SP: Hrvatska jedva pobijedila Brazil, Ratko Rudić ponovo razotkrio hrvatske slabosti

Srijeda, 29. srpnja 2015. 21:23 Napisao/la  SC

Skupina A, 2. kolo: Hrvatska - Brazil 10:9 (4:2, 4:2, 1:2, 1:3). Barakude su nakon mirnog prvog dijela u posljednjem periodu došle u situaciju da moraju spašavati puni plijen protiv Brazilaca

SP u vaterpolu - skupina A, 2. kolo

HRVATSKA - BRAZIL 10:9 (4:2, 4:2, 1:2, 1:3)

Waterpolo Arena, Kazan. Gledatelja 700

Suci: Mark Koganov (Azerbajdžan) i Daniel Flahive (Australija)

HRVATSKA: Pavić, Burić 1, Petković, Lončar 1, Joković, Bukić 1, Muslim, Bušlje 1, Sukno 3, Paškvalin 1, Šetka, Obradović 2, Bijač

BRAZIL: Antonelli, Crivella 2, G. Gomes, Gonzalez 1, Salemi, B. Gomes 1 (1), Delgado 1, Silva, Rocha, Perrone 2, Guimaraes, Vrlić 2

Igrač više: Hrvatska 12 (7) Brazil 7 (3)

Peterci: Hrvatska 0 (0) Brazil 1 (1)

Tri isključenja: Rocha (26), Šetka (30)

Hrvatska vaterpolska reprezentacija revanširala se Brazilu za nedavni poraz u okviru Svjetske lige u Bergamu i svladala Brazilce rezultatom 10:9. Bila je neupitna kvaliteta izabranika Ivice Tucka uoči početka dvoboja, drugo je mjesto na Superfinalu Svjetske lige potvrdilo da je taj poraz bio samo stvar lošeg dana. Nije bilo uvjerljivo, ali pišu se samo bodovi.

Već u prve dvije minute susreta kockaste su kapice imale prednost od 2:0. Prvi je gol djelo Damira Burića iz vana, drugoga je na dodavanje Obradovića iz uplivavanja postigao Lončar za miran nastavak utakmice. Brazilci su smanjili iz peterca kojeg je Burić skrivio na riječkom centru Josipu Vrliću. Realizator najstrože kazne je početkom treće minute bio Bernardo Gomes.

Sudački je kriterij početkom ogleda bio nešto naklonjeniji Brazilcima, nisu Koganov i Flahive dvaput sudili isključenja pred golom Viniciusa Antonellija iako je Rudićeva taktika bila presingom zaustaviti Hrvatsku. Slično je radio u Bergamu, u napadu tražeći Vrlića koji se pored kockastih bekova nije previše naigrao u uvodnom dijelu susreta.

Brazil je došao do poravnanja preko Perronea, koji je na sebi svojstven način pobjegao pažnji hrvatske obrane i ostao sam ispred Pavića. Treći je hrvatski pogodak na izrazito duboko postavljenu obranu Brazila s pozicije dva metra postigao Fran Paškvalin, a do poluvremena su Barakude ponovno došle na dva pogotka prednosti na Suknov pogon. Novopečni topnik Pro Recca zabio je izvana nakon isključenja Perronea.

Mogao je u dva navrata početkom drugog perioda rezultatsku razliku povećati Petar Muslim, no u oba je dvoboja s njime kao pobjednik izašao brazilski vratar Antonelli. Suparnički napad to nije znao kazniti pa je Obradović na isključenje Salemija zabio za 5:2 u 11. minuti. Na isti je način, ali na izbačaj Lončara reagirao Perrone.

Hrvatska je reprezentacija do ulaska u posljednje dvije minute prvog dijela imala prednost od 7:3 stvorenu dvama pogocima Sandra Sukna na igraču više. Muslim je imao novu kontru i obračun s Viniciusom, no isprječila se stativa pa je Crivella iz rekontre zabio za 7:4. Barakude su na veliki odmor otišle sa 8:4 nakon što je Bukić realizirao novog igrača više iz možda najljepše akcije na utakmici.

Dugo u trećoj četvrtini nije bilo gola, Šetka je promašio igrača više nakon što ih je Hrvatska realizirala pet zaredom, a onda je Crivella pogodio za 8:5 na isključenje Šetke nakon upošljavanja Perronea na desnu stativu. Smanjile su Carioce na 8:6 golom Gonzaleza, baš onda kada je u igru ulazio ranije isključeni Burić. Utakmica je u trećem periodu tako ponovno dobila na neizvjesnosti, sve dok Bušlje nije pogodio na isključenje Roche za 9:6 u 23. minuti.

U posljednjih osam minuta Barakude su morale spašavati rezultat. Na to je utjecalo nekoliko novih sudačkih grešaka Australca Flahivea, ali i neopreznost u obrambenoj igri. Samo dva pogotka Barakude su postigle u drugom poluvremenu, a primile su ih pet čime je konačna prednost Hrvatske bila spuštena na tek jedan pogodak.

U petak od 16.30 Hrvatska zatvara grupnu fazu Svjetskog prvenstva ogledom protiv Kine.

Svjetsko prvenstvo, rezultati 2. kola:

Skupina A: Kanada - Kina 8:2, Hrvatska - Brazil 10:9
Poredak: Hrvatska 4, Kanada 2, Kina i Brazil po 1 bod

Skupina B: Grčka - SAD 11:10, Rusija - Italija 6:9
Poredak: Grčka 4, Italija i SAD 2, Rusija bez bodova

Skupina C: JAR - Mađarska 4:17, Kazahstan - Argentina 15:7
Poredak: Mađarska 4, Kazahstan i JAR po 2, Argentina bez bodova

Skupina D: Srbija - Japan 19:9, Australija - Crna Gora 5:5
Poredak: Srbija 4, Australija 3, Crna Gora 1, Japan bez bodova

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.