FINA ODLUČILA

Nikša Dobud suspendiran četiri godine

Srijeda, 15. srpnja 2015. 14:08 Napisao/la  I. V.

 Dobud ima pravo žalbe na odluku FINA-e

Nikša Dobud suspendiran je čak četiri godine! Vaterpolist Juga i hrvatski reprezentativac odlukom FINA-e drastično je kažnjen zbog toga što se 21. ožujka 2015. godine nije podvrgnuo doping-testu!

Nakon što je odbio testiranje u ožujku, Izvršni odbor FINA-e prema pravilu 7.9.2 suspendirao je Dobuda 13. travnja 2015. godine. Otada je trajao istražni postupak na kraju kojega je Dobud kažnjen kao da je bio dopingiran. Detalji istražnog postupka nisu objavljeni, važno je da Dobud ima pravo žalbe.

Što se zapravo dogodilo 21. ožujka?!

- Došlo je do velikog nesporazuma. Naime, nakon utakmice Svjetske lige u Budvi između Crne Gore i Hrvatske sam bio testiran i dao sam uzorak. Nekoliko sati kasnije je došla i druga kontrola i nije me našla. Zbog svega toga došlo je do provizorne suspenzije i nesporazuma kojega ćemo vjerujem izgladiti, oglasio se Nikša Dobud odmah nakon što je suspendiran u travnju.

Nedugo nakon suspenzije objavljen je službeni izvještaj Anta Mikića, suradnika IDTM-a, koji je 21. užujka pokucao na Dobudova vrata. Evo izvještaja:

U 6.44 ujutro pozvonili smo na vrata Nikše Dobuda i žena (Zrinka Bralić) je otvorila vrata. Predstavili smo se i pitali 'je li Nikša Dobud kod kuće?' Rekla je da će ga probuditi. U 6.45 došao je muškarac (Nikša Dobud, pomoćnik i ja ga znamo s prijašnih testiranja) i rekli mu, 'Nikša Dobud, moje ime je Anto Mikić, radim za IDTM (International Doping Test and Management sa sjedištem u Stockholmu, koji rade za WADA, Svjetsku antidopinšku agenciju)' i pokazao sam mu službenu iskaznicu.

Dobud je rekao da će se vratiti za minutu. Upozorio sam ga da ga od sada moramo u stopu pratiti, ali je on zatvorio vrata i nije nas puštao u kuću. Nakon 3-4 minute, ponovno smo pozvonili, gospodin Dobud je otvorio vrata i rekao da nije proteklo pet minuta na koje ima pravo. Rekli smo mu da nema pravo na to, ali je on opet zatvorio vrata i više nije otvarao...

U 7.59 žena je otvorila vrata i rekla da je sama u kući s djetetom i svojim bratom, da je telefonski razgovarala s Nikšom Dobudom, koji joj je rekao da će doći za dva dana...

Do 9 sati smo zvonili na vratima, zvali telefonski, da bi nakon što je žena priprijetila da će zvati policiju, u kontaktu s nadležnima iz IDTM-a odlučili smo završiti pokušaj testiranja Nikše Dobuda, stoji u službenom izvješću IDTM-a.


Zašto se Dobud 21. ožujka nije podvrgnuo testu ostaje nepoznanica. Posebice u svjetlu činjenice da je večer prije, odmah nakon utakmice Crne Gore i Hrvatske, uredno testiran i da je nalaz bio negativan. Ovako drastična kazna sugerira da nije riječ o običnom nesporazumu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.