SP: Barakude na dobrom putu prema Riju, za Hrvatsku Mundijal u Kazanu tek počinje

Subota, 01. kolovoza 2015. 16:05 Napisao  Patrik Mršnik

Protivnik Hrvatske bi u četvrtfinalu uz dužno poštovanje Kazahstanu ipak trebala biti Crna Gora. Momčad je to u kojoj nema ponajboljih igrača: Ivovića, Nikole Janovića, Zlokovića, Petrovića i Radića

Hrvatski vaterpolisti na dobrom su putu do osiguravanja plasmana za Olimpijske igre u brazilskom Rio de Janeiru sljedeće sezone. To je možda i najvažnija činjenica po okončanju grupne faze Svjetskog prvenstva u vaterpolu koje se održava u ruskom Kazanu. Grad u Tatarstanu zasada je vidio samo pobjede izabranika Ivice Tucka. Najprije Kanada, potom i Brazil pa Kina za stopostotni učinak u trostrukom programu zagrijavanja za drugio dio prvenstva. I on bi, barem kako sada stvari stoje do finala mogao biti popločen nešto lakšim protivnicima, a s obzirom da finalisti osiguravaju Olimpijske igre to bi značilo i ostvarenje cilja.

U četvrtfinalu koje se igra u utorak Hrvatska će igrati protiv pobjednika susreta između Kazahstana i Crne Gore. Kazahstanci su se u skupini s Južnoafričkom republikom i Argentinom zasluženo domogli drugog mjesta iza neprikosnovenih Mađara, a Crna je Gora imaa problema i protiv Australaca Elvisa Fatovića (5:5) pa je ponos morala spašavati u posljednjem kolu protiv Japana koji joj je također našao vremena utrpati deset pogodaka u mrežu.

Protivnik Hrvatske bi u četvrtfinalu uz dužno poštovanje Kazahstanu ipak trebala biti Crna Gora. Momčad je to u kojoj nema ponajboljih igrača, Aleksandra Ivovića, Nikole Janovića, Borisa Zlokovića, nema ni jednog sadašnjeg Primorjaša (Antonio Petrović) ni onog bivšeg (Zdravko Radić). Hrvatska je s Crnom Gorom igrala dvaput u okviru ovogodišnjih kvalifikacija za Svjetsku ligu, u smiraj protekle godine Barakude su slavile i na Kantridi.

Što se ostalih skupina tiče, veće je iznenađenje zasigurno napravila Grčka koja se u skupini s Talijanima i Amerikancima domogla prvog mjesta, također s maksimalnim učinkom. Reprezentacija predvođena iskusnim liscima (Afroudakis, Mylonakis) ubiježila je minimalne pobjede (11:10) protiv obiju reprezentacija, svladali su Grci i Ruse s 15:11 i na pravi način ušli u četvrtzavršnicu. Upravo će Grke tamo čekati pobjednik između Australije i Južnoafričke republike, što bi za izabranike Elvisa Fatovića moglo predstavljati novu nadu u veliki rezutat Australaca u Kazanu.

U donjem dijelu turnira nije bilo iznenađenja. Srbi i Mađari su iz svojih skupina s maksimalnim brojem bodova vizirali četvrtfinale, dok su se prolaznici Argentina i Japan oprostili od turnira.

Svjetsko prvenstvo vaterpolista - parovi osmine finala (2.8)
Kanada - Italija (12.30)
Brazil - SAD (16.30)
Kazahstan - Crna Gora (17.50)
JAR - Australija (19.10)

Parovi četvrtfinala (4.8)
Hrvatska - pobjednik Kazahstan/Crna Gora (16.30)
Grčka - pobjednik JAR/Australija (17.50)
Mađarska - pobjednik Kanada/Italija (19.10)
Srbija - pobjednik Brazil/SAD (20.30)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.