San koji traje: Kostarika preko Atlantika poslala i treću europsku momčad, na redu je Nizozemska

Ponedjeljak, 30. lipnja 2014. 01:39 Napisao  Patrik Mršnik

Kostarika je u četvrtfinalu u trenucima kada su neke eminentne reprezentacije već odavno u svojim domovinama. Njihove predstave zapanjuju, iako još uvijek postoji kritična masa onih koji taj veliki uspjeh drže pukom slučajnosti

Prije spominjanja bilo kakvog oblika faktografskih podataka, povijesti, statistike ili zanimljivosti o nogometnoj reprezentaciji Kostarike valja se vratiti nekoliko desetaka dana unatrag. Sam pogled na skupinu D Svjetskog prvenstva dao je naslutiti da će barem jedna od dvije velike europske reprezentacije (Engleska ili Italija) imati razmjerno lagan put do četvrtfinala. I zaista, Azzurri su bili ti koji su dobro krenuli, slavljem (2:1) upravo nad Engleskom u premiernom ogledu kojeg je ugostio stadion u džunglom okruženom Manausu. No, istoga dana nešto ranije Kostarika je svladala Urugvaj i time dala naslutiti da će grupa s tri bivša svjetska prvaka biti prepuna izjednačenja te da bi poredak na kraju razigravanja mogao izgledati dijametralno suprotno očekivanjima i predviđanjima stručnjaka i kladionica.

Srednjoamerička varijanta Hrvatske
Kostarika je država u srednjoj Americi čije obale sa zapadne strane oplakuje Tihi ocean, a s istočne Karipsko more. Stanovništvom (4.5 milijuna) i površinom (51.00 km²) gotovo je potpuno identična Hrvatskoj. Do sredine 19. stoljeća bili su pod španjolskom i meksičkom okupacijom, a ove godine slave šezdeset i petu obljetnicu svoje samostalnosti. Nogometna reprzentacija dosad je sudjelovala na četiri svjetska prvenstva, bili su u osmini finala 1990. godine, a tada ih je svladala Čehoslovačka.

Sada, s odmakom na taj dio priče treba se vratiti u sadašnjost. Kostarika je u četvrtfinalu, među osam najboljih reprezentacija svijeta, i to u trenucima kada su eminentne reprezentacije poput Španjolske, Portugala i navedenih - Engleske i Italije već odavno u svojim domovinama. Njihove predstave zapanjuju, iako još uvijek postoji kritična masa onih koji taj veliki uspjeh drže pukom slučajnosti. Ali, pobjede protiv Urugvaja, Italije i Grčke nakon ruleta jedanaesteraca, uz remi s već ionako otpisanim Englezima u trenutku kada isti niti jednima niti drugima nije ništa značio ne mogu biti slučajne.

Keylor Navas vratar je koji uz kolege s američkog kontinenta, Čileanca Claudija Brava i Meksikanca Gulierma Ochou čini trojac nepremostivih na Mundijalu u Brazilu. Vratar je to španjolskog Levantea, ali kao i ostala dvojica, sasvim je jasno da ondje neće ostati još dugo. Navas je prema ocjenama najbolji vratar Primere prošle sezone, a svoju je cijenu višestruko povećao nakon što je svojim obranama doveo reprezentaciju do povijesnog uspjeha. Obrambena petorka sjajno čita igru i zatvara prostor ispred vratiju, istovremeno se brzo 'rastvara' i posebice preko bokova (Diaz, Gamboa) bježi u kontranapade. Trojac u sredini sjajno drži kontrolu, strahovito trči i lomi pokušaje suparničkih, nerjetko brojnijih veznih igrača. Napadači - u prvom redu Ruiz i Campbell koriste svaku priliku za pogodak, a jedanko su opasne njihove varijacije, Brenes i Urena. Treba naglasiti da je Kostarika na Mundijal došla bez svog najboljeg napadača i strijelca u povijesti, Alvara Saboria koji je odsutan zbog ozljede.

Od svih dosadašnjih četvrtfinalista Kostarika je imala daleko najzahtjevniju zadaću kada se radilo o prolasku grupe. Nezahvalno je povlačiti paralele i davati vrijednosne sudove te generalizirati stvari, no veliko je pitanje bi li se u skupini s Engleskom, Italijom i Urugvajem hrvatska reprezentacija u ovoljetnom brazilskom izdanju mogla nadati prolasku skupine? Alibija za vrlo vjerovatno ispadanje zasigurno ne bi nedostajalo, a borbe na terenu nije bilo ni s nominalno slabijim ekipama. Nakon što su kući poslali Italiju, Englesku i Grčku, o putu preko Atlantika prije planiranog vremena mogla bi početi razmišljati i Nizozemska, njihov četvrtfinalni protivnik.

Jedina mana 'Ticosa' jest u tome što su pokazali gdje su ranjivi u duelu s Grkom. Jedino je vratar Navas konstantno bio na istoj razini, prekaljeni maratonac na lijevom beku Diza nebrojeno puta je ispao u prolascima Christodoulopoulosa i Torosidisa, vezna linija nije imala snage vraćati se kada bi Grci jurnuli u kontru. U momčadi međutim postoji dovoljno širine, ali i zajedništva i motivacije. Četvrtfinale je izboreno, to su već heroji nacije.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.