PORAZ U POLUFINALU

Omeyer zaključao vrata finala

Petak, 10. kolovoza 2012. 22:47 Napisao/la  SC

Francuska - Hrvatska 25:22 (12:10). Izbornik Goluža neuspješno je pokušavao pronaći dobitnu kombinaciju

Olimpijske igre, polufinale

FRANCUSKA – HRVATSKA 25:22 (12:10)

Basketball Arena. Suci: Abrahamsen i Kristiansen (obojica Norveška)

Francuska: Karaboue, Omeyer (18 + 1), Fernandez 1, Dinart, Barachet 2, G. Gille, B. Gille, Narcisse 4, Honrubia 4, Karabatić 3, Accambray 3, Abalo 4, Sorhaindo 2, Guigou 2.

Hrvatska: Losert (8), Alilović (2), Balić 2, Duvnjak, Lacković 4, Kopljar, Vori 1, Gojun 1, Horvat 5, Vuković 1, Bičanić 3, Buntić 1, Štrlek 3, Čupić.

Sedmerci: Francuska 1 (1) , Hrvatska 1 (3) . Isključenja: Francuska 4 , Hrvatska 4 minute .

 

Hrvatska muška rukometna reprezentacija poražena je u polufinalu Olimpijskih igara u Londonu od Francuske rezultatom 22:25. Igrala se 53. minuta utakmice kada je Narcisse zabio za plus četiri (21:17), utakmica je bila gotova, Hrvatska se više nije mogla vratiti iz ponora protiv ovako jakih Francuza.

Kauboji niti jedan put na utakmici nisu uspjeli čak niti izjednačiti, a kamoli doći u vodstvo.  Francuzi su bili na visokom nivou, no uvelike su im pomogli neprepoznatljivi hrvatski rukometaši.  Izbornik Slavko Goluža pokušavao je pronaći dobitnu kombinaciju pa je tako u polufinalu protiv Francuza na vanjskoj liniji igrao tercet Duvnjak – Bičanić – Buntić, koji nisu odigrali niti sekunde na ovom prvenstvu. Hrvatska najjača obrana 5-1 je izostala iz nepoznatih razloga, izbornik je očigledno pokušao iznenaditi Francuze, no na koncu je iznenadio samog sebe.

Drugo poluvrijeme Hrvatska je otvorila pogotkom Zlatka Horvata, no Francuzi su najveći posao odradili serijom 4:0 s kojom su pobjegli na visokih 18:13. Hrvatska se u jednom trenutku probudila, stigla na 18:16, no to je bilo sve što su Kauboji pokazali u polufinalu, Francuzi su ovoga puta bolje potezali i zasluženo otišli u finale.

Na koncu svega postavljaju se pitanja zašto je Blaženko Lacković većinu utakmice prosjedio na klupi, zašto Ivano Balić nije ranije ušao u igru te zašto je izbornik Slavko Goluža forsirao neuigranu vanjsku liniju koja je teško mogla dobiti utakmicu protiv Francuske.

 

Unatoč pobjedi na Europskom prvenstvu u Srbiji te nešto lošijoj formi Francuza, Hrvatska je polufinalnu utakmicu otvorila s ogromnim respektom prema starim rivalima. Već nakon četiri minute igre izbornik Slavko Goluža bio je primoran pozvati minutu odmora, na semaforu je stajalo 3:0, no to nije bila jedina briga hrvatskog izbornika jer Hrvatska je u napadu bila bezidejna, možda čak i nemoćna pred francuskim zidinama.

Prvi gol Kauboji su zabili tek nakon pet minuta igre, a bilo je to djelo Jakova Gojuna koji je iz polukontre odlučio potegnuti te na koncu uspio svladati raspoloženog Omeyera.  Hrvatska je i dalje loše stajala na terenu, izbornik Goluža pokušao je nešto promijeniti uvođenjem Damira Bičanića koji je u sastav uvršten netom prije polufinalne utakmice. Mislio je Goluža da će Bičanić odigrati dobro protiv „svojih“ Francuza, no pokazalo se ono što su svi znali, a to je da Bičanić  nije dorastao polufinalnom dvoboju  protiv velike Francuske.

Na drugi gol Hrvatska je čekala sve do 11. minute susreta kada je Zlatko Horvat iz sedmerca uspio svladati Omeyera koji je prethodno obranio sedmerac indisponiranom Ivanu Čupiću, najboljem hrvatskom strijelcu zatresla se ruka ispred francuskog vratara.

Iako je Omeyer ludovao na golu (12 obrana u prvom poluvremenu), Hrvatska je polako topila prednost Francuza, na hrvatska vrata umjesto blijedog Mirka Alilovića ušao  je vrlo dobri Venio Losert, a na teren je konačno stupio i Ivano Balić.

Narciss je u 21. minuti poderao hrvatsku mrežu za (9:6), Zlatko Horvat smanjio je na dva gola zaostatka, a onda je rukometni svijet nakon dugo vremena vidio na dijelu Ivana Balića koji je kao u dobra stara vremena potegnuo s poda i matirao Omeyera za minimalni zaostatak (9:8).

Balić je u igru hrvatske donio jednu drugu dimenziju, zabio je gol, ukrao loptu, proigrao Vorija. Hrvatska se vratila u igru, no na poluvrijeme se ipak odlazi s vodstvom Francuza 12:10 koje je u prvom poluvremenu predvodio izvrsni Omeyer te rastrčani Luc Abalo.

Nakon prvog poluvremena ostaje dojam da se Hrvatska unatoč silnim promašajima uspjela izvući s malim zaostatkom za Francuzima.

Fotogalerija: Pixsell

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.