Olimpijske igre: Zabranjeni prosvjedi sportaša na pobjedničkim postoljima i terenima

Četvrtak, 22. travnja 2021. 13:15 Napisao/la  SC
Olimpijske igre: Zabranjeni prosvjedi sportaša na pobjedničkim postoljima i terenima

Na Olimpijskim igrama u Tokiju i na Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu sportašima će biti zabranjeno prosvjedovati na pobjedničkim postoljima i terenima.

Odlučio je tako Međunarodni olimpijski odbor objavivi da više od dvije trećine od 3.547 anketiranih sportaša smatra da nije prikladno demonstrirati ili izraziti svoj politički stav na postolju, terenu ili službenoj svečanosti. 

Postupci poput onih legendarnih istupa američkih sportaša Johna Carlosa i Tommieja Smitha, koji su podigli šake na u Meksiku 1968. godine podržavajući pokret "Crna sila", mogli bi biti kažnjeni.

Zanimljivo, Američki olimpijski i paraolimpijski odbor objavio je da njihovi sportaši mogu podići šaku ili kleknuti tijekom intoniranja državne himne, te na taj način podržati napore u borbi za rasnu jednakost i pravdu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.