U-17 IZBORNIK SMIJENJEN

Zdeslav Vrdoljak kritizirao Ratka Rudića uoči polufinala

Utorak, 06. kolovoza 2013. 16:11 Napisao  I. V.

Uvažavamo primjedbe, ali nećemo tolerirati ponašanje koje šteti reprezentaciji, kaže predsjednik HVS-a Predrag Sloboda

Splitski vaterpolski klubovi pobunili su se protiv stručne politike HVS-a na nečuven način. Na dan polufinalne utakmice protiv Mađarske, splitski klubovi sazvali su konferenciju za novinare na kojoj je ulogu glasnogovornika preuzeo Zdeslav Vrdoljak (Mornar), tada izbornik U-17 reprezentacije.

 

 

- Veliki je ovo problem hrvatskog vaterpola, dopustite mi da to kažem kao netko tko se nešto i razumije u ovaj sport, ali čudno mi je da Buha iz POŠK-a ili Visković iz Jadrana kao veliki potencijalni nisu niti na širem popisu, a igraju neki koji im nisu niti blizu po kvaliteti, rekao je između ostalog Vrdoljak.

 

 

U subotu, dva dana kasnije, Upravni odbor HVS-a smijenio je Vrdoljaka s pozicije izbornika U-17 reprezentacije. Nije trebalo dugo čekati njegovu reakciju:

 

- Oni tamo gore predstavljaju se kao hrvatski vaterpolo, kao da vaterpolo postoji samo za njih i kao da je hrvatski vaterpolo samo A-selekcija. Na  naše kritike odgovaraju bezobrazno, tojest ne odgovaraju. Činjenica je da u hrvatskom vaterpolu ima previše problema koji su uglavnom vezani za omladinske kategorije klubova. Na rubu financijske egzistencije nalazi se pet od osam hrvatskih klubova, a među njima je i zagrebačka Mladost, koja je pred stečajem. Svi znamo da je Perica Bukić posljednjih godina bio glavni i odgovorni tamo, preočito je da pozivanjem velikog broja igrača Mladosti pokušava spasiti klub, ne mareći za ostale. Svaki igrač u nacionalnoj selekciji znači zaradu za klub. Moja smjena je smiješna, pogotovo kada se zna da me naslijedio Buljan, koji je također sudjelovao na press konferenciji. Ja sam samo jednom izjavom podržao splitske klubove, a smijenili su me 15-tak minuta nakon osvajanja bronce. Samo su čekali medalju! Priča o tajmingu je glupost, reagirali smo po objavi popisa, a ja vas uvjeravam da ova priča nije nimalo utjecala na atmosferu u reprezentaciji. Samo se nadam da ova priča neće završiti na ovome. Nadam se da će ljudi iz HVS-a prihvatiti naše kritike. Nadam se konstruktivnom razgovoru od kojeg će hrvatski vaterpolo samo profitirati, kaže Vrdoljak za Index.

 

 

Sudeći prema reakciji predsjednika HVS-a Predraga Slobode, Vrdoljak se opravdano nada da neće sve završiti na njegovoj smjeni. Izgleda da je njegova smjena tek početak raščišćavanja odnosa prema pojedincima i klubovima koji se služe destruktivnim metodama:  

 - Izbornik U-17 reprezentacije saziva konferenciju za novinare u četvrtak prije utakmice s Mađarskom i javno kritizira Ratka Rudića! Zamislite, Zdeslav Vrdoljak kritizira Ratka Rudića, jer ne igra ovaj ili onaj! U HVS-u postoji Upravni odbor pod kojim radi Stručno povjerenstvo u kojemu sjede Ratko Rudić, Perica Bukić, Boško Lozica, Ognjen Kržić, Zoran Roje i Milivoj Bebić. Trojica od njih, Rudić, Bebić i Bukić, članovi su vaterpolskog  Halle od Famea! Ne postoji stručnije povjerenstvo od našega na svijetu! Ako pak pogledate sastav Upravnog odbora HVS-, iz Rijeke, Dubrovnika i Splita sjede su po trojica predstavnika. Znači da su splitski klubovi zastupljeni kao i ostali. Povrh toga Stručno povjerenstvo otvoreno je za sve primjedbe i dijaloge koje vode boljitku našega vaterpola, počev od  problema vezanih za seniorsku do reprezentacija najmlađih kategorija. Međutim, postoje pravila ponašanja, svi klubovi znaju na koji se način komunicira unutar saveza. Nikada do sada ni Upravni odbor, ni Stručno povjerenstvo nisu zanemarili neku primjedbu! Ne možemo prihvatiti da čovjek koji radi za HVS, koji povrh svega vodi djecu, izlazi iz kodeksa ponašanja. Druga je stvar tajming! Umjesto da svi stanemo iza reprezentacije uoči važne utakmice, splitski klubovi su javno odlučili iznijeti primjedbe baš na dan utakmice protiv Mađarske. Stručno povjerenstvo i Upravni odbor na čelu sa mnom najoštrije osuđuju takvo ponašanje koje je moralo biti sankcionirano na jedini mogući način, kaže Sloboda.

 

Zdeslav Vrdoljak ekspresno je smijenjen bez puno objašnjenja?

 

- Dogovorili smo se da nećemo izlaziti u javnost s priopćenjem, nego da će Perica Bukić dati izjavu u ime Upravnog odbora. Vrdoljak je smijenjen u subotu zato jer su toga dana počele pripreme, pa neka pripreme s djecom počne onaj tko će ih privesti kraju. A za Vrdoljakova nasljednika imenovan je, pazite slučaja, Jakša Buljan koji je bio predstavnik POŠK-a na konferenciji za novinare. To znači da uvažavamo primjedbe, ali nećemo tolerirati ponašanje koje šteti našoj reprezentaciji! Ne mogu naši igrači na dan utakmice protiv Mađarske čitati po elektronskim medijima da ne valjaju Paškvalin, Bukić, Milković, Lončar…, zaključuje Sloboda poglavlje Vrdoljak.

 

Poglavlje o ponašanju splitskih klubova tek je otvoreno Vrdoljakovom smjenom. O njemu će se središnjica HVS-a očitovati onako kako propisuje kodeks ponašanja koji splitski klubovi nisu poštovali.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.