VELIKA POBJEDA RIJEČANA

Primorjaši obranili naslov državnog prvaka

Subota, 23. svibnja 2015. 19:40 Napisala  Valentina Prokić

Peta utakmica finala: Primorje EB - Jug CO 11:8.  Primorjaši su na najbolji mogući način uzvratili za podršku

Peta utakmica finala doigravanja prvenstva Hrvatske

PRIMORJE EB - JUG CO 11:8 (3:0, 2:2, 5:3, 1:3)

Bazen Kantrida. Gledatelja: 1300.

Suci: Caputi (Italija) i Stavridis (Grčka)

Delegat: Jambrović (Zagreb). Supervizor: Prvan (Split)

JUG CO: Bijač 9 obrana, Macan, Bošković 3 (1), Janović 3, Younger, Fatović, Marković, Bušlje, Visković, Bautović, Bicari 1, Obradović, Popadić Batina, Ivanković 1

PRIMORJE EB: Vićan 10 obrana, Burić, Radu, Krapić 1, Peroš, Sukno 3(1), Muslim 3, Petrović, Vrlić, Elez, Šetka 1, Garcia 3, Lazović, Buljubašić

Igrač više: Primorje EB 9/6, Jug CO 10/2

Peterci: Primorje EB 1/1, Jug CO 1/1

Tri isključenja: Macan 21' (Jug CO), Elez 32' (Primorje EB)

Važ je naš! Vaterpolisti Primorja Erste banke obranili su naslov prvaka Hrvatske i zasluženo osvojili treći trofej ove sezone. Popunjene tribine, ali i svaki milimetar slobodnog prostora bazena Kantrida. Sjajan atmosfera, zaglušujuća podrška i  prvi puta salve zvižduka tijekom predstavljanja momčadi Juga. Rezultat je to brojnih provokacija, ali i nekorektnog ponašanja navijača Juga tijekom posljednje utakmice u Gružu.

"Primorje, Primorje" orilo se sa tribina, a Primorjaši su na najbolji mogući način uzvratili za podršku. Furiozno su otvorili susret i isto ga tako zatvorili. Apsolutno zaslužen naslov prvaka Hrvatske, jer Jug nije imao baš nikakve šanse u petoj utakmici na Kantridi. Primorje je "letjelo", Dubrovčani nisu imali načina da ih uhvate. Sve propušteno u dubrovačkim dvobojima nadoknađeno je na Kantridi.

Na prvi pogodak čekalo se četiri minute i 58 sekundi. Prve minute pripale su vratarima Vićanu i Bijaču, a zatim je Petar Muslim uspješno realizirao igrača više. Novi napad Juga ponovno je zaustavio Frano Vićan, dok je Bijačevu mrežu "rasparao" snažnim udarcem sa osam metara Sandro Sukno - 2:0. 

Direktor Juga deložiran
Uoči početka utakmice na inicijativu sportskog direktora Zorana Roje, sportski direktor Juga Ognjen Križić "deložiran" je sa mjesta na montažnoj tribini neposredno iza sudačkog stola. Križić je premješten na glavnu tribinu gdje su već bili smješteni predsjednik Juga Luka Jakobušić, kao i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić

Najbolji igrač na svijetu pokazao je svoje umijeće 42 sekudne prije isteka prve četvrtine kada je ponovno iz daljine, "žabicom" nadmudrio Bijača za vodstvo domaćih 3:0. Čvrsta riječka obrana i "hobotnica" Vićan nisu dozvolili gostima da do isteka četvrtine smanje rezultat na semaforu.

Početkom druge četvrtine Xavi Garcia je prokockao sjajnu priliku da iz kontre poveća razliku, nešto slabiji udarac Bijač je "pročitao". Riječki vaterpolisti ponovno su se uspjeli oduprijeti napadu Juga, a Petar Muslim još je jednom uspješno realizirao igrača više za 4:0. Jugaši su prvi puta zatresli mrežu pet minuta i 37 sekundi prije kraja druge četvrtine. Nikola Janović je uspio prevariti Vićana i smanjiti zaostatak na minus tri - 4:1. Jugov vratar Bijač skinuo je "mrtvaca" Cosminu Raduu, a Bicari je propušteno odmah kaznio za 4:2. Minutu i deset je stajalo na semafru kada je riječki Španjolac Garcia realizirao dva igrača više Primorjaša za 5:2, rezultat s kojim se otišlo na poluvrijeme.

"Primorje express" u 20. minuti je već imalo plus pet. Ivanković je skrivio peterac, Sandro Sukno ga je iskoristio za 6:2, a zatim je Šetka odveo primorjaše na velikih 7:2. Ivanković se za pogrešku iskupio realizacijom igrača više - 7:3. I tada se cijela tribina digla na noge skandirajući "Ovo je Rijeka". Garcia se zahvalio pogotkom za 8:3. Nešto "mekša" igra u obrani rezultirala je pogocima s jedne i s druge strane. Bošković je smanjio na 8:4, a Garcia još jednom vratio na plus pet - 9:4. Bošković je i dalje pokušavao jugaše zadržati u igri, ali nakon njegova pogotka za 9:5, kapetan primorjaša Ivan Krapić zabio je za 10:5, rezultat s kojim se otišlo u posljednju dionicu utakmice.

Garcia je skrivio peterac u 26. minuti, a najučinkovitiji igrač Juga Miho Bošković pogodio za 10:6. Primorjaši su se uspjeli obraniti nakon isključenja Garcije, ali Muslim nije bio precizan. Riječka "hobotnica" Frano Vićan mrežu uspjeva sačuvati netaknutom u novom napadu jugaša, a Muslim realizira igrača više tri minute prije kraja utakmice za peto vodstvo od velikih plus pet Primorja - 11:6.

"Izlazite na balkone, pozdravite šampione, Primorje, Rijeka" počele su tribine skandirati dvije minute prije isteka utakmice. Svi su se digli na noge, ispratili posljednje minute utakmice i nagradili prvake zasluženim ovacijama. Slavlje nisu umanjila dva pogotka Janovića u završnici susreta, jer pogled je bio usmjeren samo na semafor i zvuk sirene. Slavlje je moglo početi!

Fotogalerija Lario Tus

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.