OLIMPIJSKE IGRE GAFOVA

Izgubljeni ključevi Wembleyja....

Utorak, 31. srpnja 2012. 08:53 Napisao/la  SC

Navijače su razljutile slike praznih stolica, dok je običnom čovjeku bila prava lutrija doći do ulaznica

Iako je Boris Johnson, gradonačelnik Londona, najavio da će Olimpijske igre u engleskoj prijestolnici biti najbolje organizirane u povijesti, čini se da bi ove Igre mogle dobiti glavnu nagradu za gafove koji su se dogodili u kratkom roku. Iako je Mr. Bean bio jedan od zaštitnih likova na otvaranju OI-a, nitko nije mislio da će se to nastaviti i u praksi.

Posljednji gaf dogodio se u ponedjeljak kada je londonska policija objavila da je izgubljen  jedan komplet ključeva Wembleyja, jednog od najpoznatijih svjetskih stadiona. U međuvremenu organizator je bio prisiljen promijeniti sve brave u strahu od eventualnog terorističkog napada, iako je policija ustvrdila da su ključevi izgubljeni, a ne ukradeni.

Priča o gubitku ključeva bila je tako sam nastavak na debakl s otvaranja Igara kada se misteriozna žena pojavila na čelu kolone indijskih sportaša?! Britanci su naravno ustvrdili da nije bilo nikakve opasnosti od terorizma, no ovaj događaj zategnuo je odnose na relaciji dviju zemalja. U petak uoči otvaranja Jermey Hunt, glavni tajnik Velike Britanije zadužen za kulturu, Olimpijske igre, medije i sport malo se zanio sa zvonom koje je u jednom trenutku poletilo i zamalo ozljedilo prisutne.  Nitko nije ozlijeđen, a Hunta su usporedili s Mr. Beanom.

Onda su krenule Olimpijske igre, a organizatori su u najavi utakmice između Sjeverne Koreje i Kolumbije, na velikom semaforu uz imena i slike igračica Sjeverne Koreje stavili zastavu omražene Južne Koreje. Gaf nije mogao biti veći, dvije zemlje tehnički su još u ratu. Britanci su pokušali sve ublažiti otočkim humrom tako da je Opticians Specsavers,  tvrtka koja se bavi prodajom naočala i leća, objavila oglas u kojem je stavila zastave Sjeverne i Južne Koreje uz natpis da bi svatko tko ih ne može razlikovati trebao svratiti na pregled dioptrije. S druge strane pak velški nogometaš Joe Allen u redovima Velike Britanije upisan je kao Englez.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, navijače su razljutile slike praznih stolica u dvoranama, dok je običnom čovjeku bila prava lutrija doći do ulaznica. Radilo se naravno o sponzorskim mjestima, a organizatori su krenuli u gašenje vatre. Jedan od načina je bio da je 150 vojnika, koji su bili zaposleni na osiguranju, u subotu gledalo gimnastička natjecanja.

I uoči početka Olimpijskih igara organizatore nije pratila sreća, počevši od štrajkova i kaosa u prometu, do činjenice da je jedna od zaštitarskih tvrtki koja je trebala osiguravati Igre poručila da ne može osigurati dovoljan broj ljudi. Domaćinu nije preostalo ništa nego angažirati tisuće vojnika, od kojih su se neki tek vratili iz Afganistana.

Jedan od najsmješnijih trenutaka bio je onaj kada je godinu dana prije početka Igara započelo službeno odbrojavanje, no sat koji je svečano otkriven na  Trafalgar Squareu se odmah i pokvario.

Igre su tek počele, pitanje je samo koji će biti idući gaf?