Hrvatska - Francuska (17.15): Hoće li Barakude odrađivanje posla do četvrtfinala pretvoriti u dramu?

Utorak, 12. siječnja 2016. 03:04 Napisao/la  P. M.

Sve kalkulacije o protivnicima od četvrtfinala na dalje ostaju otvorene, sav je posao od danas samo na leđima trinaestorice izabranika Ivice Tucka. Gore od izvedbe prvog dana jednostavno ne može.

Nakon rezultatskog kraha na otvaranju protiv Srbije, pred hrvatskom je vaterpolskom reprezentacijom već novi susret na Europskom prvenstvu u Beogradu. Grozomornih 13:6 na startu ne izgleda tako loše sve do trenuka ponovnog gledanja utakmice koja se odigrala pred nikad brojnijim auditorijem na tribinama. Susretu u kojem su igrali aktualni svjetski prvak i doprvak je nazočilo gotovo dvanaest tisuća gledatelja što je rekord Europske vaterpolske federacije i njenih službenih natjecanja. Rezultatska je sramota time veća, ali turnir za Hrvatsku zapravo tek počinje.

Francuska ne spada u sam svjetski vaterpolski vrh. Iako već desetljećima vladaju u nogometu, košarci i rukometu, vaterpolo nikad nije bio jedan od njihovih nacionalnih sportova. Istina je, Francuzi su osvojili olimpijski turnir 1924. godine, i to baš u Parizu, a sljedeća i posljednja medalja s velikih natjecanja dogodila se na Igrama četiri godine kasnije gdje je osvojena bronca. Od tada do danas francuski je vaterpolo tek sporadično prisutan na velikim natjecanjima. Na olimpijskim igrama nije ga bilo od Barcelone 1992., na Svjetskom prvenstvu posljednji su puta nastupili godinu ranije. Nije ih do 2014. godine bilo ni na europskim prvenstvima punih trinaest godina.

Hrvatska je u novije vrijeme s Francuzima igrala tri puta. Premijerno, nije bilo lagano baš u Budimpešti. Barakude su odnijele pobjedu rezultatom 14:11, a ona je bila posebno važna glede plasmana u sljedeći krug natjecanja. Još dva puta susreli smo se u prošloseznskom izdanju grupne faze Svjetske lige. U Francuskoj je bilo 14:7, a kod nas 15:9 za hrvatske vaterpoliste.

Francuzi su prvog dana sa 17:7 svladali Maltu. Nije to bogznakakva referenca ako se u obzir uzme da su Maltežani mahom amateri, a da Francuzi pritome imaju sve jaču reprezentaciju, možda i jaču no ikad u ovom mileniju. Iako, u odnosu na prethodna velika natjecanja nema jednog, upravo najboljeg igrača.

Michael Bodegas je minulog ljeta iz Brescije prešao u Pro Recco, ali osim kluba promijenio je i reprezentaciju. Naturalizacijom je postao Talijan i sada nastupa za reprezentaciju koju vodi Sandro Campagna. Okosnicu francuske nacionalne vrste danas čine igrači Marseillea među kojima je i napadač Ugo Crousillat, nekadašnji član Brescije i Budve.

Hrvatskoj je pobjeda nad Francuskom kao i odrađivanje posla protiv Malte nužnost u smislu održavanja drugog mjesta u skupini. Sve kalkulacije o protivnicima od četvrtfinala na dalje ostaju otvorene, sav je posao od danas samo na leđima trinaestorice izabranika Ivice Tucka. Gore od izvedbe prvog dana jednostavno ne može.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.