EP: Hrvatska se pobjedom protiv Nizozemske rutinski plasirala u četvrtfinale

Subota, 16. siječnja 2016. 21:07 Napisao/la  SC

Susret osmine finala: Hrvatska - Nizozemska 16:9 (4:1, 3:2, 4:3, 5:3)

Europsko vaterpolsko prvenstvo - susret osmine finala

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 16:9 (4:1, 3:2, 4:3, 5:3)

Kombank Arena, Beograd. Gledatelja 1.500

Suci: Matan Schwartz (Izrael) i Boris Margeta (Slovenija)

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković 1, Lončar, Joković 5 (1), Bukić 2, Vukičević 1, Bušlje, Sukno 5 (1), Pavlović, Šetka 2, Macan, Bijać

NIZOZEMSKA: Wagenaar, Frauenfelder, Winkelhorst 2, Van Der Horst, Gielen 2, Lindhout 3 (1), Gottemaker 1, Reuten, Van Den Bersselaar 1, Spijker, Koopman, Lucas, Hoepelman

Igrač više: Hrvatska 6 (5) Nizozemska 6 (3)

Peterci: Hrvatska 2 (2) Nizozemska 1 (1)

Tri isključenja: Lončar (30)

Najbolji hrvatski vaterpolisti lakoćom su se plasirali u četvrtfinale Europskog prvenstva u Beogradu. nakon uvjerljivih poobjeda protiv Francuske i Malte izabranici Ivice Tucka svladali su i Nizozemsku rezultatom 16:9. Drugim riječima, sve je spremno za boj protiv Mađarske, najvjerojatnijeg protivnika u četvrtzavršnici (utorak, 20.15 sati). Drugoplasirana reprezentacija skupine B je u nešto sporijem ritmu odradila prvo poluvrijeme čuvajući snage za posljednje tir utakmice turnira protiv najjačih reprezentacija Europe.

{jb_blackbox-right}Osmina finala
Subota: Španjolska - Malta 14:3, Crna Gora - Francuska 11:6, Srbija - Slovačka 10:5, Hrvatska - Nizozemska 16:9
Nedjelja: Italija - Turska, Mađarska - Gruzija, Rumunjska - Grčka, Rusija - Njemačka{/jb_blackbox-right}

Nizozemci su svoj jedini gol u prvih trinaest minuta susreta postigli preko sidruna Jorna Winkelhorsta u trećoj minuti za vodstvo 0:1. U utakmici bez previše isključenja Hrvatska je iskoristila oba igrača više i zabila još tri gola iz igre do drugog nizozemskog gola. Izjednačio je Joković, a prvo hrvatsko vodstvo donio je Šetka u petoj minuti. Prvog igrača više iskoristio je Bukić, a za 4:1 je na kraju prvih osam minuta igre pogodio Sandro Sukno.

Do poluvremena Nizozemci zabijaju dva pogotka, Hrvatska jednog više. Na 5:1 je poviso Sandro Sukno nakon isključenja nizozemskog kapetana Spijkera u 12. minuti susreta. Preko Lindhouta i Gottemakera Nizozemci koriste dva igrača više, a oba udarca otišla su iza leđa hrvatskog vratara Josipa Pavića unatoć tome što je kapetan Barakuda bio blizu obrane. Preostale hrvatske golove za 7:3 na poluvremenu zabijaju Joković i Vukičević.

Hrvatska je u drugom poluvremenu povećala prednost i rutinski odradila posao. Joković je u 17. minuti zabio za 8:3, a Nizozmeci do ulaska u posljednje dvije minute treće četvrtine zabijaju jedan pogodak, i to Winkelhorsta za 8:4. Sljedeća tri gola djelo su Petkovića, Sukna i Bukića, a igrači u narančastim kapicama u završnici treće četvrtine nekoliko puta izmiču pažnji hrvatske obrane. Zabijaju Lindhout drugi, odnosno Van Den Bersselaar prvi put za 11:6.

Do kraja susreta gledatelji u Kombank Areni mogli su vidjeti dva peterca. Jednog je za Nizozemce zabio Lindhout, drugog za Hrvatsku Sandro Sukno. Nove pogotke zabijaju Šetka i Joković s jedne, odnosno Lindhout s druge strane pa se u posljednje tri minute ulazi s hrvatskom prednošću od 14:8. Tada je svoje treće isključenje skrivio prvi hrvatski sidrun Luka Lončar, no Nizozemci ne koriste svoju petu priliku s igračem više. Hrvatska nešto kasnije zato koristi svoju šestu preko Sandra Sukna koji zabija za 15:8. Posljednji nizozemski pogodak zabija Luuk Gielen, a konačan rezultat postavio je Maro Joković iz drugog hrvatskog peterca.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.