SP U VATERPOLU

Hrvatska pobijedila SAD u prvoj utakmici na turniru

Ponedjeljak, 22. srpnja 2013. 12:13 Napisao/la  SC

Grčki vaterpolisti pobijedili Crnu Goru rezultatom 6:4

Svjetsko prvenstvo, grupa B – 1. kolo

 

HRVATSKA – SAD 9:7  (1:1, 2:2, 3:1, 3:3)

 

Bazen Bernat Picornell. Gledatelja 300.

 

Suci: Axel Bender (Njemačka) i German Moller (Argentina)

 

HRVATSKA: Pavić (8 obrana), Muslim 2, Dobud 2, Joković 1, Sukno 1, Bušlje, Obradović 2, Lončar, Milaković, Paškvalin 1, Bukić, Šetka, Bijač

 

SAD: Moses (9 obrana), Rosenthal, Mann 2, Hutten 1, Wigo, Buckner 1, Azevedo, Bowen 1, De Trane 2, Krumpholz, Obert, Ramirez, Stevens

 

Igrač više: Hrvatska 5 (3), SAD 6 (3)

 

Peterci: Hrvatska 1 (0), SAD – (-)

 

Hrvatska vaterpolska reprezentacija uspješno je premostila prvu prepreku na Svjetskom prvenstvu u Barceloni. U prvoj utakmici skupine B Barakude su protiv SAD-a slavile rezultat 9:7. Ponajviše zahvaljujući izvrsnoj igri u trećoj četvrtini, izabranici Ivice Tucka izbjegli su neugodnosti na samom startu turnira.

 

Iako je sve počelo odlično, Suknovim golom iz prvog napada i prvog igrača više, prvo poluvrijeme utakmice s Amerikancima otkrilo je niz slabosti i svojevrsnih rupa u koncepciji Ivice Tucka. Sve je to na trenutke neodoljivo podsjećalo na dvomeč s Crnogorcima u lanjskom izdanju Svjetske lige, može se reći da su Barakude ostale u tom ritmu u prvom dijelu ove utakmice.

 

Tucak: Važno je da osvojimo prvo mjesto u skupini
- Ovo je bila naša prva utakmica na Svjetskom prvenstvu, bilo je bitno da ga dobro otvorimo. Utakmicu prije nas je Grčka deklasirala Crnu Goru 6:4. Izuzetno je važno da zauzmemo prvo mjesto u skupini. Iz utakmice u utakmicu želimo dizati formu i čeka nas još puno posla. Imamo prva dva osnovna preduvjeta da dođemo do dobrog rezultata. Imali smo izuzetno dobar rad na pripremama i atmosfera u reprezentaciji je sjajna. U Barceloni je sve u najboljem mogućem redu i organizacija je na visokom nivou, izjavio je izbornik Ivica Tucak.

Bio je to festival dalekometnih udaraca. U petoj minuti izjednačio je Hutten, pogodivši rašlje preko svih u hrvatskoj obrani. Iako je obrana funkcionirala u susretu, realizacija u napadu bila je vrlo veliki problem. Tek je Joković (18') zabio pogodak iz neke izigrane akcije, nakon kontre.

 

Hrvatska je bez gola bila devet minuta, a onda je Obradović pogodio s igračem više, ne bi li u sljedećem napadu na isti način poentirao Mann. Amerikanci su i vodili 3:2 preko De Tranea koji je zabio u trenutku kada je ulazio Lončar. Raritet su i njegova dva isključenja dobivena u dva napada zaredom.

 

U prvom poluvremenu Hrvatska se nije nišanski namjestila, no već je treća četvrtina pokazala tko je gazda u bazenu. Uz fenomenalnog Josipa Pavića na golu preko Jokovića i Dobuda sa sidruna poveli su 5:3. Dobud je tek u 20. minuti dobio prvu upotrebljivu loptu na dva metra, do tada je praktički bio nevidljiv. Hrvatska u pojedinim trenucima susreta nije imala sreće pa je lopta čak sedam puta u tijeku susreta završila na prečki ili stativi, ali sve je to SAD-u naplatio Pavić svojim odličnim nastupom. Treća četvrtina donijela je i vodstvo od tri pogotka nakon što je Muslim zabio u 22. minuti, no ubrzo je De Trane svojim drugim zgoditkom postavio 6:4.

 

Barakude su posljednji period utakmice otvorile jednako kao i prvi, ranim pogotkom Dobuda što je donijelo presudnu mirnoću u završetku susreta. Tu su razliku mirno i održavali do posljednjeg zvuka sirene. Amerikanci su smanjili golom Bucknera s igračem više, a u sljedećem napadu s druge strane peterac Suknu brani Moses.

 

Stvari je na svoje mjesto postavio Muslim svojim drugim pogotkom za 8:5, a Bowen, dvije minute prije kraja vara Pavića za šesti pogodak Amerikanaca. Fran Paškvalin zabio je za 9:6 nakon što se lopta od Jokovićevog udarca od grede odbila točno ispred njega. Na konačnih 9:7 postavlja Mann, devet sekundi prije kraja.

 

U srijedu u 10.50 na redu su Kanađani, nešto lakši protivnik na putu ka završnici.