HRVATSKA - SRBIJA (21) Dvije najjače reprezentacije planeta u bespoštednoj borbi za zlato

Petak, 07. kolovoza 2015. 22:45 Napisao  Patrik Mršnik

Posljednji puta Hrvatska je svladala Srbiju još prije pet ljeta, a zadnji pozitivgan rezultat bio je lanjski remi u grupi na EP-u u Budimpešti (8:8).

Hrvatska i Srbija ponovno će se susresti u finalu jednog velikog vaterpolskog natjecanja. Prošlo je četrdesetak dana od ogleda u Bergamu koji je pripao vrsti Dejana Savića rezultatom 9:6. Barakude se žele revanširati, iako je njihov cilj ostvaren onoga trenutka kada je primorjaška snaga, Anđelo Šetka realizirao peterac u petoj seriji i matirao grčkog vratara Flegkasa. Značilo je to da je Hrvatska nakon osam godina i zlatne generacije iz Melbournea ponovno u finalu, ali i da su osigurane Olimpijske igre u Riu sljedeće godine. To je ono što se najavljivalo, ono za što su radili sve ove godine otkako je nakon Londona s mjesta izbornika otišao Ratko Rudić.

- Sigurno je da nas očekuje jedna teška i neizvjesna utakmica. Finale kao i svako drugo, utakmica je to u kojoj nema izrazitog favorita. Znamo da igramo protiv reprezentacije koja je u ovom trenutku možda najkompletnija na svijetu, protiv skupa izuzetno jakih pojedinaca koji su na svakom velikom natjecanju ili pobjednici ili u krugu osvajača medalja. Dakle, snagu Srbije znamo ali smo istovremeno svjesni i naših mogućniosti, igramo u posljednje vrijeme odličan vaterpolo. Pokazali smo i u Bergamu da s njima možemo igrati, sada nam motivacije neće nedostajati, nadam se da svi zajedno možemo dati naš maksimum i postići ono što želimo, a to je - da postanemo svjetski prvaci, rekao je izbornik Ivica Tucak uoči finala.

Ivici Tucku nije bilo lako, neće mu biti lako niti večeras kada ponovno Srbija bude s druge strane bazena. Ali, uspio je. Uspio je doći u finale Svjetske lige i Svjetskog prvenstva, ono što je pokušavao već tri godine konačno se, u predolimpijskoj godini ostvarilo. Jer, prije Bergama Hrvatske nije bilo na dvjema završnicama Svjetske lige (Chelyabinsk, Dubai), rezultati na europskim prvenstvima nakon zagrebačke krune nisu bili na toj razini, sve je krenulo tek ove godine. Pronašao je bivši trener Šibenika i hercegnovskog Jadrana trinaestoricu onih kojima vjeruje i koji si, što je još važnije - vjeruju međusobno. Vratio je Boškovića i Burića, izgubio Dobuda ali ga na posljetku znao dobro zamjeniti. Očigledno nije pogrješio s centrima, ali niti ostavljanjem Macana i Buljubašića ispod crte putnika za ovogodišnja velika natjecanja.

Ususret finalu u Kazanu bode u oči međusobni omjer reprezentacije Hrvatske i trolista Jugoslavija/Srbija i Crna Gora/Srbija. Posljednji puta Hrvatska je svladala Srbiju još prije pet ljeta. Prvo u grupnoj fazi na Svjetskom kupu u Oradei s 10:8 (u finau izgubili 12:7), a kasnije na zagrebačkoj europskoj smotri, i to u polufinalu s 10:9. Zadnji pozitivgan rezultat bio je lanjski remi u grupi na EP-u u Budimpešti (8:8).

Put do finala u mnogočemu je za obje reprezentacije bio isti. Pet pobjeda upisale su i Hrvatska i Srbija, doduše Barakude su za jednu takvu trebale pucati peterce. Način na koji su Delfini stigli do završnice nešto je fascinantniji, posebice pobjeda protiv Italije u polufinalu u kojoj Settebello nije imao apsolutno nikakvih šansi. Srbi su se mučili u skupini protiv Australije (10:9), nije bilo odveć lako ni na otvaranju protiv Crne Gore (11:8), a Hrvatska je najmanje pokazala protiv Brazila (10:9).

Večeras od 21 sat sve postaje irelevatntno. Srbija i Hrvatska bore se za naslov na šesnaestom Mundijalu vodenih sportova u Kazanu.

Sve službene utakmice
Olimpijske igre:
Atlanta 1996 --> ćetvrtfinale: Hrvatska - Jugoslavija 8:6
Sydney 2000 --> skupina: Hrvatska - Jugoslavija 4:4
Atena 2004 --> skupina: SiCG - Hrvatska 11:8
Peking 2008 --> skupina: Srbija - Hrvatska 11:8

Svjetska prvenstva:
Perth 1998 --> drugi krug: Jugoslavija - Hrvatska 6:5
Montreal 2005 --> polufinale: SiCG - Hrvatska 5:4
Melbourne 2007 --> polufinale: Hrvatska - Srbija 10:7
Rim 2009 --> polufinale: Srbija - Hrvatska 12:11

Europska prvenstva:
Sevilla 1997 --> polufinale: Jugoslavija - Hrvatska 8:7
Firenca 1999 --> četvrtfinale: Hrvatska - Jugoslavija 9:7
Budimpešta 2001 --> polufinale: Jugoslavija - Hrvatska 8:6
Kranj 2003 --> finale: SiCG - Hrvatska 9:8
Zagreb 2010 --> polufinale: Hrvatska - Srbija 10:9
Eindhoven 2012 --> skupina: Srbija - Hrvatska 15:12
Budimpešta 2014 --> skupina: Hrvatska - Srbija 8:8

Svjetske lige:
Long Island 2005 --> polufinale: SiCG - Hrvatska 10:8
Podgorica 2009 --> polufinale: Hrvatska - Srbija 7:5
Niš 2010 --> grupna faza Superfinala: Srbija - Hrvatska 9:8
Niš 2010 --> polufinale: Srbija - Hrvatska 14:11
Bergamo 2015 --> finale: Srbija - Hrvatska 9:6

Svjetski kupovi:
Atena 1997 --> skupina: Hrvatska - Jugoslavija 5:3
Budimpešta 2006 --> skupina: SiCG - Hrvatska 9:8
Oradea 2010 --> skupina: Hrvatska - Srbija 10:8
Oradea 2010 --> finale: Srbija - Hrvatska 12:7
Almaty 2014 --> polufinale: Srbija - Hrvatska 7:4

Ukupno: 7 pobjeda Hrvatske, 2 remija i 16 pobjeda Srbije

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.