LIGA PRVAKA

Primorje održalo Egeru školu vaterpola

Subota, 22. veljače 2014. 20:28 Napisao/la  Patrik Mršnik izvještava iz Mađarske

Utakmica 6. kola: Eger - Primorje EB 6:11 (1:2, 0:1, 0:6, 5:2). Vaterpolisti Primorja odigrali ponajbolje minute  ove sezone

Vaterpolska Liga prvaka - 6. kolo

EGER - PRIMORJE EB 6:11 (1:2, 0:1, 0:6, 5:2)

Bazen Uszoda. Gledatelja 2.300

Suci: Sergej Naumov (Rusija) i Alberto Rovida (Italija). Delegat: Niculae Firoiu (Grčka)

EGER: Bisztritsanyi (7 obrana), Zalanki, Batori 2, Graham, Salamon 2, Kovacs, Bedo, Varga, Biros, Gor-Nagy, Bundschuh, Harai 2, Meixner

PRIMORJE EB: Vićan (10 obrana), Radu 3, Buljubašić, Krapić, De. Varga 1, Peroš, Muslim 2, Petrović, Da. Varga 1, Obradović, Šetka 3, Xavi Garcia 1, Jelovina

Igrač više: Eger 11 (5) Primorje EB 12 (8)

Peterci: Eger (-) - Primorje EB - (-)

Tri isključenja: Buljubašić (25), Petrović (27)

Novu školu vaterpola u trajanju od trideset i dvije minute u domu mađarskog prvaka Egera održalo je riječko Primorje. Konačan rezultat susreta od 11-6 u potpunosti dočarava stanje stvari u bazenu, a tkogod je bio u prilici pogledati treću četvrtinu susreta šestoga kola skupine A Lige prvaka mogao je svjedočiti ponajboljim minutama riječkoga kolektiva ove sezone. Ponovno su Primorjaši prezentirali ono isto što su pokazali prije tri tjedna u ogledu prethodnog kola na Kantridi. Pobjedom u Egeru Primorje je ostalo na vrhu ljestvice i uspješno nastavilo broditi prema završnom turniru u Barceloni.

Nakon dvije minute i dvadeset sekundi mrežu mađarskih vrata prvi je zakoprcao Daniel Varga, nakon što je iskoristio igrača više kada je vani bio njegov prezimenjak s domaće strane, Zsolt. Udarci Egera prema vratima nisu u početnim minutama bili odveć začinjeni idejama, ponovno je to izgledalo slično riječkoj priči kada su potkraj siječnja ostali zaleđeni na trinaest pogodaka zaostatka u duelu na Kantridi. Daniel Varga mogao je povećati gostujuće vodstvo, no odličnom paradom Bistritszanyi je obranio udarac mađarskog topnika, najraspoloženije karike Primorja u prvoj četvrtini. Nakon što su domaćini preko Batorija ponovno bili bezopasni, time-out Ivana Asića na dvije i pol minute do kraja prvog perioda omeo je Denesa Vargu da povuče čistu kontru na upošljavanje vratara Vićana.

Nisu RIječani znali iskoristit niti igrača više kada je vani bio upravo Batori, pa je i domaći trener Dabrowski pozvao minutu predaha. U prvoj četvrtini gledao se mahom po vratare bezopasan, gostoljubiv vaterpolo u kojem je poteze Daniela Varge i odmjeren udarac s lijevog 'flata', s kojeg je inače precizan oboljeli Sukno odlučio tijek početne faze susreta. Domaćin je naizad uspio izjednačiti preko Salamona, u trenucima kada je vani bio izbačeni Buljubašić. Mađari su do kraja prve četvrtine imali priliku i povesti, no Xavijev blok to je spriječio, pa je zadnji napad ipak pripao Riječanima. Iz njega su Riječani ponovno poveli. Najprije je Šetkin udarac obranio Bisztritsanyi, pa je isti igrač iz odbijanca proslijedio na pritajenog centra Obradovića. On pak iznuđuje isključenje Kovacsa pa vraća Xaviju na krilo. Španjolac sa svojom lijevicom ne griješi i postavlja na riječko vodstvo od 2:1 nakon prvih osam minuta susreta.

I početni napad drugog perioda pripao je domaćinima, no nisu Prinorjaši niti dopustili Mađarima da svoj napad završe u vremesnkom roku predviđenom za akciju. Nije uspio ni pokušaj kapetana Krapića s centarske pozicije, lopta je otišla preko gola. Ponovno se potom iskazao Vićan, obranivši lijep udarac Bundschuhu, Isključenje zatim dobija Xavi, Eger ne koristi igrača više zahvaljujući izuzetnoj reakciji Primorjeve obrane. Igralo se u drugoj četvrtini dugo bez postignutog pogotka s obje strane, pokušavao je Obradović, s druge strane kapetan Biros, pa ponovno Bundschuh testira Vićana, a ovaj brani. Izolacija Daniela Varge urodila je plodom kod Mađara, vidjeli su domaćini da je riječki topnik danas izrazito raspoložen i to spriječili efektnim udvajanjem.

