DAMIR BURIĆ PRIŽELJKUJE

Nadam se da se neće usvojiti nova pravila

Srijeda, 19. studenog 2014. 00:52 Napisao/la  P. M.

 Nadam se da se ova varijanta sa skraćenim terenom neće prihvatiti, kazao je Burić

Lagano je apsolvirana prva prepreka na putu do završnog turnira Svjetske lige vaterpolista. Turci nisu bili označeni kao prijetnja, posebno ne u domaćoj vodi, što se na kraju pokazalo ispravnim. Razlika je od deset pogodaka prednosti bila taman tolika da dočara razliku u kvaliteti, no izbornik Barakuda Ivica Tucak govori kako je mogla biti i veća da je u njegovih momaka bilo malo više koncentracije u napadu.

- Razlika u kvaliteti između Turske i nas zaista je ogromna. Nismo ni mogli pokušavati neki drugi uzorak igre s obzirom na to da nam oni ni u kojem smislu ne mogu parirati u bazenu. Moglo je biti i više naših pogodaka, a samim time i veća razlika, ali ne mogu biti nezadovoljan. Valja nam se okrenuti novim obvezama koje će doći vrlo brzo, kaže Tucak.

U njegovoj su momčadi novi debi upisali Miho Bošković i Damir Burić. Njihovim povratkom Hrvatska je dobila kvalitetu više na dvije pozicije, što se jasno vidjelo već po njihovoj prvoj utakmici. Bošković je bio najefikasniji igrač s četiri pogotka, dok je Burić zabio dvaput. Povratnik u redove Primorja i reprezentacije dojma je da su Turci bili lagana provjera trenutne snage uoči obveza koje dolaze.

- Bila je ovo jedna lagana utakmica za nas. Veći problem od naših protivnika su nova vaterpolska pravila, nadam se da se ova varijanta sa skraćenim terenom neće prihvatiti, kazao je Burić.

Svjetska vaterpolska federacija u kratkim crtama - nije napravila ništa. Od najavljene tri izmjene pravila konzumirana je samo jedna, i to upravo ona o skraćenom terenu. Nije se dakle igralo u polju standardnih dimenzija (30x20 metara) već u onom površine 25x20 metara, što bi prema nepisanim pravilima trebalo donijeti bržu igru, koja bi valjda trebala privući kakve ulagače u sport koji ne može pratiti sve zahtjevnije ritmove tržišta. 

Ono što su valjda zaboravili istestirati jesu preostale dvije izmjene. Iako je najavljeno da će momčadi imati po jedanaset igrača u rosteru umjesto dosadašnjih trinaest, odnosno da će u terenu biti šest igrača (5+1) umjesto dosadašnjih sedam, izmjena broja igrača u bazenu i izvan njega nije bilo. Zapisnik je sadržavao 'europskih' trinaest imena, igralo se klasično (6+1), pa stoga način inauguriranja novih pravila nekako nije jasan. Kako bilo da bilo, onaj eminetniji dio vaterpolskog svijeta koji uključuje veliku većinu izbornika reprezentacija i trenere velikih europskih klubova protiv je najavljenih izmjena koje se zasad odnose samo na Svjetsku ligu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.