HRVATSKA - ITALIJA (19) Četvrtfinale Europskog prvenstva kao uvertira za novi boj s Mađarima

Srijeda, 23. srpnja 2014. 02:29 Napisao  Patrik Mršnik

Moguć je novi dvoboj Hrvatske i Mađarske, no najprije se valja obračunati s Tempestijem, Fellugom, Aicardijem i ostatkom družine velikog Sandra Campagne

Barakude su u četvrtfinalu! Reći će to slavodobitno trenerski dvojac Tucak - Asić, znajući da je 'sveti cilj' ove generacije najzad ispunjen nakon blamaže epskih razmjera u Eindhovenu prije dvije godine. Volja Grka i Talijana u posljednjem kolu skupine A odlučila je da te dvije reprezentacije odigraju baš neriješeno, pa da se odigra osmi međusobni službeni dvoboj kockastih i azurno plavih kapica u posljednje tri i pol godine. Ne treba biti previše mudar i zaklkučiti da je Hrvatska pod vodstvom Tucka odnosno Rudića slavila u sedam od osam tih utakmica, ali na taj se statistički podatak mora gledati s oprezom. Jer opreza s ovom generacijom nikad dosta. Trebalo se strepiti protiv Francuske, ni bod sa Španjolskom nije bio previše siguran kao ni premijerna izvedba protiv Njemačke. Samo da krenu pucati....

Talijani su dakle, slavili jednom. Bilo je to u polufinalu Svjetske lige 2011. godine (11:13), kada su Barakude morale u dvoboj za osvojenu broncu protiv Amerikanaca. Tada su se pokazali kao crna mačka, budući je Hrvatska u oba ogleda u skupini europskih kvalifikacija pobijedila (10:6 i 10:8). Dogodio se potom olimpisjki turnir na kojemu su upisana dva hrvatska slavlja, jedno u skupini a drugo u finalu, kao i lani. Najprije u Mersinu u polufinalu Mediteranskih Igara, pa onda i nekoliko tjedana kasnije u borbi za broncu na SP-u u Barceloni Hrvatska je upisala pobjede.

Sve ove brojke govore da se večerašnji protivnici znaju vrlo dobro, što iz partija u nacionalnim vrstama, a što iz europskih ogleda u klubovima. Igrači iz Pro Recca i Brescije koji su okosnica talijanske vrste upoznati su sa svim detaljima u igri Hrvatske pa skrivenih karata zasigurno neće biti. Italija je dio po skupinama prošla bez poraza, s remijima protiv Crne Gore i Grčke ali i uvjerljivim slavljima u početna tri kola (Rusija, Rumunjska, Gruzija). Spoj mladosti i iskustva u bitno promjenjenom sastavu u odnosu na protekla velika natjecanja dao je sinergiju vrsti koja sasvim sigurno neće ustuknuti pred igračkim veličinama Sukna, Jokovića ili Pavića.

Dva podatka koja ubijaju u pojam bacajiući sjenu na Barakude su efikasnost na igraču više i općenit broj upućenih udaraca ka protivničkim vratima. I jednog i drugog kronično nedostaje, a ono što stoji na kraju pitanja - Hrvatska ili Italija nije upitnik, već Mađarska. Dok se domaćin odmara, dva će prekomorska susjeda u izravnom dvoboju odlučiti tko će im se suprotstaviti u borbi za finale. Moguć je novi dvoboj Hrvatske i Mađarske, no najprije se valja obračunati s Tempestijem, Fellugom, Aicardijem i ostatkom družine velikog Sandra Campagne.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.