No, njihovi pokušaji bili su uglavnom tromi, završavalo bi se u Vićanovim rukama ili pokraj vrata. Riječki strateg Asić zove svoje igrače na predah, ponovno u trenutku kada se po lijevoj strani mogla razviti opasna kontra. Efekt minute predaha ipak se osjetio, zabio je sa lijevog krila Šetka i iskoristio igrača više, nakon pto je drugi izbačaj zadobio Gor-Nagy. Stvoreni višak na strani nije bilo teško kapitalizirati. Uslijedila je nova serija promašenih napada i krivih reakcija, Primorje je moglo i na plus tri da su Petrović i Xavi bolje iskombinirali akciju ispred vrata Bistriszanyja. Onako, napad je pripao domaćim snagama. Pompogao im je Xavi svojim drugim isključenjem, no stvari su opet završile na rukama riječkih obrambenih igrača koji su izblokirali novu prijetnju domaćih igrača. Pokušao je do kraja novim snažnim udarcem Daniel Varga, no dobro je obranio Bistritszanyi. Odlazak Primorja na odmor s 3:1 odlična je stvar, nisu domaćini zabili pogodak dvanaest minuta, otkada je Salamon zabio za prvo izjednačenje.

Treća četvrtina otpočela je udarcem jedinog domaćeg strijelca Salamona i novom obranom Vićana koji je tako nastavio kupiti sve iole opasnije udarce domaće momčadi. Nisu se domaćini ni okrenuli, Primorje već vodi 4:1 pogotkom Petra Muslima s lijeve strane s istekom napada. Probio je Muslim udarcem po sredini vrata Bisztritsanyija koji nije vidio loptu od svojih bekova. Eger potom ne koristi niti šestog igrača više, vani je po drugi puta morao Buljubašić. Obrambeni ritam Primorjaša nastavio je daviti domaće napade, svijetlila je brojka jedan u rubrici Egerovih pogodaka još jako dugo. Vićan je nastavio braniti, kompleks Mađara zvan 'Primorje' postepeno se pojačavao. Prvu meč-loptu, kada je izbačaj dobio Bundschuh Primorje je iskoristilo.

Točno na pola treće četvrtine peti riječki pogodak postigao je Denes Varga. Svoj svome, nakon kruženja lopte 'uokolo' i odmjerenog udarca sa središnje pozicije. Četrdeset i pet sekundi kasnije vani je bio Bedo, također po drugi puta, a Muslim ponovno zabija kroz domaćeg vratara. Ponovno je 1-6 izgledalo nestvarno, mađarski prvak ponovno je bio u grogu, poput boksača u knock-downu. Sudački poklon, kada su Denes Varga i Petrović dobili isključenja Mađari nisu iskoristili, i tu je priči bio kraj. Ponovno je Vićan obranio udarac Bundschuhu. Potpuni potop Mađari su doživjeli nakon kontre koju je lobom realizirao Šetka za 7-1, a potom je i osmi pogodak postigao Šetka. Ako se nakon poluvremena još moglo reći da Eger u svom, novoizgrađenom bazenu imao šanse, nakon novih osam minuta Primorjaši su sve dvojbe oko pobjednika otklonili. Deveti čavao u lijes zabio je Radu pogotkom iz neposredne blizine vrata nakon isključenja Zalankija.

Posljednji period bio je samo formalnost. Treći put je isključenje dobio Buljubašić, drugi Mađarski pogodak nakon dvadeset minuta postiže Harai, jedan od šest mađarskih reprezentativaca u domaćem sastavu. Nakon toga, nova 'školica' riječkih vaterpolista i pogodak Radua nakon krasne akcije u kojoj su sudjelovali svi riječki vaterpolisti. Mađari nakon toga ponovno zabijaju, treću osobnu zaradio je i Petrović a zabio je Batori s lijeve strane, po uzoru na ono što je s druge strane u početku činio Daniel Varga. Jednaesti pogodak Primorja iz jedanaestog igrača više ponovno je djelo Radua na izvanredno proigravanje Muslima, s druge strane za 11:4 ponovno zabija Salamon. Kozmetički, na 11-5 nakon isključenja Obradovića postavlja Batori, pa potom zabija i Harai, no moglo se tako igrati 'do sutra', ne bi se rezultat vjerovatno značajnije smanjivao u mađarsku korist.

Rezultati 6. kola:   Barceloneta - Olympiakos 10:11, Eger - Primorje EB 6:11, PRO Recco - Jug CO 12:10.

Poredak: 1. Primorje EB 13 bodova (67:44), 2. Barceloneta 10 bodova (56:50),3. Jug CO 10 bodova (62:57), 4. PRO Recco 10 bodova (52:50), 5. Olympiakos 6 bodova (55:62), 6. ZF Eger3 boda (48:77).

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.