San koji traje: Kostarika preko Atlantika poslala i treću europsku momčad, na redu je Nizozemska

Ponedjeljak, 30. lipnja 2014. 01:39 Napisao  Patrik Mršnik

Kostarika je u četvrtfinalu u trenucima kada su neke eminentne reprezentacije već odavno u svojim domovinama. Njihove predstave zapanjuju, iako još uvijek postoji kritična masa onih koji taj veliki uspjeh drže pukom slučajnosti

Prije spominjanja bilo kakvog oblika faktografskih podataka, povijesti, statistike ili zanimljivosti o nogometnoj reprezentaciji Kostarike valja se vratiti nekoliko desetaka dana unatrag. Sam pogled na skupinu D Svjetskog prvenstva dao je naslutiti da će barem jedna od dvije velike europske reprezentacije (Engleska ili Italija) imati razmjerno lagan put do četvrtfinala. I zaista, Azzurri su bili ti koji su dobro krenuli, slavljem (2:1) upravo nad Engleskom u premiernom ogledu kojeg je ugostio stadion u džunglom okruženom Manausu. No, istoga dana nešto ranije Kostarika je svladala Urugvaj i time dala naslutiti da će grupa s tri bivša svjetska prvaka biti prepuna izjednačenja te da bi poredak na kraju razigravanja mogao izgledati dijametralno suprotno očekivanjima i predviđanjima stručnjaka i kladionica.

Srednjoamerička varijanta Hrvatske
Kostarika je država u srednjoj Americi čije obale sa zapadne strane oplakuje Tihi ocean, a s istočne Karipsko more. Stanovništvom (4.5 milijuna) i površinom (51.00 km²) gotovo je potpuno identična Hrvatskoj. Do sredine 19. stoljeća bili su pod španjolskom i meksičkom okupacijom, a ove godine slave šezdeset i petu obljetnicu svoje samostalnosti. Nogometna reprzentacija dosad je sudjelovala na četiri svjetska prvenstva, bili su u osmini finala 1990. godine, a tada ih je svladala Čehoslovačka.

Sada, s odmakom na taj dio priče treba se vratiti u sadašnjost. Kostarika je u četvrtfinalu, među osam najboljih reprezentacija svijeta, i to u trenucima kada su eminentne reprezentacije poput Španjolske, Portugala i navedenih - Engleske i Italije već odavno u svojim domovinama. Njihove predstave zapanjuju, iako još uvijek postoji kritična masa onih koji taj veliki uspjeh drže pukom slučajnosti. Ali, pobjede protiv Urugvaja, Italije i Grčke nakon ruleta jedanaesteraca, uz remi s već ionako otpisanim Englezima u trenutku kada isti niti jednima niti drugima nije ništa značio ne mogu biti slučajne.

Keylor Navas vratar je koji uz kolege s američkog kontinenta, Čileanca Claudija Brava i Meksikanca Gulierma Ochou čini trojac nepremostivih na Mundijalu u Brazilu. Vratar je to španjolskog Levantea, ali kao i ostala dvojica, sasvim je jasno da ondje neće ostati još dugo. Navas je prema ocjenama najbolji vratar Primere prošle sezone, a svoju je cijenu višestruko povećao nakon što je svojim obranama doveo reprezentaciju do povijesnog uspjeha. Obrambena petorka sjajno čita igru i zatvara prostor ispred vratiju, istovremeno se brzo 'rastvara' i posebice preko bokova (Diaz, Gamboa) bježi u kontranapade. Trojac u sredini sjajno drži kontrolu, strahovito trči i lomi pokušaje suparničkih, nerjetko brojnijih veznih igrača. Napadači - u prvom redu Ruiz i Campbell koriste svaku priliku za pogodak, a jedanko su opasne njihove varijacije, Brenes i Urena. Treba naglasiti da je Kostarika na Mundijal došla bez svog najboljeg napadača i strijelca u povijesti, Alvara Saboria koji je odsutan zbog ozljede.

Od svih dosadašnjih četvrtfinalista Kostarika je imala daleko najzahtjevniju zadaću kada se radilo o prolasku grupe. Nezahvalno je povlačiti paralele i davati vrijednosne sudove te generalizirati stvari, no veliko je pitanje bi li se u skupini s Engleskom, Italijom i Urugvajem hrvatska reprezentacija u ovoljetnom brazilskom izdanju mogla nadati prolasku skupine? Alibija za vrlo vjerovatno ispadanje zasigurno ne bi nedostajalo, a borbe na terenu nije bilo ni s nominalno slabijim ekipama. Nakon što su kući poslali Italiju, Englesku i Grčku, o putu preko Atlantika prije planiranog vremena mogla bi početi razmišljati i Nizozemska, njihov četvrtfinalni protivnik.

Jedina mana 'Ticosa' jest u tome što su pokazali gdje su ranjivi u duelu s Grkom. Jedino je vratar Navas konstantno bio na istoj razini, prekaljeni maratonac na lijevom beku Diza nebrojeno puta je ispao u prolascima Christodoulopoulosa i Torosidisa, vezna linija nije imala snage vraćati se kada bi Grci jurnuli u kontru. U momčadi međutim postoji dovoljno širine, ali i zajedništva i motivacije. Četvrtfinale je izboreno, to su već heroji nacije.