Mađarska - Hrvatska: Hoće li se hrvatski vaterpolisti uspjeti vratiti nakon katastrofalnog poraza?

Utorak, 23. lipnja 2015. 21:07 Napisao/la  P. M.

Utakmica 2. kola (17.20): Mađarska - Hrvatska. Danas je već nova utakmica protiv Mađarske, vremena nema. Nadam se da ćemo iz ovog poraza izaći jači, kaže Ivica Tucak

Nakon poraza od Brazila u prvom kolu Superfinala Svjetske lige (10:17) hrvatski izbornik Ivica Tucak nije htio pred kamere. Talijanska televizija (RaiSport 2), koja radi službenu produkciju i za potrebe Svjetske vaterpolske federacije (FINA), nakon utakmice uspjela je doći samo do brazilskog izbornika Ratka Rudića. Tucka za izjavu nisu mogli dobiti, izbornik je nakon utakmice bio nedostupan, ali se putem službenog priopćenja za medije ipak oglasio.

- Više nego zaslužena pobjeda Brazila, koji nas je nadigrao u svim segmentima igre. Danas je već nova utakmica protiv Mađarske, vremena nema. Nadam se da ćemo iz ovog poraza izaći jači nego što smo bili!, izjavio je izbornik Hrvatske Ivica Tucak.

Teško je zapravo dokučiti što je bio uzrok tako lošoj igri branitelja naslova olimpijskih pobjednika. Brazilci su igrali dobru pozicijsku obranu, vješto su balansirali između čuvanja naših vanjskih pucača i prolaska lopte do manje-više bezopasnog Lončara na dva metra. Ono što je Hrvatskoj i ušlo, ostalo je zatareno zbog katastrofalno loše obrane. Podatak da su Mađari Kini dali 18 pogodaka u prom kolu, a da je Hrvatska primila samo jednog manje od Brazila zvuči još strašnije.

Do Rudićeva dolaska ta je reprezentacija bila stanovnik treće lige vaterpolskih zbivanja u svijetu. Dobivanjem domaćinstva Olimpijskih igara apetiti tamošnje sportske javnosti dodatno su se podgrijali za dotad periferne sportove, a vaterpolo je jedan od takvih. Uz Rudića stigli su Perrone i Vrlić, za OlimpijskeiIgre bit će spreman i vratar Slobodan Soro, promaknuo im je samo Tony Azevedo.

Rudić je nakon utakmice bio blagoglagoljiv prema igri reprezentacije s kojom je osvojio svjetsko, olimpijsko i europsko zlato. Od trenerske i sportske veličine kakva je njegova nije bilo niti za očekivati da će se naslađivati zbog pobjede na otvaranju Svjetske lige iako je to s punim pravom mogao učiniti.

- Pripremamo se dovesti momčad na jednu višu razinu. Hrvatska nije igrala jako dobro, nama je pak sve išlo. Ovo je jedna od najboljih utakmica koju smo odigrali. Jedna utakmica ne znači puno, ali ovo je dobar znak za nas. Čeka nas još puno rada i žrtve do velikih rezultata. Bili smo organizirani, moji igrači pokazali su taktičku zrelost i realizirali su sve što smo se dogovorili, rekao je Rudić.

Pravo je pitanje što se nakon ovakvog debakla može očekivati u srijedu kada od 17.20 minuta Barakude igraju susret drugog kola protiv Mađarske. Hoće li  Tuckovi igrači uspjeti pribrati i pokušati dohvatiti pobjedu s kojom bi ušli u konkurenciju za drugo mjesto u skupini. Čak i u slučaju da naši pobjede Mađarsku, drugo mjesto bi ovisilo o gol-razlici za čije popravljanje bi trebalo deklasirati Kinu u četvrtka.

Gledajući odjeke utakmice protiv Brazila teško je govoriti o utakmici s Mađarskom. Na posljednja dva velika natjecanja Barakude su ostale poražene. U skupini na lanjskom Europskom prvenstvu u Budimpešti bilo je 7:6, dok poraz pamtimo i sa FINA Svjetskog kupa kada je bilo 9:5 za Mađare. Tihu nadu može uliti samo pobjeda na pripremnom turniru u Rimu prije desetak dana kada je Hrvatska pobijedila 9:5.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.