Primorje EB favorit za novi pehar, Jug i Mladost pokušavaju svrgnuti vaterpolskog kralja s prijestolja

Subota, 20. prosinca 2014. 02:35 Napisao  Patrik Mršnik

Subota (16.45): Medveščak - Primorje, (18.15): Jug - Mladost. I bez trojca koji je stvar primorjaške prošlosti riječka je momčad objektivni favorit za osvajanje novog pehara

Završnica Kupa Hrvatske prigoda je da se na kraju kalendarske godine zbroje dojmovi, ostvarenja, mišljenja i na koncu, prvim trofejem podvuče crta na dio sezone koji otkriva sve. Iako se trofeji djele uglavnom na proljeće, jesen i zima pokazuju karakter i snagu svake pojedine momčadi. Svibanj dolazi tek kao završna finesa, ali i test klubova na bazi turnirskog igranja, najprije kroz završnicu Regionalne lige, potom i domaćeg prvenstva te potencijalno, Lige prvaka. Pretposljednji tjedan prosinca pokazat će trenutnu sliku svega onoga što hrvatski vaterpolo nudi u ovom trenutku. Momčad Primorja zanima samo trofej pobjednika, komad zlata na koje su pretplaćeni protekle dvije sezone. Vaterpolski kralj na tronu je Hrvatske i Jadrana, no prijetnje su otvorene i s juga i sa sjevera.

Mudražija: Medveščak prilika za dokazivanje
Primorjaši idu po provjerenoj metodi - utakmicu po utakmicu. Danas ih od 16.45 očekuje polufinale protiv Medveščaka, a za najavu je dobro poslužio mladi napadač Nino Mudražija.
- Danas mi mladi moramo uskočiti i pokazati se na pravi način kako bi ovi iskusniji igrači što odmorniji mogli dočekati nedjeljno finale. Važno je samo da stvari protiv Medveščaka odradimo kako valja, jasno, bez ikakve naznake o podcjenjivanju protivnika, govori Mudražija.

Riječani prvi puta u obranu nekog trofeja kreću bez trojca koji je u velikoj mjeri bio zaslužan za njih. Braća Daniel i Denes Varga u klubu su proveli sve tri trofejne sezone, no više ih se na Kantridi gotovo i ne sijećaju. Briljiraju u Szolnoku, gradiću upola manjem od Rijeke u srednjoj Mađarskoj. Pitoreskno mjesto s novim bazenom dočekalo je prvi trofej, njih su dvojica prije dva tjedna podigli pehar pobjednika mađarskog Kupa. Mađarski dvojac nije se moglo zadržati i usporiti u njihovim namjerama za povratak u domovinu. S Primorjem su osvojili sve, osim europskog trona koji je izmakao samo zahvaljujući famoznoj drugoj četvrtini polufinala na Final Sixu (0:5) protiv domaćina.

Onaj treći, u punom smislu riječi otpisani mogao bi biti prijetnja u eventualnom nedjeljnom finalu. Paulo Obradović dugo je igrao s ozljeđenim, gotovo smrskanim koljenom za riječku momčad, ne bi li nakon europskog poraza i ljeta kojeg je uglavnom proveo u ordinacijama jednog srpanjskog jutra osvanuo na potpisu trogodišnjeg ugovora s Jugom. Obradović se aktivnom natjecateljskom vaterpolu vratio tek nedavno, no već je postao Jugov heroj zabivši gol na 1.30 do kraja u Berlinu, protiv Spandaua u prvom kolu Lige prvaka.

I bez trojca koji je stvar primorjaške prošlosti riječka je momčad objektivni favorit za osvajanje novog pehara. Djelom zbog pozitivne atmosfere koju nije uspio narušiti poraz u Szolnoku, a djelom i zbog Jugove, u prvom redu dvolične igre posljednjih tjedana. Dok je ove srijede Primorje u Istambulu pokazalo zrelost, karakter ali i mudrost, Jug je muku mučio na Banjici s Partizanom. Jedno je lice pokazao u napadu, gdje su golovi stizali na kapaljku uz katastrofalnu realizaciju igrača više (1-10), nepovezanost i brutalnost Nikše Dobuda u nekoliko navrata. No, iako je pet golova zabio, dva manje Jug je primio zahvaljujući izvrsnoj igri u obrani. U beogradskoj pobjedi 5:3 sve zgoditke za domaće postigao je jedan igrač (Mandić), i to jednog iz peterca zarađenog baš nakon Dobudovog brutalnog prekršaja. No, Jug nije primio gol u četiri vezane minute s igračem manje, to je činjenica koja dodatno prši vatru između riječkih topnika i dubrovačkih bekova.

U svemu tome, zagrebački klubovi mogli bi se izgubiti. Mladost je ispadanjem iz Lige prvaka u kvalifikacijama od Pro Recca izašla iz kontinuiteta, ove godine ne igraju niti Eurokup gdje su lani došli do finala. Protiv Primorja prije dva tjedna pali su u drugom poluvremenu, no Jug ih pamti iz lanjske polufinalne serije Prvenstva Hrvatske kada su im momci Vjeke Kobeščaka nanijeli dva poraza u četiri dana. U polufinale se nije probio splitski Mornar, momčad koja je u Savoni ove srijede obranila splitsku prednost (10:5) u četvrtfinalu Eurokupa protiv istoimenog talijanskog kluba. No, tim bolje može biti za Primorje, jer Medveščak je, barem na papiru kud i kamo lakši protivnik koji k tome iziskuje i manje potrošene snage uoči finala.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.