HRVATSKA - GRČKA (13.30) Barakude traže peto mjesto i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo

Subota, 26. srpnja 2014. 04:45 Napisao  Patrik Mršnik

Na vratima je iskusni Tsalkanis, vani ubojiti pucači u licima Vlachopoulosa, Fountoulisa i Mylonakisa, imaju dva izrazito jaka centra (Mourikis, Kolomvos) ali i starog lisca Afroudakisa

Ponovno Hrvatska i Grčka. Epilog je to trideset i prve europske smotre koja će za Barakude završiti subotnjim ogledom za peto mjesto. Neuspjeh ili ne, tek će se saznati, jer je i završni čin budimpeštanske priče jednako važan kao i svi dosadašnji, a u nekim pričama i najvažniji po stručni stožer reprezentacije. U danu kada se igraju utakmice za deveto, sedmo i peto mjesto, rezultat te zadnje najvažniji je. Pobjednik za nagradu dobiva izravan plasman na sljedeće Svjetsko prvenstvo koje će se za godinu dana održati u ruskom Kazanu.

Grčka je stari znanac hrvatskih reprezentativaca iz nadmetanaj u Svjetskoj ligi. U proteklih pet sezona tog natjecanja, čak četiri su sadržavale kvalifikacijsku skupinu s te dvije vrste. U posljednjem okršaju, prvo s tri ekipe u skupini i jedni i drugi morali su prepustit mjesto Mađarima koji su otputovali na završnicu u Dubai. Ipak, Grčka je slavila i u Zagrebu i u Pireju, oba puta nakon drame koja je na Savi sadržavala i raspucavanje u petercima. Prije dvije sezone Barakude su slavile u oba susreta u skupini, no bile su to pirove pobjede zbog poraza Tuckovih izabranika od Crne Gore koji je odnio završnicu. Od relevantnijih okršaja valja spomenuti i onaj iz grupne faze Olimpijskih igara kojeg je Hrvatska uspješno apsolvirala, kao uostalom i sve na tom turniru, na putu do olimpijskog zlata.

Grčka je, statistički ali i estetski gledano pokazala više na turniru od Hrvatske. Izgubili su od Crne Gore na startu (6:11) pokazavši blijedu igru u jkojoj je do izražaja došao jedino Aleksandar Ivović s četiri pogotka, no nakon početnog šoka postupno su se dizali. Foret ipak nisu, poput Barakuda, dosegnuli kada je trebalo pa je u četvrtfinalu (9:13) slavila Srbija, koja je imala više raspoloženih pojedinaca. 

U svom sastavu nemaju veliku zvijezdu poput Sukna, Prlainovića, Ivovića ili braće Varga, ali su podjednako opasni na svim pozicijama. Primorje i Jug znaju Grke i iz klupskih okršaja protiv Olympiakosa i Vouliagmenija prošlle sezone, klubova koji čine okosnicu reprezentacije. Na vratima je iskusni Tsalkanis, vani ubojiti pucači u licima Vlachopoulosa, Fountoulisa i Mylonakisa, imaju dva izrazito jaka centra (Mourikis, Kolomvos) ali i starog lisca Afroudakisa. 

Našim je reprezentativcima nakon šest odigranih utakmica u Budimpešti već valjda jasno gdje griješe i što u cilju osvajanja petog mjesta moraju popraviti protiv Grka koji imaju isti imperativ pred seobom. Pozitivno za Barakude je to što su ušli među osam najboljih, što znači da kvalifikacije za iduće Europsko prvenstvo neće morati igrati, kao što je to bio slučaj ove godine u razigravanju protiv Slovačke. Ulazak među pet značio bi i propuštanje kvalifikacijskog tunira za SP, što bi nakon debakla u Eindhovenu prije dvije godine barem donekle podignulo letvicu vrijednosti hrvatskog reprezentativnog vaterpola.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.