EP: Hrvatski vaterpolisti prvenstvo počinju matinejom protiv Njemačke

Nedjelja, 13. srpnja 2014. 15:18 Napisao  Patrik Mršnik

Ponedjeljak (11.30): Hrvatska - Njemačka.   Srbija i Mađarska favoriti skupine u kojoj prolaz traže Hrvatska, Njemačka, Španjolska i Francuska

Trideset i prvo prvenstvo Starog kontinenta u vaterpolu sljedeća se dva tjedna održava u Budimpešti. Dvanaest najboljih reprezentacija Europe borit će se za titulu koju iz nizozemskog Eindhovena drži reprezentacija Srbije. Hrvatska reprezentacija smještena je u tešku skupinu s braniteljima naslova, brončanim Mađarima te momčadima Francuske, Španjolske i Njemačke, s kojom u ponedjeljak (11.30) otvara turnir na komplesku bazena Alfred Hajos. Usred Dunava Barakude će pokušati ne ponoviti Eindhoven i mizerno deveto mjesto, zbog kojeg su za aktualno prvenstvo Europe bili primorani igrati kvalifikacije sa Slovačkom. 

Ogledi hrvatske reprezentacije u skupini B
14.7 - 11.30: Hrvatska - Njemačka
15.7 - 19: Hrvatska - Španjolska
17.7 - 13: Hrvatska - Francuska
19.7 - 16: Hrvatska - Srbija
21.7 - 20.30: Hrvatska - Mađarska

Ratko Rudić je nakon Olimpijskih igara u Londonu rekao 'doviđenja' hrvatskom vaterpolu. Povukao se kao pobjednik, s generacijom s kojom je osvojio zagrebačku europsku smotru prije četiri godine, olimpijski tron i Svjetsku ligu. Njegov nasljednik Ivica Tucak odveo je Hrvatsku do slavlja na Mediteranskim igrama u Mersinu prošlog ljeta, ali i do treće uzastopne bronce na Svjetskom prvenstvu. Ove ga sezone nisu htjeli peterci, pa je u grupnoj fazi Svjetske lige ispao u vrlo jakoj skupini s Mađarskom i Grčkom.

Mađari predvođeni braćom Varga prošli su na završnicu u Dubai, a ondje su ih u finalu zaustavili moćni Srbi, koji su i ovog ljeta napravili egzodus iz Crvene zvezde prema Pro Reccu. Filipović, Prlainović, braća Pijetlović, Vapenski, Rađen i ostatak ekipe Dejana Savića i ove je godine favorit za europsku titulu.

Pored Srbije i Mađarske, gotovo sigurna dva putnika u drugi krug, prolazi i treći iz skupine. Hrvatska, Njemačka, Španjolska i Francuska, pitanje je na koje će odgovor dati dani pred nama. Dio svega mogao bi riješiti već susret otvaranja protiv Njemačke, vaterpolske reprezentacije koja je uvijek u dodiru s najboljima, iako nikada na vrhu. Još uvijek Barakude boli poraz od Njemaca iz grupne faze u Eindhovenu koji ih je gurnuo u borbu za deveto mjesto. Španjolska je dala europskog prvaka, a Barakude s njima imaju iskustvo s pripremnih turnira, Francuska je potpuni autsajder u skupini smrti. Privilegija prvoplasiranoj momčadi je izravan put u polufinale i slobodan dan više.

Hrvatska na Europskom prvenstvu u Budimpešti ne može računati na usluge Paula Obradovića. Novopečeni povratnik u Jug netom je operirao koljeno, a problema sa zglobom ima i kapetan Primorja Ivan Krapić koji bi na popisu trinaest putnika za Budimpeštu zasigurno našao svoje mjesto. Barakude mogu napraviti puno, ostvariti cilj i izboriti se za medalju.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.