HRVATSKA - CRNA GORA (16.30) Aleksandar Ivović stoji na hrvatskom putu u polufinale

Utorak, 04. kolovoza 2015. 00:05 Napisao/la  P. M.

Iako u sastavu Crne Gore nema Borisa Zlokovića, Antonija Petrovića, Nikole Janovića i Zdravka Radića to ne znači da Ajkule nisu opasne 

Barakude su na dva koraka od sigurnog plasmana na Olimpijske igre u Rio. Sveti je to cilj, misao koja se ponavlja posljednjih godinu dana, jer naslov iz Londona otprije tri godine valja i obraniti. Vrijeme Ratka Rudića daleko je iza hrvatske vaterpolo reprezentacije, ali pobjednički mentalitet svakako nije. Rezultati su ovog ljeta pokazatelj upravo te teze, izabranici Ivvice Tucka prije nešto više od mjesec dana stigli su do drugog mjesta na Superfinalu Svjetske lige u talijanskom Bergamu, a put do novog plasmana u polufinale vodi preko Crne Gore. Jasno, ne doslovno preko Lovćena, ali susrest će se te dvije reprezentacije danas od 16.30 sati u ruskom Kazanu, u pokrajini Tatarstan.

Hrvatska je u Kazanu upisala tri pobjede protiv suparnika koji nisu u njihovu rangu, tojest u samom svjetskom vrhu (Kanada, Brazil, Kina). Stoga, ostalo je puno neodgovorenih pitanja uoči četvrtfinalnog dvoboja s Crnom Gorom koja je već okusila što znači izgubiti od Crne Gore (8:11), ali i remizirati s Australijom (5:5). Tek nakon jedne izgubljene utakmice, odnosno susreta koji je završio neodlučenim i za njih prilično nepovoljnim rezultatom, počeli su pobjeđivati pa su tako svladali Japan i Kazahstan na putu do najboljih osam.

Da vaterpolo ne igraju imena već igrači sami pokazao je Brazil, koji je na otvaranju Svjetske lige svladao Hrvatsku sa 17:10. Iako u sastavu Crne Gore nema Borisa Zlokovića, Antonija Petrovića, Nikole Janovića i Zdravka Radića to ne znači da Ajkule nisu opasne. Predvodi ih bivši igrač Juga, a sadašnji topnik Pro Recca Aleksandar Ivović, koji je na prošlom SP-u bio najbolji strijelac zajedno sa Sandrom Sukonom.  Tu su i opasno krilo Galatasaraya - Mlađan Janović, iskusni bek Predrag Jokić, ali i najveće nade CG-vaterpola (Murišić, Ukropina).

Što se međusobnih ogleda tiče, Hrvatska i Crna Gora stari su znanci s velikih natjecanja. Prošle sezone susreli su se u preliminarnoj skupini Svjetske lige. Barakude su na Kantridi slavile 14:8, a u Budvi 12:11. Prije godinu dana Hrvatska je pobijedila Crnu Goru na Svjetskom kupu u Kazahstanu, također u četvrtfinalu (6:5). Posljednji poraz Barakude su od Crne Gore doživjele u kvalifikacijama za Svjetsku ligu 2013. godine istim rezultatom.

Pobjednik današnjeg susreta u polufinalu ide na boljeg iz dvoboja Grčke i Australije dok će se preostala dva polufinalista saznati iz križalje koju čine ogledi Mađarske i Italije te Srbije i SAD-a.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.