HRVATSKA - SRBIJA (20) Tko će postati prvi putnik na Olimpijske igre u Brazilu?

Nedjelja, 28. lipnja 2015. 04:05 Napisao/la  P. M.

 Hrvatska zna što znači izgubiti u Bergamu dok je Srbija do finala došla nakon pet uvjerljivih pobjeda

Hrvatska i Srbija sudionici su finala na četrnaestom završnom turniru Svjetske lige za vaterpoliste. Barakude ili Delfini, ostalo je pitanje koje će se početi rješavati danas u 20 sati na plivalištu koje je u pet natjecateljskih dana vidjelo svega i svačega. Počev od pobjede Brazila nad Hrvatskom prvog dana, sve do toga da će domaćin turnira igrati za sedmo mjesto protiv Kine. Ljutiti rivali sastat će se i odlučiti koja će reprezentacija pobjedom osvojiti nagradni put na Olimpijske igre u Rio i to kao prva pored domaćina Brazila. Jasno, oni su svoje OI osigurali još u listopadu 2009. godine kada je Međunarodni olimpijski odbor u Kopenhagenu Riju dodjelio organizaciju trideset i prvih igara Olimpijade.

Svi trofeji Hrvatske:
2007 - Svjetsko prvenstvo (Montreal)
2010 - Europsko prvenstvo (Zagreb)
2012 - Olimpijske Igre (London)
2012 - Svjetska liga (Almaty)

Hrvatska zna što znači izgubiti u Bergamu dok je Srbija do finala došla nakon pet, manje-više uvjerljivih pobjeda. Protiv Brazila se očito, istopilo sve ono loše pa su nad Mađarskom, Kinom, Italijom i SAD-om zaredale samo pobjede. Posebno raduje način na kojeg je ostvarena ova zadnja protiv Amerikanaca u poluzavršnici, jer Hrvatska je karakternom igrom u drugom poluvremenu dotad izjednačenu utakmicu dovela u sferu riješavanja iste u mirnoj završnici. Forma reprezentacije je bez ozljeđenog Petra Muslima i unatoč tome što su Ivan Buljubašić i Marko Macan proglašeni prekobrojnima na vrhu.

Svi pobjednici Svjetske lige
2002 (Patras) - Rusija
2003 (New York) - Mađarska
2004 (Long Beach) - Mađrska
2005 (Beograd( - SiCG
2006 (Atena) - SiCG
2007 (Berlin) - Srbija
2008 (Genova) - Srbija
2009 (Podgorica) - Crna Gora
2010 (Niš) - Srbija
2011 (Firenca) - Srbija
2012 (Almaty) - Hrvatska
2013 (Čeljabinsk)- Srbija
2014 (Dubai) - Srbija

Srbija je osvojila sve što se moglo osvojiti u prošloj kalendarskoj godini. Tri su trofeja (Svjetska liga, Svjetski kup i Europsko prvenstvo) osvojena na premoćan način, teško je i u Bergamu bilo pronaći njihovu slabu točku. Predstavljat će oni stoga pravi test za Barakude kojima je i nakon posrtaja na startu u glavama ostao samo jedan cilj - Rio.

Ulazeći u povijest vaterpolskih natjecanja pamti se svašta. Hrvatska i Srbija (SiCG, Jugoslavija) odigrali su čitav niz epohalnih utakmica i odlučivali o mnogim naslovima pobjednika. Svi će se sjetiti nemilih scena iz Kranja na EP-u 2003. godine, ali one su danas debelo iza vaterpola i njegovih navijača. Lani je Srbija na putu do naslova pobjednika Svjetskog kupa svladala Hrvatsku u polufinalu (7:4), a u skupini budimpeštanske europske smotre bilo je 8:8.

Utakmici između Hrvatske i Srbije prethodit će dvoboji za sedmo mjesto (Kina - Italija), peto (Mađarska - Australija) te za broncu (Brazil - SAD). Trenutna situacija što se tiče popunjenosti olimpijskog ždrijeba je sljedeća:

Domaćin - Brazil
Svjetska liga 2015 - 1 mjesto
Svjetsko prvenstvo 2015 - 2 mjesta (finalisti)
Panameričke igre 2015 - 1 mjesto
Europsko prvenstvo 2016 - 1 mjesto
Afrićko prvenstvo 2016 - 1 mjesto
Azijsko prvenstvo 2016. - 1 mjesto
Prvenstvo Oceanije 2016. - 1 mjesto
Olimpijski kvalifikacijski turnir (Firenca - travanj 2016) - 3 mjesta
Ukupno - 12 mjesta

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.