EP: Hrvatski vaterpolisti poraženi u četvrtfinalu, velika večer mađarskog vratara izbacila Barakude

Utorak, 19. siječnja 2016. 21:42 Napisao/la  SC

Susret četvrtzavršnice: Hrvatska - Mađarska 5:8 (1:2, 2:3, 1:1, 1:2). Izabranici Ivice Tucka igrat će u četvrtak od 18.45 protiv Italije, a onda i u borbi za peto ili sedmo mjesto

Europsko vaterpolsko prvenstvo - susret četvrtzavršnice

HRVATSKA - MAĐARSKA 5:8 (1:2, 2:3, 1:1, 1:2)

Kombank Arena, Beograd. Gledatelja 3.000

Suci: Sergej Naumov (Rusija) i Xavier Buch (Španjolska)

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković 1, Lončar 1, Joković 1, Bukić, Vukičević 2, Bušlje, Sukno, Pavlović, Šetka, Macan, Bijać

MAĐARSKA: Nagy, Gor-Nagy, Batori, Erdelyi, Vamos 1, Hosnyanszky 2, Decker, Manhercz, Da. Varga, De. Varga 3 (1), Kis, Harai 2, Bisztritsanyi

Igrač više: Hrvatska 8 (3) Mađarska 10 (4)

Peterci: Hrvatska 1 (0) Mađarska 1 (1)

Tri isključenja: Macan (22), Hosnyanszky (28)

Isključenje s pravom zamjene: Sukno (31)

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nastavit će Europsko prvenstvo u Beogradu igrajući za plasmanod petog do osmog mjesta. Porazom u četvrtfinalu protiv Mađarske izabranici Ivice Tucka na trećoj uzastopnoj europskoj smotri nisu uspjeli proći među najbolje četiri reprezentacije Starog kontinenta. Mađarska je slavila rezultatom 8:5.

Četvrtfinale: Grčka - Španjolska 6:2, Srbija - Rusija 15:5, Crna Gora - Italija 10:7, Mađarska - Hrvatska 8:5
Polufinale: Srbija - Grčka (srijeda, 20.15), Crna Gora - Mađarska (četvrtak, 20.15)
Susreti za plasman od 5. do 8. mjesta: Španjolska - Rusija (srijeda, 18.45), Italija - Hrvatska (četvrtak, 18.45)

Mađari su već do polovice prve četvrtine imali vodstvo od 2:0. Za takav početak utakmice vrlo je zaslužan bio njihov vratar Viktor Nagy koji će do kraja susreta skupiti trinaest obrana iz osamnaest hrvatskih pokušaja upućenih u okvir njegova gola. Nagy je obranio dvije lopte hrvatskim centrima što su Mađari iskoristili i poveli preko Haraija i Hosnyanszkog. Hrvatska je smanjila u sljedećem napadu udarcem Antonija Petkovića iz daljine, na igraču više, a jedini podatak koji može donekle utješiti izbornika Tucka bio je onaj o relativno dobrom igraču više na utakmici na kojoj je barem u tolikoj mjeri morala biti precizna i koncentrirana njegova momčad općenito u fazi napada.

Već na kraju prve četvgrtine pet obrana imao je NAgy, od toga jednu Jokoviću i jednu Suknu koji je utakmicu završio bez gola, s puno dobivenih batina, ali i izgubljenih živaca. Naime, Sukno je u 31. minuti susreta dobio isključenje s pravom zamjene zbog udaranja suparničkog igrača. Bez pravog Sukna teško je bilo očekivati da će Hrvatska biti u stanju išta napraviti...

Međutim, kroz drugu četvrtinu malobrojniji navijači Hrvatske u Kombank Areni mogli su se nadati prolasku u polufinale. Igrač Primorja Ante Vukičević na početku igre u drugom periodu neobranjivo pogađa za 2:2, a minutu kasnije suci propuštaju dosuditi evidentan peterac na Luki Lončaru u situaciji kada su Barakude mogle povesti. To se Hrvatskoj osvetilo, na Petkovićevo isključenje pogodio je Harai za 2:3. Podatak o tome da je Josip Pavić svoju prvu obranu upisao u 12. minuti susreta dovoljno govori o blagoj mađarskoj premoći. Baš nakon te obrane Hrvatska je ponovo izjednačila, gol za 3:3 zabio je Maro Joković, ponovo izvana.

Mađari do poluvremena ipak odlaze na prednost od dva pogotka (3:5). Zabijaju dva pogotka, prvi preko Denesa Varge na isključenju Macana, a drugi kad se isti igrač već vratio nakon njegovog drugog isključenja. Tada je iz okreta, kroz dva hrvatska igrača u bloku pogodio Hosnyanszky. Hrvatska u tom razdoblju nije iskoristila dva igrača više, najbolju priliku imao je Lončar, no u trenutku šuta lopta mu je ispala iz ruke.

Vrijeme je radilo za Mađare koji su rutinirano utakmicu priveli kraju. Hrvatska jest podignula ritam u obrani, ali ne i u napadu. Zanimljivost je da su Mađari u drugom poluvremenu tek jednom u pet navrata iskoristili igrača više, ali je u trećoj četvrtini primjerice viđen samo jedan gol sa svake strane. Vukičević je ponovo pogodio izvana u 20. minuti za 4:5, a svoj drugi pogodak dvije minute kasnije stavlja Denes Varga.

Hrvatska je bila bez gola kroz sedam minuta igre, a to su Mađari iskoristili i iz peterca Denesa Varge otišli na neuhvatljivih 4:7. Denes je svoj peterac zabio, a Sukno za Hrvatsku nije, još u prvoj četvrtini. Do kraja susreta u strijelce se upisao i Luka Lončar golom za 5:7, a konačan rezultat postavio je Vamos nakon Suknovog izbačaja.

Izabranici Ivice Tucka igrat će u četvrtak od 18.45 protiv Italije, a drugi par u utrci za plasman od pete do osme pozicije čine Španjolska i Rusija. Susreti za peto i sedmo mjesto igraju se u subotu u terminima od 12 sati (sedmo) i 13.30 (peto) mjesto.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.