SP: Hrvatska u finalu protiv Srbije, pobjedom protiv Grčke osigurane Olimpijske igre!

Četvrtak, 06. kolovoza 2015. 20:06 Napisao/la  SC

Susret polufinala: Hrvatska - Grčka 15:13 (3:1, 2:3, 3:2, 2:4, raspucavanje 5:3). Grčkom najboljem strijelcu Fountoulisu Pavić je obranio udarac u drugoj seriji, svi hrvatski pucači bili precizni

Svjetsko prvenstvo vaterpolista - poluzavršnica

HRVATSKA - GRČKA 15:13 (3:1, 2:3, 3:2, 2:4) - raspucavanje 5:3

Waterpolo Arena, Kazan. Gledatelja 2.486

Suci: Adrian Alexandrescu (Rumunjska) i Daniel Flahive (Australija)

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković, Lončar 2, Joković 1, Bukić 1, Muslim 2, Bušlje, Sukno 2, Paškvalin, Šetka, Obradović 2, Bijać

GRČKA: Flegkas, Mylonakis 1, Dervisis, Genidounias, Fountoulis 2 (1), Pontiekas, Afroudakis 1, Delakas, Mourikis 1, Kolomvos 1, Gounas 1, Vlachopoulos 3, Galanopoulos

Igrač više: Hrvatska 14 (5) Grčka 11 (6)

Peterci: Hrvatska 0 (0) Grčka 1 (1)

Tri isključenja: Pontiekas (26), Bušlje (29), Delakas (29), Genidounias (31), Obradović (32)

Raspucavanje: Sukno - 1:0, Afroudakis - 1:1, Muslim - 2:1, Fountoulis - Pavić brani, Joković - 3:1, Mylonakis - 3:2, Petković - 4:2, Vlachopoulos - 4:3, Šetka - 5:3

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u ruskom Kazanu! Trebalo je odigrati teške trideset i dvije minute i zabiti pet peteraca u raspucavanju protiv uvijek neugodnih Grka, no i ta je prepreka svladana. Osim finala SP-a koje će se odigrati protiv Srbije u subotu od 21 sat, Hrvatska se plasirala na Olimpijske Igre sljedeće godine u brazilskom Rio De Janeiru.

Nakon što je regularni dio utakmice završio remijem (10:10) pristupilo se raspucavanju u kojem je grčkom najboljem strijelcu Fountoulisu zadrhtala ruka pa je njegov udarac u drugoj seriji obranio Josip Pavić. za Hrvatsku su precizni bili Sukno, Muslim, Joković, Petković i na kraju Anđelo Šetka za konačnih 15:13.

Iako su prva dva napada hrvatske reprezentacije trajala kroz cijelu prvu minutu, do ranog vodstva nije se stiglo. Suknova vratnica odnosno oduzimanje lopte kod dodavanja za Lončara Grke su stavili u veliku priliku iz polukontre ali je Kolomvosov pokušaj loba obranio Pavić. Nije momčad Ivice Tucka iskoristila niti prvog igrača više (Pontiekas), ponovno se pokušalo na Lončara čiji prebačaj završava na gredi, a Pavić je do hrvatskog vodstva i prvog pogotka obranio pokušaj Delakasa izvana.

Hrvatska je povela u 4. minuti kada je Lončar zabio na dodavanje Jokovića, u svom stilu, leđima okrenut golu i budno pažen od strane dvojice čuvara. Obrana je sačuvala svoja vrata koja su bila ugožena novim pokušajem loba, Paškvalin je imao priliku za 2:0 no isprječio se Flegkas. Ključna je uloga kroz prvu četvrtinu pripala vratarima, Pavić je imao već četvrtu obranu njenom sredinom, Barakude su uspješno obranile prvog igrača manje (Paškvalin).

U 6. minuti svoj je prvi pogodak zabio Sandro Sukno. Na sebi svojstven način, kada su Grci mislili kako će se odlučiti na novo dodavanje po ulaženju dotad izbačenog Delakasa, Sukno je zabio od prečke za 2:0. Grci su nedugo zatim smanjili iz peterca kojeg je realizirao njihov najbolji strijelac Fountoulis, a imali su i priliku poravnati rezultat nakon što Hrvatska nije iskoristila niti trećeg igrača više. Nije se dogodilo izjednačenje pošto je Obradović presjekao jedno grčko dodavanje, već je Hrvatska otišla na 3:1 golom Bukića koji je s desne strane iznenadio obranu i vratara Flegkasa.

Grčka je drugu četvrtinu odigrala sa znatno jačim pritiskom na vanjske pucače u obrani. Uzeli su loptu nakon pressinga iako je Joković ponovno bio doplivao prvi do nje u sprintu, no udarac Afroudakisa otišao je preko gola. I hrvatska je obrana činila dobar posao, nekoliko su puta Grci u prvom poluvremenu morali šutirati s krajem napada.

