Svjetski kup: Hrvatska danas igra s vaterpolskim liliputancima prije uzbudljive završnice

Četvrtak, 25. lipnja 2015. 04:11 Napisao/la  P. M.

Utakmica 3. kola (18.40): Hrvatska - Kina. Bez podcjenjivanja reprezentacije Kine sve osim dvoznamenkaste pobjede Barakuda u današnjoj utakmici može se smatrati neuspjehom.

Gorak okus poraza s prvog dana Superfinala Svjetske lige isprala je barem donekle pobjeda nad Mađarskom u drugom kolu (15:12). I protiv takve ekipe Tibora Benedeka koja nije odigrala najbolji vaterpolo trebalo je pobijediti poslije šoka s otvaranja, što su barakude i napravile, vješto i znalački. Realizacija igrača više, učinak vratara i napadača tri su faktora koja su odlučila sraz s braniteljima naslova svjetskih prvaka iz Barcelone otprije dvije godine. Slavili su, dakle, aktualni olimpijski pobjednici koji će unatoć tome vrlo vjerovatno s trećeg mjesta u skupini morati na Talijane u četvrtfinalu.

- Odlično odigrana utakmica koju smo kontrolirali od početka do kraja, u nekoliko navrata smo imali i plus 5. Reakcija igrača nakon jučerašnjeg poraza je bila onakva kakvu sam i očekivao. Idemo dalje iz utakmice u utakmicu, rekao je nakon pobjede izbornik Ivica Tucak.

Kad se govori o izborniku Tucku, ovo mu je jedna od najvećih trenerskih pobjeda otkako je na klupi seniorske reprezentacije Hrvatske. Reprezentacija nije sudjelovala na posljednje dvije završnice Svjetske lige, dogurala je do trećeg mjesta na SP u Barceloni ali i tek do borbe za plasman na prošloljetnoj europskoj smotri. Hrvatska je iskoristila svoje prilike, mudro je pričekala Mađare da pogriješe da bi to naplatila razlikom koja je kroz gotovo čitavo vrijeme utakmice varirala između tri i pet golova na njenoj strani.

Sport i matematika često idu zajedno. Uoči posljednjeg kola grupne faze Hrvatska ne može biti prva u skupini čak niti ako Kina od 18.40 sati ozbiljno nastrada. U slučaju da Brazil pobijedi Mađarsku onda je Hrvatska sigurno druga, a ako se dogodi očekivan scenarij pa Mađari dobiju izabranike Ratka Rudića onda se zatvara trokut s reprezentacijama sa po šest bodova. Tada uloge igraju kombinacija međusobnih omjera i konačnih gol-razlika.

Prije četvrtfinala, valja se još ogledati s Kinom. Zanimljivo ta je momčad do ovogodišnjeg završnog turnira u Bergamu stigla iako je na interkontinentalnom kvalifikacijskom turniru u američkom Newportu upisala samo jednu pobjedu iz šest susreta. Ali, slavila je baš onda kad je trebalo. Poslje tri poraza u skupini s Australijom, Brazilom i Kazahstanom, u sistemu natjecanja identičnom onom na Superfinalu kao posljednjeplasirana momčad iz skupine B Kina je u četvrtfinalu igrala s Kanadom, prvoplasiranom momčadi skupine A. Kina je prošla Kanadu s 11.10, pa je i nakon poraza u polufinalu (Brazil) i susretu za treće mjesto (SAD) prošla u Bergamo kao četvrtoplasirana iz kvalifikacija.

Sve što reprezentacija Kine ima su zlata, njih čak pet s Azijskih Igara (1978, 1982, 1986, 1990, 2006). Kina jest jedna od najtrofejnijih azijskih vaterpolskih nacija, ali valja uzeti u obzir da vaterpolo i nije najobljubljeniji sport na tom kraju svijeta. Valja odmah razlučiti, kineska je tradicija bavljenja vaterpolom dosta duga, ali nastup na ovogodišnjem Superfinalu plod je sportske sreće i naklonjenosti ždrijeba interkontinentalnih kvalifikacija. Ne postoji ondje igrač koji svoj vaterpolski kruh zarađuje izvan azijskog kontinenta, Kina je na velikim natjecanjima samo u funkciji turista/kupača.

Hrvatska je u posljednje vrijeme samo jednom imala čast susresti se s Kinezima u bazenu. Bilo je to u Firenci prije četiri godine, također na završnici Svjetske lige. Barakude su u četvrtfinalu slavila s 15:5, na kraju je završila na trećem mjestu. Bez podcjenjivanja reprezentacije Kine, sve osim dvoznamenkaste pobjede i u današnjoj utakmici može se smatrati neuspjehom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.