se sastala, jer se članovi Skupštine biraju po kriteriju podobnosti. Paradoksalno je da diktatura vladajuće vrhuške uporište crpi upravo u demokratskim principima upravljanja kakve javno zagovara Mamić. U praksi to znači da će biti suspendiran svatko tko misli drugačije.

Zdravko Mamić zapravo je postao gospodar sudbine hrvatskog nogometa od kada je Dinamo postao najmoćniji sportski klub u Hrvatskoj. Zahvaljujući Mamićevu talentu za prodaju igrača, Dinamo danas ima više novaca nego HNS, svi klubovi prve i druge hrvatske lige zajedno. Mamić je svoj trgovački talent razvio do takvih razmjera da ga uvažavaju i ministri koji trguju iluzijama.       

loading...