Prijateljska utakmica: Hrvatska pobjedom nad SAD-om na Kantridi završila pripreme za Bergamo

Subota, 20. lipnja 2015. 20:13 Napisao  Patrik Mršnik

Prijateljska utakmica vaterpolista: Hrvatska - SAD 12:9 (4:2, 4:4, 1:2, 3:1). Hrvatska se dobrom igrom predstavila riječkoj publici uoči Superfinala Svjetske lige.

Prijateljska utakmica vaterpolista

HRVATSKA - SAD 12:9 (4:2, 4:4, 1:2, 3:1)

Otvoreni bazen na Kantridi. Gledatelja 1.500

Suci: Andrej Franulović (Hrvatska) i Joe Peila (SAD). Delegat: Albert Brala (Hrvatska)

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković 3 (1), Lončar 1, Joković 2, Buljubašić, Bukić, Bušlje, Sukno 2, Paškvalin 1, Šetka 1, Obradović 2, Bijač, Macan, Vukičević

SAD: Moses, Virjee 1, Obert 1, Kimbell, Roelse, Cupido 1, Samuels, Azevedo 2, Bowen 1, Bonanni 2, Smith 1, Mann, Baron, Hallock

Igrač više: Hrvatska 11 (5) SAD 10 (5)

Peterci: Hrvatska 2 (1) SAD 0 (0)

Tri isključenja: Smith (25), Bukić (26)

Isključenje s pravom zamjene: Bušlje (23)

Hrvatska i SAD susreli su se dan uoči odlaska na završni turnir Svjetske lige, koji će se idućeg tjedna održati u talijanskom Bergamu. Petnaestorica Tuckovih izabranika ostat će skraćena za dva imena uoči puta u Italiju, ovaj je susret nekima možebitno poslužio kao posljednja provjera jesu li ili nisu kadar za potencijalni šampionski doseg u Italiji. Ne treba previše podsjećati da se hrvatska reprezentacija nada osvajanju tirnira, koji bi je lansirao na Olimpijske igre u Rio. Tamo barakude ipak brane stečevinu u zlatu otprije četiri godine.

Barakude su upravo bile te koje su u utakmici vodile glavnu riječ. Golijadu na Kantridi u revijalnoj utakmici otvorio je najbolji strijelac prvog poluvremena Antonio Petković. Topnik napoletanske Acquachiare realizirao je prvi peterac na utakmici. Nešto kasnije te sreće nije bio Maro Joković, čiji je udarac obranio američki vratar Moses. Prvi je američki pogodak pak djelo bivše kapice Mladosti Jessea Smitha, lobovao je Smith Pavića gotovo s centra igrališta smanjenog na uvjete koje nalaže Svjetska liga.

Nakon prvog time-outa hrvatskog izbornika Tucka u igru je ušao bivši centar Primorja Fran Paškvalin, strijelac gola za povratak u vodstvo hrvatske reprezentacije (2:1). Udvostručio ga je Obradović u sedmoj minuti prije nego što je Virjee poentirao za svoju momčad nakon Obradovićevog isključenja. Prvi je period svojim pogotkom zaključio Šetka.

Ako se prva četvrtina može nazvati festivalom golova, onda je taj ukrasni epitet zasigurno zakačen i uz drugu četvrtinu. Osam pogodaka vidjeli su gledatelji na dobro popunjenom starom bazenu na Kantridi, po četiri sa svake strane. Sve je započeo Lončar u 11. minuti za 5:2 iz jedne polukontre nakon koje se Amerikanci brzo vraćaju uutakmicu. Najprije Bowen gađa izvana, a onda i Azevedo zabija nakon rekontre za 5:4.

Uslijedila su dva pogotka Petkovića izvana, jedan od njih pao je iznenadno po američku obranu nakon što se otvorio prostor na desnoj strani. Za SAD su još pogađali Cupido i Bonanni, za Hrvatsku je na pola minute do poluvremena zabio Joković (8:6).

Drugo je poluvrijeme ponudilo nešto manje efikasnu, no s druge strane više natjecateljsku utakmicu. Tek je u 20. minuti zabio Obradović za novo odvajanje na hrvatskih tri pogotka viška. Razbranili su se vratari prije no što su ih zamjenile druge opcije (Bijač i Baron), vrijeme je kroz treću četvrtinu uglavnom radilo za hrvatske reprezentativce koji su plovili prema novoj pobjedi nad Amerikancima u tjedan dana. Isti su se suparnici sreli proteklog vikenda na pripremnom turniru u Rimu gdje je Hrvatska bila bolja rezultatom 14:11.

Do konačne pobjede na generalki trebalo je još malo pričekati. SAD smanjuje na 9:8 iz poprilično čudne situacije. Pred ulazak u posljednju minutu susreta Hrvatska ostaje bez tri igrača u polju. Klasične su izbačaje zaradili Bukić i Sukno, dok je onog s pravom zamjene dobio Bušlje. Nije bilo teško Obertu zabiti pogodak, iako je prvi udarac obranio Bijač.

Reprezentacija Dejana Udovičića stigla je do izjednačenja (9:9) u 26. minuti susreta nakon što je Azevedo postigao svoj drugi pogodak na susretu. Barakude su dugo vremena bile na jednom postignutom pogotku u drugom poluvremenu (Obradović). Mogli su Amerikanci i po prvi puta povesti, imali stativu i još niz prilika, no nakon deset minuta bez pogotka konačno je na isključenje Cupida zabio Joković.

Konačnih je 12:9 sa svoja dva pogotka postavio topnik Primorja Sandro Sukno. Hrvatska se dobrom igrom predstavila riječkoj publici uoči Superfinala Svjetske lige.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.