HRVATSKA - SRBIJA (22.50) Damir Glavan: Zadnje utakmice daju nam za pravo nadati se zlatu

Subota, 20. kolovoza 2016. 15:26 Napisao  I. V.

Bez obzira na naše traume zbog zadnjih poraza, Srbi ni po čemu nisu u prednosti, smatra Damir Glavan,  srebrni vaterpolist iz Atlante 1996. godine

Hrvatski vaterpolisti večeras igraju finale protiv Srbije! Aktualni olimpijski pobjednici igraju protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka, sudar vaterpolskih supersila počinje od 22.50 sati (HTV 2)

- Prije svega, kada jedna reprezentacija u dva olimpijska ciklusa dvaput dođe do finala to je velika stvar. Prema mojem mišljenju, večeras imamo veliku šansu obraniti zlato! U prvom dijelu turnira bili smo dominantni, a onda smo se u drugom dijelu turnira još više dignuli. Protiv Brazila pokazali smo koliko smo čvrsti u obrani i dobri u napadu, a utakmica protiv Crne Gore bila je izrazito neugodna. Nije lako na jednom natjecanju dvaput dobiti tako jakoga protivnika, nemojmo zaboraviti da je Crna Gora bila finalist zadnjeg Europskog prvenstva u Beogradu i da je Srbija za dlaku uspjela pobijediti. To dovoljno govori koliko smo dobro odigrali, posebno zato što se izostanak Burića nije ni primijetio. Takve igra daju nam za pravo nadati se zlatu, imamo velike šanse. S obzirom da su Srbi u zadnje vrijeme sve osvojili, neka bude pedeset prema pedeset posto. Bez obzira na naše traume zbog zadnjih poraza, Srbi ni po čemu nisu u prednosti, smatra Damir Glavan, koji je osvojio prvu olimpijsku medalju za hrvatski vaterpolo, srebro u Atlanti 1996. godine.

Na ovom turniru hrvatska reprezentacija promovirala je neke nove vrijednosti, prije svega Garciju kao novaka u reprezentaciji i Bijača, koji se prometnuo u najboljeg vratara na svijetu?

- Uvijek smo imali vrhunske vratare. Pavić se nažalost ozlijedio, a Bijač cijelu sezonu brani fenomenalno. Na njegovim krilima Jug je osvojio Ligu prvaka, regionalnu ligu i prvenstvo. Relativno je mlad vratar, ali već ima puno iskustva. Što se tiče toga, nismo izgubili Pavića nego smo dobili Bijača. Moram naglasiti da su svi odigrali jako dobro, a to kako je Šetka odigrao, posebna je priča. Sukno je standardno odličan, desna strana na kojoj igraju Garcia i Joković najbolja je na svijetu. Centarska linija radi strašan posao, Krapić je vrhunski odradio i posao u obrani protiv Crne Gore, Lončar je cijelu sezonu na vrhunskoj razini...

Kada ne ide preko desne strane, pojave se Bušlje i Šetka koji su zajedno zabili čak sedam pogodaka protiv Crne Gore?

- Tako je! Dolaskom Garcije desna strana postala je jako opasna i srpska će obrana morati jako dobro paziti. Time se automatski otvara prostor za druge... Ne znam kako ćemo taktički igrati protiv Srbije, Tucak je protiv Crne Gore perfektno posložio momčad. Posebno me veseli što Crna Gora slovi kao fizički jaka momčad, a mi smo dominirali cijelu utakmicu. Moramo biti jako pokretljivi protiv Srbije, ne smijemo protiv njih igrati pozicijski. Volio bih da zlato ostane u Hrvatskoj, to bi za nas u vaterpolu bila velika stvar, jer svi na koncu živimo od uspjeha reprezentacije. Zlato u vaterpolu bila bi kruna sjajnih rezultata koje su ostvarili naši sportaši na ovim Olimpijskim igrama, daleko iznad očekivanja, zaključuje Glavan.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.