OI Najuspješniji nastup Hrvatske na Igrama, šest medalja za pamćenje

Ponedjeljak, 13. kolovoza 2012. 11:09 Napisao/la  SC

Hrvatska ima razloga za zadovoljstvo, zlato su osvojili vaterpolisti, Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz, srebrni su bili veslači u četvercu, bronačni rukometaši i Lucija Zaninović

Spušten je zastor na Olimpijske igre u Londonu, Hrvatska ima razloga za zadovoljstvo sa šest osvojenih medalja, tri zlatne, jednom srebrnom i jednom brončanom to su bile najuspješnije Ljetne igre u povijesti. Hrvatska je praktički ispunila sve zacrtane ciljeve, na kraju je zauzela 26. mjesto u ukupnom poretku, dok je prvo mjesto pripalo Sjedinjenim Američkim Državama s 46 zlatnih, 29 srebrnih i 29 brončanih odličja.

Posljednjeg dana Igara stigla je i treća zlatna medalja, vaterpolisti su napokon naplatili sve godine podbačaja, gubljenja medalja zbog poraza u četvrtfinalima i sličnih pehova i ovoga puta dominatno se popeli na olimpijski vrh. Iako bi i eventualno srebro bilo uspjeh, u vaterpolo reprezentaciji nikoga nije zanimalo srebro zlatnog sjaja, zanimalo ih je samo zlato!

U rubriku očekivanih odličja treba staviti i zlatno odličje Sandre Perković u disku. Svi su znali da je Sandra favorit za jedno od odličja, ali način na koji je hrvatska atletičarka pokorila konkurenciju nitko vjerojatno nije očekivao. Sandra se poigrala s konkurencijom i pritom postavila novi hrvatski rekord. Šteta što Blanka Vlašić nije bila spremna, sigurno bi Hrvatska u atletici dobila još jednu medalju.

I dok su vaterpolisti i Sandra Perković bili sigurna oklada za medalju, slavlje Giovanija Cernogoraza u trapu sve je iznenadilo. Ostaje činjenica da je Cernogoraz prije dolaska u London postao europski prvak, no kada pojedinac nastupa u sportu koji nije previše eksponiran, onda ovakvi uspjesi uvijek sve iznenade. Na Giovanija će sada zasigurno svi više paziti.

Jedinu srebrnu medalju na Igrama osvojili je veslački četverac u sastavu Martin Sinković, Valent Sinković, Damir Martin i David Šain. Bila je to ujedno prvo odličje za Hrvatsku u Londonu, a koliko je od Igara očekivala veslačka četvorka svjedoči i činjenica da su nakon utrke bile pognute glave jer hrvatski četverac bio je jedan od favorita za zlato. Tuga za zlatom ubrzo je prošla, veslači su još jednom pokazali da se  na njih uvijek može računati.

I za kraj su ostale dvije bronce. Hrvatski rukometaši ponovo su zapeli na Francuzima, svi vjerojatno čekaju da se ova moćna generacija tricolora već jednom oprosti. Ono što je za svaku pohvalu jest činjenica da izabranici Slavka Goluže nisu dopustili da zbog poraza u polufinalu ostanu zbog medalje, što se znalo događati na mnogim prijašnjim natjecanjima. Drugu brončanu medalju i drugo odličje u pojedinačnom sportu Hrvatskoj je donijela Lucija Zaninović koja je nakon iscrpljujućeg nastupa u borbi za broncu pobijedila Meksikanku Jannet Alegriju Penu i to nakon produžetka! Ostao je donekle žal za Anom Zaninović koja nije uspjela ponoviti sestrin rezultat. Daleko je dogurao i Andrej Gaćina, no hrvatski stolnotenisač poražen je u osmini finala.

Ako se uopće može govoriti o nekakvim razočaranjima, sigurno je da su hrvatski rukometaši željeli više i vjerovali da mogu do zlata. S druge strane puno se očekivalo od jedriličara, svi su priželjkivali barem to jedno odličje, ali na kraju nije bilo sreće. Najbliže je stigao Tonči Stipanović koji je u laseru uzeo četvrto mjesto, a bronca je izmakla zbog sudaca koji su mu dodijelili kazneni okret. Blizu je bio i Ivan Kljaković-Gašpić u klasi FINN, koji je na kraju uzeo peto mjesto.

Prvoga dana natjecanja oči su bile uprte u Snježanu Pejčić koja nije izborila finale zračne puške, no riječka strijelkinja sve je nadoknadila u malom kalibru, disciplina trostav. Opet je bila najbolja kada nitko nije očekivao. Da je bilo samo malo više koncentracije u finalu, Snježana bi umjesto petog mjesta doma donijela novo brončano odličje.

Puno su napravile i rukometašice plasiravši se u četvrtinale, dovoljno je reći da su u skupini pobijedile Crnu Goru, koja je na kraju osvojila srebrno odličje. Sreće nije bilo za Filipa Udea koji je na konju s hvataljkama, u kojem je branio srebro iz Pekinga, napravio jednu pogrešku. U gimnastici više nego dovoljno da se ispadne iz konkurenciji za finale.

Fotogalerija PIXSELL

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.