SKANDAL U BADMINTONU

OI Četiri para izbačena zbog namještanja rezultata

Srijeda, 01. kolovoza 2012. 13:32 Napisao/la  SC

Radilo se o četiri ženska para koji su porazima htjeli olakšati ždrijeb u četvrtfinalu

 

 

 

 

Olimpijske igre u Londonu dobile su i svoj prvi skandal i to u badmintonu, osam igračica odnosno četiri para (dva iz JUžne Koreje, jedan iz Indonezije i jedan iz Kine) izbačena su s olimpijskog turnira nakon što su namjerno pokušavale izgubiti međusobne susrete u skupini kako bi imale što lakši ždrijeb u četvrtfinalu. Činjenica da se Svjetska badmintonska organizacija (BWF) odlučila se na ovaj drastičan dovoljno govori o tome koliko su očite bile namjere igračica da izgube meč.

Svjetske prvakinje Kineskinje Yu Yang i Wang Xiaoli i njihove korejske protivnice, Jung Kyung i Kim Ha, nakon što su već osigurale plasman u četvrtfinale, pokušale su u skupini izgubiti posljednji susret da bi u daljnjem natjecanju imale povoljniji ždrijeb. Najdulja izmjena u ovom meču iznosila je četiri udaraca. Kineskinje su veliki broj pogrešaka pokušale opravdati činjenicom da su već osigurale četvrtfinale, te da nisu htjele trošiti energiju.

Sličan scenarij viđen je u susretu Indonežanki Greyije Polii i Meiliane Jauhari, te Korejki Ha Jung i Kim Ming. Na kraju su slavlile Korejke koje su u četvrtfinalu trebale igrati protiv jakih Kineskinja.

Gledatelji u dvorani su vrlo brzo shvatili što se događa s obzirom na veliki broj pogrešaka vrhunskih igračica i cijelu farsu su popratili sa zvižducima. Odmah je najavljena i istraga, a osam igračica bilo je optuženo da nisu dale svoj maksimum što nije u olimpijskom duhu, te da su namjerno htjele izgubiti susret. Kazna je bila brza i rigorozna.

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.