SP U VATERPOLU

Hrvatska pobijedila SAD u prvoj utakmici na turniru

Ponedjeljak, 22. srpnja 2013. 12:13 Napisao/la  SC

Grčki vaterpolisti pobijedili Crnu Goru rezultatom 6:4

Svjetsko prvenstvo, grupa B – 1. kolo

 

HRVATSKA – SAD 9:7  (1:1, 2:2, 3:1, 3:3)

 

Bazen Bernat Picornell. Gledatelja 300.

 

Suci: Axel Bender (Njemačka) i German Moller (Argentina)

 

HRVATSKA: Pavić (8 obrana), Muslim 2, Dobud 2, Joković 1, Sukno 1, Bušlje, Obradović 2, Lončar, Milaković, Paškvalin 1, Bukić, Šetka, Bijač

 

SAD: Moses (9 obrana), Rosenthal, Mann 2, Hutten 1, Wigo, Buckner 1, Azevedo, Bowen 1, De Trane 2, Krumpholz, Obert, Ramirez, Stevens

 

Igrač više: Hrvatska 5 (3), SAD 6 (3)

 

Peterci: Hrvatska 1 (0), SAD – (-)

 

Hrvatska vaterpolska reprezentacija uspješno je premostila prvu prepreku na Svjetskom prvenstvu u Barceloni. U prvoj utakmici skupine B Barakude su protiv SAD-a slavile rezultat 9:7. Ponajviše zahvaljujući izvrsnoj igri u trećoj četvrtini, izabranici Ivice Tucka izbjegli su neugodnosti na samom startu turnira.

 

Iako je sve počelo odlično, Suknovim golom iz prvog napada i prvog igrača više, prvo poluvrijeme utakmice s Amerikancima otkrilo je niz slabosti i svojevrsnih rupa u koncepciji Ivice Tucka. Sve je to na trenutke neodoljivo podsjećalo na dvomeč s Crnogorcima u lanjskom izdanju Svjetske lige, može se reći da su Barakude ostale u tom ritmu u prvom dijelu ove utakmice.

 

Tucak: Važno je da osvojimo prvo mjesto u skupini
- Ovo je bila naša prva utakmica na Svjetskom prvenstvu, bilo je bitno da ga dobro otvorimo. Utakmicu prije nas je Grčka deklasirala Crnu Goru 6:4. Izuzetno je važno da zauzmemo prvo mjesto u skupini. Iz utakmice u utakmicu želimo dizati formu i čeka nas još puno posla. Imamo prva dva osnovna preduvjeta da dođemo do dobrog rezultata. Imali smo izuzetno dobar rad na pripremama i atmosfera u reprezentaciji je sjajna. U Barceloni je sve u najboljem mogućem redu i organizacija je na visokom nivou, izjavio je izbornik Ivica Tucak.

Bio je to festival dalekometnih udaraca. U petoj minuti izjednačio je Hutten, pogodivši rašlje preko svih u hrvatskoj obrani. Iako je obrana funkcionirala u susretu, realizacija u napadu bila je vrlo veliki problem. Tek je Joković (18') zabio pogodak iz neke izigrane akcije, nakon kontre.

 

Hrvatska je bez gola bila devet minuta, a onda je Obradović pogodio s igračem više, ne bi li u sljedećem napadu na isti način poentirao Mann. Amerikanci su i vodili 3:2 preko De Tranea koji je zabio u trenutku kada je ulazio Lončar. Raritet su i njegova dva isključenja dobivena u dva napada zaredom.

 

U prvom poluvremenu Hrvatska se nije nišanski namjestila, no već je treća četvrtina pokazala tko je gazda u bazenu. Uz fenomenalnog Josipa Pavića na golu preko Jokovića i Dobuda sa sidruna poveli su 5:3. Dobud je tek u 20. minuti dobio prvu upotrebljivu loptu na dva metra, do tada je praktički bio nevidljiv. Hrvatska u pojedinim trenucima susreta nije imala sreće pa je lopta čak sedam puta u tijeku susreta završila na prečki ili stativi, ali sve je to SAD-u naplatio Pavić svojim odličnim nastupom. Treća četvrtina donijela je i vodstvo od tri pogotka nakon što je Muslim zabio u 22. minuti, no ubrzo je De Trane svojim drugim zgoditkom postavio 6:4.

 

Barakude su posljednji period utakmice otvorile jednako kao i prvi, ranim pogotkom Dobuda što je donijelo presudnu mirnoću u završetku susreta. Tu su razliku mirno i održavali do posljednjeg zvuka sirene. Amerikanci su smanjili golom Bucknera s igračem više, a u sljedećem napadu s druge strane peterac Suknu brani Moses.

 

Stvari je na svoje mjesto postavio Muslim svojim drugim pogotkom za 8:5, a Bowen, dvije minute prije kraja vara Pavića za šesti pogodak Amerikanaca. Fran Paškvalin zabio je za 9:6 nakon što se lopta od Jokovićevog udarca od grede odbila točno ispred njega. Na konačnih 9:7 postavlja Mann, devet sekundi prije kraja.

 

U srijedu u 10.50 na redu su Kanađani, nešto lakši protivnik na putu ka završnici.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.