To nije previše zanimalo dubrovačku vezu Sukno - Obradović. Točno po isteku desete minute njih su dvojica supotpisala akciju za 4:1, Obradović je zabio šraubu nakon što se prethodno bio othrvao čuvaru na centarskoj poziciji. Momci u plavim kapicama kod pogotka Vlachopoulosa za 4:2 imali su i potrebitu dozu sportske sreće, lopta se od ruke Sukna u čudnom luku odbila prema golu i prevarila Pavića.

Sredinom drugog perioda zabile su Barakude i peti pogodak, konačno prvi s igračem više. Iz četvrtog pokušaja su ga iskoristili hrvatski reprezentativci, Muslim je pogodio s lijeve stative, no Grci su našli načina da preko centra Mourikisa i njegove šraube smanje na 5:3, sve to dogodilo se u 13. minuti utakmice. Pogotkom Fountoulisa Grčka također iz svog četvrtog pokušaja koristi igrača više (Obradović) u 15. minuti i dolazi na 5:4. Prethodno se Hrvatska obranila od Suknovog izbačaja, a dubrovački topnik nije zabio iz nove prilike u brojčanoj prednosti (Mylonakis). Rezultat je na poluvremenu bio 5:4, trebalo je odraditi veliki posao u drugoj fazi utakmice.

U prvom napadu drugog dijela Petkovićev lob nije pronašao put do mreže grčkog vratara Flegkasa, a iako je s druge strane Kolomvos zabio iz prve grčke akcije bilo mu je suđeno odgurivanje u napadu. Hrvatska je iskorištenim igračem više (Dervisis), odnosno pogotkom Lončara ponovno otišla na dva pogotka prednosti (6:4). Hrvatska je plitko postavljenom obranom puštala grčke vanjske pucače koji u pravilu nisu koristili ponuđeni prostor več bi do pogodaka dolazili na druge načine. Jedan od takvih bio je onaj Gounasov u 21. minuti za 6:5, bio je sam na igraču više (Burić), nije bilo problema oko korištenja te situacije.

U drugom poluvremenu igrač više se u značajnoj mjeri pojačao s obje strane. Golove iz takvih akcija izmjenili su Muslim i Afroudakis, Hrvatska je u trećem periodu imala Burića, Šetku i Bušlju sa po dvije osobne pogreške, no vodstvo stečeno još na početku utakmice nije se izgubilo, štoviše - bilo je do kraja treće četvrtine još i povećano pogotkom Mara Jokovića na pet sekundi prije njenog kraja, zabio je povratnik u redove Juga za 8:6.

Grci su smanjili na ulasku u 26. minutu kada je Vlachopoulos zabio svoj drugi pogodak nakon isključenja Obradovića, hrvatski je reprezentativac uzvratio golom na drugoj strani za 9:7 kada je vani po treći puta morao Pontiekas. Obradović je zabio s desne strane sa istekom napada, po mnogočemu ključnog za rasplet utakmice. Nakon njega je Gounas opet probao lobom, ali i pogodio stativu, potom je udarac Dervisisa završio u bloku ispred Pavića.

Hrvatska je u 28. minuti mogla konačno otići na tri pogotka viška no Bukićev udarac otišao je preko vrata nakon čega je Vlachopoulos ponovno zabio za 9:8 poslje isključenja Bušlje. Ipak, na 2.10 minuta do kraja Sukno postiže svoj novi pogodak i koristi igrača više nakon što ista situacija nije iskorištena u dva prethodna navrata. Nedugo zatim Mylonakis je zabio za novo smanjenje, Grci su zbog tri izbačaja ostali bez Gendidouniasa, Hrvatska pak bez Obradovića. Sve je to Grcima otvorilo priliku za izjednačenje, koje je konačno realizirao Kolomvos na 26 sekundi do kraja. Hrvatska je do tada stalno vodila, imala jedan-dva pogotka prednosti, priliku za otići na plus tri, ali cijela je utakmica stala u njen posljednji napad. Hrvatska reprezentacija nije zabila pogodak, probavalo se s igrom na sidruna, Grcima su u obrani sredstva opravdala cilj - izborili su tako nakon četvrtfinala protiv Australije novo raspucavanje u petercima.

Ipak, Australce su pobijedili, ali Hrvatska je bila bolja i nakon tri uzastopna sudjelovanja u utakmicama za treće mjesto na svjetskim prvenstvima igrat će u subotnjem finalu. Utakmica protiv Srbije na rasporedu je u subotu od 21 sat.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.