EP: Hrvatski vaterpolisti svladali Francusku, igra daleko ispod razine olimpijskih pobjednika

Četvrtak, 17. srpnja 2014. 14:31 Napisao/la  SC

Europsko vaterpolsko prvenstvo - Skupina B, 3. kolo: Francuska - Hrvatska 11:14 (3:5, 2:3, 3:2, 3:4) Hrvatska se mučila, Joković i Pavić jedine svijetle točke u dvoboju s Francuskom

Europsko vaterpolsko prvenstvo - Skupina B, 3. kolo

FRANCUSKA - HRVATSKA 11:14 (3:5, 2:3, 3:2, 3:4)

Bazen Alfred Hajos, Budimpešta. Gledatelja 500.

Suci: Svetlana Dreval (Rusija) i Petar Abramović (Crna Gora). Delegati: Andrej Konstantinov (Bugarska) i Nicolae Firoiu (Njemačka)

FRANCUSKA: Garsau (7 obrana), Saudadier 2, Jablonski, Khasz, Blary, Simon 3, Peisson 1, Laversanne, Marzouki, Bodegas 3, Tomašević 1, Camarasa 1 Moriame

HRVATSKA: Pavić (7 obrana), Bukić 1, Milaković, Lončar 1, Joković 5, Buljubašić 1, Muslim 3, Bušlje, Sukno 1, Dobud 2, Šetka, Živković, Bijač

Igrač više: Francuska 14 (7) Hrvatska 14 (3)

Peterci: Francuska 0 (0) Hrvatska 1 (0)

Tri isključenja: Jablonski (30) Bušlje (31)

Hrvatska vaterpolska reprezentacja upisala je drugu pobjedu na Europskom prvenstvu u Budimpešti. U igri koju valja zaboraviti čim prije nije poslana dobra poruka prije ogleda sa Srbijom i Mađarskom koji će odrediti putnike u polufinale odnosno četvrtfinale. Očekivala se pobjeda s većom gol-razlikom očekivao se uspon forme, ali dogodilo se mučenje koje je za izabranike Ivice Tucka moglo zavrđšiti i puno bolnije. Katastrofalna realizacija u napadu, još gora na igraču više i nedovoljno dobra obrana donijele su puno pitanja izborniku uoči ogleda koji bi u značajnoj mjeri mogli odrediti i njegovu sudbinu. U slučaju ispadanja s turnira u najranijoj fazi, bio bi to drugi posrtaj nakon grupne faze na europskim prvenstvima zaredom.

Krenulo je po zlu već nakon nepunih pola minute igre. Peterac je zaradio Dobud, a nije ga znao reaqlizirati Muslim, već mu je vratar Garsau obranio udarac. Sve je popravio u sljedećem napadu kada otvara vrlo efikasnu utakmicu. Raspucan je bio Joković, pa Barakude već nakon tri minute vode s 3:0. Bio je to, uz posljednju četvrtinu najbolji period u igri hrvatske reprezentacije, uslijedilo je mnogo pogrešaka. Camarasa i Bodegas zabijaju iz kontri, spavala je hrvatska obrana u dva slučaja, no novi pogoci Jokovića i Muslima izvana anuliraju Saudadierov s centra, nakon što su Francuzi imali dva igrača više.

Dobud je ponovno u ranoj fazi utakmice, kao što je to bio slučaj u ogledu sa Španjolskom dobio dva isključenja, ali naši ponovno dobro otvaraju četvrtinu golovima Dobuda i Bukića. Zabija potom francuski kapetan Bodegas za 7:4, Saudadier i Dobud postavljaju konačni rezultat poluvremena - 8:5. Hrvatska je reprezentacija u prvih dvadeset minuta igre imala realizaciju igrača više na gotovo nevjerovatnih - 0/11. Nikako nije ulazilo, ali istini za volju, nisu Barakude niti uputile previše udaraca prema francuskim vratima. Puno pogrešaka, spori protok lopte i nedovoljna koncentracija doveli su do prvog pogotka s igračem više u 25. minuti kada pogađa Buljubašić. za 11:8. Francuzi su prije toga imali situaciju na 9:8, Simon i Peisson pogađali su izvana i time doveli Hrvatsku u vrlo nezgodnu situaci9ju sredinom treće četvrine. Ubrzo nakon Buljubašićevog pogotka zabio je i Lončar s igračem više, a za mirnu završnicu pobrinuo se Joković, golom za 13:9.

Konačnih 14:11 možda neće biti dovoljno Barakudama za plasman u četvrtzavršnicu ako se dogode porazi protiv Srbije i Mađarske u posljednja dva ogleda grupne faze. Te su dvije momčadi po dosad viđenom daleko iznad ostalih, a Hrvatska je suprotno tome, mogla i morala pokazati puno više. Mučenja protiv autsajdera Francuza nije smijelo biti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.