OLIMPIJSKE IGRE Italija ima najbržeg čovjeka na svijetu, Lamont Marcell Jacobs naslijedio Usaina Bolta i postao najbrži Europljanin ikad

Nedjelja, 01. kolovoza 2021. 15:04 Napisao/la  SC

Lamont Marcell Jacobs utrku je istrčao za 9.80 sekundi i drugi put u razmaku od nekoliko sati srušio europski rekord Portugalca Francisa Obikwelea (9.86)

Lamont Marcell Jacobs
Lamont Marcell Jacobs

Italija ima najbržeg čovjeka na svijetu!

Jednom od najvećih iznenađenja u povijesti Olimpijskih igara ime je Lamont Marcell Jacobs, nasljednik Usaina Bolta finalnu utrku istrčao je za 9.80 sekundi postavši tako najbrži ikad Europljanin.

Za one koji možda ovaj podatak nisu znali vrijedi istaći da je Lamond Marcell Jacobs rođen u El Pasu, da mu je majka Talijanka i da je u vrlo ranoj mladosti s majkom otišao u Italiju.

U razmaku od samo nekoliko sati dva je puta rušio europski rekord, u polufinalu je trčao 9.84 sekunde pa se dalo naslutiti za što je sposoban u finalu.

Dojučerašnji europski rekorder bio je Portugalac Francis Obikwele (9.86).

Najveća iznenađenja dogodila su se u polufinalnim utrkama, najbrži čovjek na svijetu ove sezone, Trayvon Bromell, nije uspio osigurati svoje mjesto među osam, što je uvelike olakšalo posao Jacobsu.

Venezuelka Yulimar Rojas srušila je svjetski rekord u troskoku star 26 godina.

U posljednjoj seriji finala Rojas je doskočila do 15,67 metara i za čak 17 centimetara popravila rekord Inesse Kravets iz 1995. godine.

Kataranin Mutaz Essa Barshim i Talijan Gainmarco Tamberi podijelili su zlato u visu, nevjerojatan je bio trenutak kada je sudac objašnjavao Barshimu koje su mu opcije za nastavak natjecanja.

Ako u tom trenutku odustane podijelit će zlato s Tamberijem, ako nastavi postoji mogućnost da zlato pripadne samo jednom od njih dvojice.

Barshim nije dugo dvojio, pristao je na diobu olimpijskog zlata i tom odlukom natjerao Gainmarca u – ekstazu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.